Šibenik idućeg tjedna dobiva novi gastronomski kutak. U prekrasnom vrtu sv. Lovre, u sklopu Šibenske privatne gimnazije, otvara se restoran pa će tako tisuće gostiju, koji svakog ljeta uživaju u miru i tišini vrta, u idiličnom ambijentu konačno moći i okusiti izvornu mediteransku kuhinju. U restoranu će se posluživati izvorna dalmatinska jela spravljena od 150 biljnih i začinskih vrsta koje se uzgajaju u vrtu sv. Lovre. Šef kuhinje bit će Mirko Renić, kuhar s višegodišnjim iskustvom.
-Sastavili smo nekoliko menija s probranim jelima izvorne mediteranske kuhinje te ćemo koristiti sve ono što vrt sv. Lovre nudi. Vidjet ćemo kako će reagirati publika, a vjerujem da će, osim u ovom prekrasnom mjestu, uživati i u kvalitetnoj hrani – kazao nam je Renić koji je danas upravo u vrtu sv. Lovre sudjelovao u kulinarskom show-u u sklopu trodnevne manifestacije Okusi Mediteran koja se odvija u Šibeniku.
Ravnatelj Šibenske privatne gimnazije Zvonko Pešić kazao nam je kako je restoran bila davna ideja koja se razvijala malo po malo.
-Vrt godišnje posjeti 80 tisuća turista i mi smo osluškivali zapravo koje su njihove želje. Prvo smo im ponudili osvježenje, u obliku kave i soka, potom slastice, kolače i sladoled, a zadnje dvije godine u vrtu se mogu pojesti klasični sendviči. Ideja je bila i da učenici ŠPG-a, koji skrbe o vrtu, s vremenom imaju tamo kantinu. Budući da je posjetitelja sve više, odlučili smo otvoriti restoran koji će se naslanjati na sve ono što vrt sv. Lovre nudi, a kuhinja će biti izvorna mediteranska što se naslanja i na ideju o promociji mediteranskog načina života kroz hranu i tradiciju koju zagovara festival Okusi Mediteran koji se po prvi put održava u Šibeniku – kaže Pešić.
Program festivala Okusi Mediteran, koji ima cilj promovirati mediteransku ishranu i edukaciju o njezinoj važnosti i dobrobiti za naš organizam, nastavljen je i danas u Šibeniku. U vrtu sv. Lovre trojica kuhara, Francuz Oliver Grouard, Talijan Gabriele Enrico i Mirko Renić udruženim snagama demonstirali su kako, od svega što nudi lokalna pijaca, skuhati jedno zdravo tradicionalno jelo.
Na Trgu četiri bunara jutros je otvorena i Mediteranska tržnica na kojoj će svoje proizvode izlagati maslinari, medari, sirari, pršutari, vinari…Tržnica će biti otvorena i tijekom poslijepodneva od 17 do 21 sat danas i sutra.