Više

    Vodostaj Save opada, prve procjene šteta – stotine milijuna kuna

     

    Na poplavljenim područjima istočne Hrvatske i dalje je teško, iako vodostaj Save opada. Prema najnovijim i, konačno, službenim podacima državnog Stožera za zaštitu i spašavanje – iz Gunje, Strošinaca, Račinovaca, Rajeva Sela te djelomično iz Posavskih Podgajaca do sada je evakuirano oko 11 tisuća stanovnika. Dvije tisuće smješteno je u više prihvatnih centara, ostali su kod obitelji i prijatelja. Na terenu je 800 vojnika, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Crvenog križa i 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

    Prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede riječ je o šteti i do 100 milijuna kuna. No ona će na stambenim objektima biti znatno veća – i do 400 milijuna. Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva, uoči izvanredne sjednice Vlade poslijepodne u Županji, rekla je kako će trebati obnoviti i do 3 tisuće obiteljskih kuća.

    Ukinuto izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji

    Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru, privremeno evakuirani se vraćaju kući, a nastava počinje u ponedjeljak.

    Odluka (o ukidanju izvanrednog stanja) je donesena na prijedlog Hrvatskih voda, za koje i dalje ostaje na snazi mjere izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je i dalje visok, nadzor nad nasipima je potreban 24 sata dnevno, kako bi se pravovremeno sanirala eventualna oštećenja. Stožer je donio i preporuku o ukidanju djelomične evakuacije stanovnika. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji započet će u ponedjeljak, kada nastavljaju s radom i dječji vrtići u Slavonskom Brodu, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović.

    Županijski stožer danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca. Povratak privremeno evakuiranih u Podvinje, Brodsko Vinogorje i Brodski Stupnik počet će tijekom poslijepodneva. Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave. Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

    Na području Posavskih Podgajaca razina vode opada

    Na području Rajevog Sela vode rijeke Save još uvijek ulaze u područje županjske Posavine iako ne više tolikim intenzitetom kao prije nekoliko dana, tako da je na području Posavskih Podgajaca razina vode opala, izvijestili su vukovarsko-srijemski Državni centar za zaštitu i spašavanje i Stožer za zaštitu i spašavanje.

    Najvažnija poruka s ovoga sastanka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare. Kazao je kako je najbitnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže “gadno” razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

    Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke dok je posjet tim područjima bilo koga tko nije neposredno uključen u obranu, pa i mještana, strogo zabranjen i moguć je jedino organizirano. Ostojić je također najavio kako će do poslijepodneva pokraj nogometnog stadiona NK “Sladorana” u Županji biti završeno podizanje volonterskog centra koji će biti središnje mjesto za prihvat volontera i iz kojega će se volonteri organizirano slati u ispomoć.

    Na pitanje ima li na poplavljenim područjima pokušaja krađa, Ostojić je kazao kako je stanje s pljaškašima takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati. Poručio je kako je će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima primjeniti najstrože policijske ovlasti.

    Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc kazao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajevog Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu. Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića, razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksminalno dostignute visine prošloga vikenda. Iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni, kazao je.

    Iz Fonda za zaštitu okoliša između 40 i 50 milijuna kuna

    Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je da je iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano između 40 i 50 milijuna kuna za sanaciju poplavljenih područja. Izradili smo plan sanacije, čišćenja otpada iz kućanstava i javnih površina, te su organizirana i predviđena odlagališta koja će moći prihvatiti taj otpad, rekao je Zmajlović prije početka sjednice Vlade.

    Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nazvao je dezinformacijom tvrdnju da su pripadnici Hrvatskih voda napustili poplavljena područja, te da su tamo ostali samo policija i vojska. Istaknuo je da su branili 200 kilometara nasipa koji se nije mogao obraniti. Upitao se zašto je puknuo nasip baš u Rajevu Selu, koji je zadnji rađen i najnoviji je. Na upit je li istraga pokazala tko je za to kriv, odgovorio je kako je za to prerano. Napravit ćemo sva vještačenja kada se voda povuče. Za sada imamo tehničko izvješće o projektu, kazao je Jakovina.

    Odlukom ministra zdravlja proglašena je opasnost od epidemije za područje cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te gradova Pleternice, Lipika, Kostajnice i Dvora na Uni. To podrazumijeva mobilizaciju zdravstvenih radnika, nabavu opreme, lijekova i niz drugih mjera. Hrvatski zavod za javno zdravstvo mora izraditi plan provedbe.

    Apel za pomoć poplavljenim Strošincima – video

    Iz državnog Stožera izvijestili su kako su Oružane snage od subote podijelile 5150 obroka i dostavile više od 35.000 litara vode evakuiranima. A Crveni križ javlja da su građani dosad uplatili 17 milijuna 600 tisuća kuna za unesrećene u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Iz Ministarstva socijalne politike poručuju da su najpotrebnije gumene čizme svih brojeva, plastični pribor za jelo, plastične čaše, sredstva protiv komaraca te baterije i svjetiljke svih vrsta.

    IZVOR:HRT

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    U Trokutu održana završna konferencija i predstavljanje rezultata...

    Provedenim projektom je u sedam šibenskih osnovnih škola djeci omogućeno sudjelovanje u STEM projektima, a njihovim učiteljima dodatno obrazovanje koje će i dalje primjenjivati...

    NAJNOVIJE

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    U Trokutu održana završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta ‘Regionalni znanstveni centar – RaSTEM Šibenik’

    Provedenim projektom je u sedam šibenskih osnovnih škola djeci omogućeno sudjelovanje u STEM projektima, a njihovim učiteljima dodatno obrazovanje koje će i dalje primjenjivati...