Više

    Osvrt don Franje Glasnovića na sestru Teresu Forcades i njezin posjet Šibeniku

     

    Od starih Latina, vjerujem svi možemo naučiti: „Repetitio mater studiorum“ (ponavljanje je majka znaja) I ako sam u jednom svom osvrtu, djelom o ovome pisao, smatram da bi to i ovdje trebalo ponoviti, kako bi iz toga ponovno, oni koji to hoće, mogli naučiti.

    Stari indijanski narodi bili su mudri i pametni te su nam iz svoga izobilja mudrosti ostavili mudre izreke koje se odnose na čovjeka i njegov život. Ovdje donosimo jednu njihovu izreku: „Da bi mogao donijeti ispravan sud o nekome i procijenio ga moraš hodati u njegovim mokasinama mjesec dana.”

    Biblija (Božja riječ) sveta knjiga Židova i kršćana, koju poznaju i prihvaćaju i drugi ljudi dobre volje upozorava nas o opasnosti predrasuda, krivih sudova i interpretacija koji dovode do krivih mišljenja, zaključaka i osuda. O tome nam najbolje svjedoče evanđelja.

    Lako je osuditi drugoga, donijeti krivi sud o njemu i interpretirati ga iz svoga kuta i perspektive, no je li to dobro, točno i istinito, pridonosili li to izgradnji ili pak narušava čovjeka i odnose među ljudima kao da mnoge danas nije briga, stoga je sve manje odgovornosti za izgovorenu riječ te uslijed toga u javnom, političkom i medijskom prostoru sve je više generaliziranja, krivih, neistinitih, ponekad i zlonamjernih interpretacija za koje nitko ne preuzima odgovornost i ne odgovara.

    Svjedoci smo da se u našem društvu, posebno je to vidljivo u medijima (kolumne, komentari, tekstovi I portali,), na  društvenim mrežama i u nastupima, svakodnevno donose „same interpretacije” pogleda na stanje i društvo u kojem živimo. U svojoj knjizi: Nevjera i vjera u četiri oka, Maske bogova u svijetlu vječne mladosti Božjeg lica, Glas Koncila, Zagreb 2012. prof. Tonči Matulić s pravom o ovom fenomenu piše:

    „Da je sve istodobno postalo dijete i prljava voda pogoduje samo interpretacijama. (…) Interpretacija je postala sve i sve je isporučeno na milosti nemilost političkim, stranačkim, sektaškim i ideološkim interpretacijama. (…) Neprekinute interpretacije samoobmanutih interpretatora služe dvjema glavnim svrhama koje ovise o osobama i okolnostima. Prva svrha jest dnevnopolitička manipulacija radi zavaravanja političkoga protivnika, pa ako ustreba, sve do njegove moralne diskvalifikacije. Ta vještina nije nova, nego je stara koliko i javna politika. (…) Druga svrha je (ne)svjesno pokazivanje solipsističke elokvencije i erudicije s mnoštvom ispraznih riječi i fraza koje ne kažu ama baš ništa o samoj stvari, nego samo sve kažu o onome tko govori – ljubim svoju sliku.” (str. 62-64.)

    Ovih dana u Šibeniku i na FALIŠ-u je gostovala benediktinska redovnica iz Barcelone s. Teresa Forcades. Najavu njezina gostovanja i sudjelovanja na Festivalu, boravak u Šibeniku, susrete s ljudima, njezina stajališta, razmišljanja, predavanje i intervjue za elektroničke i tiskane medije, mnogi koji su sve to pratili i bili uključeni: najavili su, doživjeli su, čuli, interpretirali i komentirali na svoj način.

    Što je tu istina, tko je u pravu, čije su interpretacije točne, je li se iza svega ovoga kriju manipulacije i nepoštene nakane ili se istinski nastojalo ostvariti susret i dijalog,???

    Tko je sestra Teresa Forcades? Može li netko u Hrvatskoj sa sigurnošću, istinito, bez krivih sudova i interpretacija odgovoriti na ovo pitanje?

    Je li se netko zapitao, s druge strane, zna li sestra Teresa  što je Hrvatska i prilike u njoj? Poznaje li dovoljno  stanje u društvu i Crkvi u Hrvatskoj. Poznaje li ono što su hrvatski narod, društvo i Crkva prošli u komunizmu,  domovinskom ratu i tranziciji, te ono što  i kako danas žive?. Razumjeli li  povijesne okolnosti, prošlost  i probleme u Hrvatskoj koji još i danas iz toga proizlaze i nisu prevladani i riješeni? Je li Hrvatska „ljevica“ i „desnica“ ono što je lijevi i desni politički i ideološki spektar u svijetu, Europi i Španjolskoj?  Ovo se ne smije zanemariti i izostaviti ako se o njoj želi raspravljati.

