" "
Više

    " "

    IMOVINSKE KARTICE: Koliko su ‘teški’ lokalni političari

     

    S kakvim su imovinskim statusom političari ušli u politiku, a dužnosnici stupili na javne funkcije, te s kakvim su završili mandat lako se dade provjeriti. Svaki lokalni ili politički dužnosnik je dužan redovito ažurirati svoje imovinske kartice kod povjerenstva za sukob interesa, a onda se sve to objavljuje na stranicama www.sukobinteresa.hr kako bi javnosti te informacije bile dostupne.

    MIJENJALI AUTE

    Kako je prije gotovo godinu dana u Šibeniku došlo do promjene vlasti, a svoje su imovinske kartice bili dužni predati i novi gradski poglavari, gradonačelnik Željko Burić, i zamjenici Danijel Mileta i Nikica Penđer, to smo krenuli od inventure njihove imovine, a ponovno smo zavirili i u kartice ostalih županijskih javnih dužnosnika. Skoro svaki od lokalnih političara, utvrdili smo, otplaćuje po nekoliko kredita, te ima barem dva automobila. Često im bračni drugovi, bilo ženski ili muški, imaju i više. Pokazalo se, dakle, da su i oni samo ljudi, imaju i kredita, i hipoteka, svega onog što jednog Hrvata čini Hrvatom. Od prošlih izbora, a ima tome skoro godinu dana, ipak nije došlo do velikih promjena. Zapravo, rijetke promjene unošene su samo radi voznog parka i novih automobila koje su dužnosnici s godinama mijenjali.

    NEOBIČNE VRIJEDNOSTI

    Neki političari poput Ivana Klarina iznimno su ažurni u unošenju svježih informacija u svoju karticu, dok su neki svoje kartice zaboravili osvježiti i po dvije godine. Našili smo, također, na neke neobične podatke koje su unosili osobe iz javnog života. Tako je, primjerice, župan Goran Pauk kao jednu od vrijednosti koje posjeduje upisao gramofon marke Franz Kuzma vrijedan preko 10 tisuća kuna.

    Željko Burić, gradonačelnik Šibenika (HDZ)
    Kako se dade vidjeti iz njegove imovinske kartice, gradonačelnik, zajedno sa suprugom, ima oko 150 tisuća eura kredita, ali je neke nove kredite otvarao da bi zatvorio stare.
    Godišnja plaća u neto iznosu mu je 190 tisuća kuna.
    On i supruga voze Mercedes A klase, iz 2013. godine, za kojeg su kod Jolly Mercedesa zamijenili staro vozilo.
    Posjeduju kuću u Šibeniku procijenjenu na oko 2,8 milijuna kuna i kuću u Žaboriću vrijednu oko 1,8 milijuna kuna. Vlasnici su i stana u Zgrebu od 44 kvadrata, procijenjenog na 600 tisuća kuna. Posjeduju i 10 tisuća kvadrata polja u Donjem polju.
    Osim plaće na mjestu šibenskog gradonačelnika, Burić je naveo i prihode od privatnih optika u kojima radi van radnog vremena.

    Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika (HDZ)
    Dogradonačelnik, kako piše na stranici www.sukobinteresa.hr, ima bruto plaću nešto višu od 20 tisuća kuna.
    Posjeduje i stan u Zagrebu od 70 kvadrata, koji iznajmljuje i time nadopunjuje kućni budžet.
    Ima i garažu, također u Zagrebu.
    Zanimljivo, u Miletinom vlasništvu je samo Reno Clio iz 1998. godine.
    Posjeduje i određen broj dionica u Magmi i HT-u.
    Skupa sa suprugom ima ušteđeno nekih 70 tisuća eura. Kredita nema!

    Nikica Penđer, dogradonačelnik Šibenika (HSPAS)
    Isto kao i kolega mu Danijel Mileta, Nikica Penđer ima plaću nešto veću od 20 tisuća kuna.
    Posjeduje kuću s okućnicom u Šibeniku, od 200 kvadrata, te dva vinograda u Donjem polju od 1.800 i 1.500 kvadrata.
    Penđer vozi VW Golf iz 2004. godine.
    U zadnje četiri godine, zajedno sa suprugom, otplaćuje kredite od 34 tisuće eura.
    Otkako je postao dogradonačelnik, nema dodatnih izvora prihoda.

