Enciklopedijska precizna knjiga o 100 najvećih nesreća u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina, Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina, nalazi se u prodaji po cijeni od 129 kuna. Među nesrećama našlo se i nekoliko iz šibenskoga kraja

 – Brod Kaprije 18. listopada 1979. godine na dno Mramornog mora odnio je osamnaest pomoraca Šibenske plovidbe. U gustoj magli sudario se s grčkim brodom Soula K i potonuo – ispričali su preživjeli grčki mornari, što je ubrzo potvrdila i analiza. I dok su u vezi broda Kaprije neke stvari jasne, misterij hrvatskoga broda Tisa nikada nije razjašnjen. Potonuo je 13. listopada 1965. u Sredozemnom moru, a nesreću je preživio samo jedan član posade, kormilar Ante Milin iz Jezera na Murteru. Milin je u moru proveo 44 sata i preplivao 40 milja prije nego što je dospio do otoka Paximadia! Obje nesreće opisuje dugogodišnji kriminalistički reporter Đorđe Ličina u knjizi Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina, koja se proteže na 230 stranica. Osim njih, još je jedna pomorska i ”šibenska” našla svoje mjesto među 100 najvećih nesreća – tragedija broda Brigitta Montanari koji je potonuo 16. studenoga 1984. u Žirjanskom kanalu nedaleko od Šibenika.

– Nastojao sam enciklopedijski sažeto, reporterski tečno i riplijevski zanimljivo napisati kroniku o 100 najvećih mirnodopskih katastrofa u Hrvatskoj u posljednjih 100 i nešto godina – od 1900. do 2013. Cestovne, pomorske, riječne, rudarske, tramvajske, zrakoplovne i željezničke nesreće, ali i vremenske nepogode, potresi, požari i drugo – od onih najtežih pa do onih najbizarnijih, nesreće koje su ostavile dubok trag na mnogim novinskim stranicama, a najviše u životima njihovih sudionika – prikupljene su i oživljene u ovoj knjizi kao svojevrsna dramatična povijesna čitanka – rekao je Ličina.

Knjiga nudi na uvid malo poznate detalje, razgovore s preživjelima i svjedocima te mnoštvo neobičnih priča o sudbinama ljudi koji su bili sudionici tih tragičnih događaja. Sudar tankera Petar Zoranić iz Zadra s grčkim tankerom pored Istanbula (1960.), 476 otrovanih u Pamučnoj tvornici u Dugoj Resi (1988.), brodolom broda Dunav u sjevernom Pacifiku (1980.), nesreća tramvaja broj 13 u Zagrebu i sudar dvaju putničkih aviona nad Vrbovcem u kojemu je poginulo 176 osoba (1976.) samo su neke od nesreća o kojima možete čitati u ovom vrhunski napetom štivu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.