    Je li moguće “odvojiti” Teresu Forcades na kako je neki prikazuju:  „ljevičarku“, „ikonu europske ljevice“ „feministkinju“  „radikalnu kritičarku kapitalizma“ „zagovarateljicu na neovisnost Katalonije, „pobornicu propitivanja katoličkog nauka u područjima morala – pobačaj, spolnosti (homoseksualnost) i dogmatskog područja – uloga žene u Crkvi“ i nju kao ženu,  katolkinju, sestru redovnicu sa redovničkim zavjetima i pravilima, teologinju koja  nastoji pojašnjavati i propitivati teološki nauk, ujedno ostajući vjerna dužnosti poslušnosti Crkvenom učiteljstvu u pitanjima vjere i morala kako je i sama izrekla:  „Katolička Crkva, za razliku od drugih Crkvi, ima i naučiteljsku funkciju kojoj je na čelu papa, odgovoran za osiguravanje autentičnosti tumačenja i primjene poruka Svetog pisma. Tu funkciju treba poštovati svaki kršteni katolik, a posebno teolozi….“?

    Može li i smije li ona ovako i na ovakav način govoriti? Tko joj to smije dopustiti i dozvoliti, a tko joj to može i treba zabraniti?

    Tko od nas na ova pitanja može odgovoriti?

    Na ova pitanja u svome životu, pretpostavljam, svakoga dana u svojoj savjesti, odgovara Teresa Forcades, a vjerojatno su s ovim upoznati i o ovome vode računa  njezini redovnički poglavari i Učiteljstvo Crkve koje ima ulogu čuvati cjeloviti  katolički poklad vjere i morala.

    Što je u Šibeniku i za posjeta Hrvatskoj rekla Teresa Forcades? Neki su kao što sam prethodno kazao to mogli vidjeti i čuti u medijima te čitati u novinama i na portalima,. Drugi su to doživjeli u osobnom susretu s njom i čuli na njezinu predavanju.  Za jedne su njezina stajališta „lijeva i radikalna“ – odnos prema kapitalizmu i teologija oslobođenja, za druge su „liberalna“  te „protivna i suprotna učenjima Katoličke crkve“ – odnos prema moralnim i dogmatskim pitanjima.

    Što će nakon njezina odlaska od njezinih riječi ostati?  Hoće li se s njezinim izjavama i stajalištima netko složiti ili odbaciti ih, ovisiti će prvenstveno od svakoga pojedinca, njegova uvjerenja i savjesti.

    Na završetku Fališa sestra Teresa je imala predavanje pod nazivom: „Etika i kapitalizam“ to je ono što je  napisano i može se vidjeti na španjolskom jeziku.

    Kako sam i osobno bio dionikom susreta sa sestrom Teresom Forcades za posjeta Šibeniku i razgovora s njom, ujedno i sudionik dijaloških i pluralističkih raspravama na Fališu koje su se vodile nakon nekih predavanja koja su bila tematski vezana na odnose prema religiji i Crkvi,  vođen kršćanskom ljubavlju i poštovanjem prema svakoj ljudskoj osobi,  u ovom slučaju  katoličke redovnice,  svojom savješću i intelektualnim poštenjem,  smatrao sam ovdje  iznijeti ovaj svoj osvrt (neki će i ovo vidjeti kao jednu od interpretacija – stavljam svakome na izbor i slobodu.)

    Na kraju ću završiti na tragu sestre Terese.  Prema kršćanskoj tradiciji, iz koje oboje dolazimo, dodao bih i Božjoj objavi i Pismu, koje držim svetim i nadahnutim, čovjek je stvoren na sliku Božju i ima nepovredivo ljudsko dostojanstvo koje treba uvijek poštivati i braniti.

    Sloboda, dostojanstvo i ljubav su čovjekov najveći dar koji proizlaze iz Presvetog Trojstva na čiju smo sliku stvoreni.

    Sestra Teresa je govoreći u svome predavanju o slobodi spomenula tri citata slobode:  „Moja sloboda završava, tamo gdje počinje sloboda drugoga“,  „Neću biti slobodna dok svi ne budu slobodni“ – anarhistički pojam slobode, te na kraju citat Rose Luxemburg,“Sloboda je sloboda drugoga da misli drugačije“.

    I ako je spomenula da postoji, poštujući njezino pravo i slobodu, trebalo bi nju pitati zašto nije spomenula i kršćanski pojam slobode.

    Nadam se da će sestra Teresa poštivati i moju slobodu i dopustiti mi da ovdje na kraju spomenem i kršćanski pojam slobode.

    Kršćanska  sloboda  u isto vrijeme je sloboda  od zakona i sloboda za Krista,   a konkretno se  očituje i živi u kršćanskom životu kao: sloboda od grijeha za milostsloboda od smrti za život i sloboda od tijela za život po Duhu. 

    Vođen i nadahnut slobodom u Kristu, uvijek ću nastojati „ljubiti Krista u bratu čovjeku“.  Poštivati njegov život i ljudsko dostojanstvo od prirodnog začeća do naravne smrti i uvažavati njegovu različitost.

    Pokazivati mu ljubav služeći u Crkvi prema evanđeoskom načelu: „što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće“.(Mt 25.40)

    Izgrađivati Božje kraljevstvo ljubavi, istine, mira i pravde i tako s drugim ljudima –  kako je davno to naglasio, na Fališu nekoliko puta spomenuti,  naš cjenjeni i ugledni  redovnik, svećenik i teolog, blage uspomene, Janko Šagi Bunić – ići „prema civilizaciji ljubavi“.

    PIŠE: Don Franjo Glasnović

    IZVOR: Župa Vodice

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...