    Ante Kulušić, saborski zastupnik HDZ-a
    Zadnje ažuriranje imovinske kartice obavljeno je 11. srpnja 2013. godine.
    Ante Kulušić u karticu je unio promjenu kada je kupio Audi A6 iz 2007. godine. HDZ-ov saborski zastupnik u bankama štedi nešto više od 13 tisuća eura.
    Vlasnik je kuće s okućnicom od 110 metara četvornih, procijenjene na oko 300 tisuća eura, te glisera marke quicksilver.
    Posjeduje i poslovne udjele u JABI i Laguni Novigrad d.d.

    Goran Pauk, župan šibensko-kninski (HDZ)
    Župan ima pristojnu plaću blizu 20 tisuća kuna, posjeduje kuću s okućnicom od skoro 600 kvadrata, a za razliku od drugih, nema stan u Zagrebu, nego u Puli, od 27 kvadrata.
    Vozi Nissana iz 2007. godine, ali i moped Gillera star dvije godine.
    Tu su i neke neobične stvari, Pauk je naveo kako posjeduje gramofon marke Franz Kuzma vrijedan preko 10 tisuća kuna.
    Župan nešto i štedi u Jadranskoj banci, a posjeduje i dionice iz Fonda hrvatskih branitelja.
    Već od davne 2000. Godine otplaćuje kredit od 22 tisuće eura.

    Josipa Rimac, gradonačelnica Knina (HDZ)
    Gradonačelnica je prijavila kuću površine oko 400 kvadrata tržišne vrijednosti oko milijun kuna, te stan od 56 kvadrata od 200 tisuća kuna, oboje u Kninu. Također posjeduje osobni automobil Nissan Quasquai te Lancia Delta.
    Gradonačelnica i suprug zaduženi su za oko 60 tisuća eura.

    Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a

    Prva osoba šibenskog SDP-a zadnji put je ažurirao imovinsku karticu prije više od dvije godine, točnije 1. siječnja 2012. godine. Tada je imao oko 40 tisuća eura kredita, vozio je i još uvijek vozi Chevrolet Cruz iz 2010. godine. To je to, više podataka nema, osim da je dužnost dogradonačelnika obavljao volonterski.

    Petar Baranović, saborski zastupnik (HNS)
    Saborski zastupnik HNS-a ima stan od 130 metara četvornih procijenjen na 1,2 milijuna kuna koji je dobio darovnicom, te kreditnim zaduženjem.
    Vlasnik je zemljišta od četiri hektara koje je stekao nasljedstvom, a vrijednost se procjenjuje na 300 tisuća kuna.
    Vozi Škodu octaviu, vlasnik je koćarice iz 1974. godine.
    I on je kreditno zadužen za oko 100 tisuća eura i 330 tisuća kuna.

    Ante Županović, bivši gradonačelnik

    Suvlasnik je kuće površine 250 kvadrata u Šibeniku, čija se vrijednost procjenjuje na 700 tisuća kuna, u osobnu imovinu upisao je i stan u Šibeniku od 78 kvadrata, također vrijedan oko 700 tisuća kuna, te vinograd od dvije tisuće metara četvornih i šumu od tri tisuće kvadrata. Vozi osobni automobil Opel vectra iz 1993. godine, te ostale pokretnine u vrijednosti od oko 20 tisuća kuna.

    Ivan Klarin, saborski zastupnik SDP-a, načelnik Općine Tisno
    Transparentan kakav je i inače, Ivan Klarin ažurirao je svoju imovinsku karticu prvog dana 2014. godine. Dužnost načelnika općine obavlja volonterski, godišnja plaća mu je oko 180 tisuća kuna neto, a i supruga mu zaradi dodatne 72 tisuće kuna. Posjeduje i poslovni prostor u rodnim Jezerima, od 33 kvadrata. Vozi VW Polo, ima dva skutera, a žena i Opeč Moku. Ima oko 200 tiosuća kuna štednje u banci, otprilike isto i kredita. Uglavnom, od svih lokalnih političara, Klarinova je imovinska kartica najopsežnija i najtransparentnija.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...