Više

    Hrvatski građani ujedinjeni u pomoći stradalima, SAD najavio pomoć

     

    U pomoć stanovnicima poplavljene Hrvatske uključili su se, među inima, i glumci Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) i Komedije, tvrtke Vindija i Kraš, grad Križevci, Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba, a Zagrebačka banka odlučila je da će klijentima kojima je u poplavama stradao dom, bez ikakvih dodatnih troškova, omogućiti jednogodišnji moratorij na kredite. Prema nekim infomacijama više od dva milijuna ljudi pomoglo je donacijama.

    ZKL poziva gledatelje na posebnu, humanitarnu izvedbu Ježeve kućice, u režiji Joška Juvančića, u srijedu 21. svibnja u 18 sati. Prihod od ulaznica bit će uplaćen Hrvatskom Crvenom križu. Cijena ulaznice je 30 kuna, a predstava će se održati u Ulicu baruna Trenka 3. Sav prihod od predstave Dobri vojak Švejk, koja će se održati u utorak, 27. svibnja donirat će zagrebačko kazalište Komedija.


    Varaždinska Vindija u prihvatne je centre Slavonije poslala više od šest tona prehrambenih proizvoda, mlijeka, sokova i mesnih prerađevina. I Kraš je stradalima u poplavi poslao oko 20 tona osnovnih namirnica i svojih proizvoda. Osim stanovnicima hrvatskih područja pomoć je upućena i u Srbiju i BiH. Radnici te kompanije danas će prikupljati novac s kojim će kupiti potrebne stvari i donirati ih stradalima.

    Križevački gradski kolegij odlučio je stradalnicima poplavljenih područja donirati deset tisuća kuna. U prikupljanje pomoći uključile su i tamošnje humanitarne organizacije, a predstavnici gradskog Crvenog križa građane su pozvali da namirnice, vodu i higijenske potrepštine donesu u njihove prostorije svaki dan od 7 do 20 sati. U akciju se uključilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kalnik i istoimeno kulturno umjetničko društvo.

    Milanović ambifijom prošao kroz Gunju

    U znak solidarnosti sa šestero studenata Akademije dramske umjetnosti koji su sa poplavljenih područja, njihovi kolege, profesori i zaposlenici pozivaju građane da slijedećih dana svoje donacije donesu u Akademiju, Trg Maršala Tita od 10 do 20 sati. U tom vremenu donacije mogu donijeti sutra i prekosutra, te idući tjedan zaključno sa srijedom.

    Uz već doniranih dva milijuna kuna te jednogodišnji moratorij na kredite bez dodatnoga troška za klijente kojima je u poplavama uništen dom, Zagrebačka banka se i putem Zaklade UniCredit Foundation priključila pomoći poplavljenim U Hrvatskoj, BiH i Srbiji, odnosno u zemljama gdje UniCredit posluje.

    Josip Pisačić odlučio je donirati osam tona stočne hrane i uputio poziv svima koji imaju kamion da mu je pomognu prevesti do slavonskih farmi na kojima je zbrinuta poplavama ugrožena stoka.

    Hrvatske ceste i Auto cesta Rijeka-Zagreb priopćile su da neće naplaćivati cestarinu onima koji prevoze humanitarnu pomoć na poplavljena područja.

    “Stat ćemo uz vas kad počne obnova”

    Američki State Department izrazio je sućut svim žrtvama poplava koje su proteklih dana pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, iskazavši spremnost za pomoć vladama i stanovništvu tih zemalja kako bi se što prije sanirale posljedice prirodne katastrofe.

    Nastavljamo pratiti stanje i blisko surađujemo s lokalnim vlastima, nevladinim udrugama i međunarodnim donatorima kako bismo koordinirali humanitarnu pomoć ljudima i zajedicama koje su najviše pogođene, navodi se u izjavi glasnogovornice State Departmenta Jen Psaki.

    Američka veleposlanstva u BiH i Srbiji pokrenula su procese koji će osigurati dodatna sredstva i resurse kako bi se pomoglo u borbi protiv katastrofe, a USAID je poslao humanitarne stručnjake u BiH i Srbiju kako bi oni pomogli u tim naporima, navodi State Department. State Department je također priopćio da je USAID osigurao spasilačke čamce za BiH, a ministarstvo obrane je stanovnicima pogođenim poplavama poslalo pokrivače, kanistere za vodu i gorivo, grijalice, mobilne kuhinje, generatore i pumpe za vodu.

    Sjedinjene Države spremne su osigurati dodatnu pomoć kad se utvrdi što je još potrebno. U ovim teškim trenucima, mi smo uz narode BiH, Srbije i Hrvatske dok se oni bore protiv ovih poplava bez presedana, i stat ćemo uz njih kad počne obnova, navodi State Department.

    UN-ovi stručnjaci procijenit će kakva je pomoć potrebna 

    Duboko zabrinuta zbog razornih poplava koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, koordinatorica UN-a za humanitarna pitanja Valerie Amos izjavila je da se mora spriječiti daljnji gubitak života i pomoći ljudima da se oporave od posljedica poplava. Pozdravljam brzi odgovor vlasti i njihovih partnera i potporu koju su pružile susjedne zemlje i druge članice međunarodne zajednice, rekla je Amos.

    Amos je poslala u regiju tim UN-ovih stručnjaka kako bi procijenili kakva je pomoć potrebna stanovništvu pogođenom poplavama. Osim toga, timovi Svjetskog programa za hranu (WFP), UNHCR-a, UNICEF-a, UNDP-a i Međunarodne organizacije za migraciju (IOM) rade s vlastima kako bi pomogli procijeniti što je potrebno ljudima pogođenim poplavama i dostavili hranu, pitku vodu i higijenske potrepštine. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) izrazila je svoju iskrenu sućut stanovnicima područja pogođenim poplavama i vladama triju država te je pozvala na pružanje potpore BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

    IZVOR: HRT

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...