Na današnji dan 1991. godine od agresorske vojske napadnut je grad Drniš.
Po prvi puta sirene su se oglasile 15. rujna, kada je stanovništvo noć provelo u skloništima, no nije bilo napada.
Idućeg dana oko 16 sati Centar za obavješćivanje dao je znak za zračnu opasnost za cijelo drniško područje.
Najprije su se čule detonacije prvih granata iz topova i tenkova, zatim snopovi granata iz višecijevnih raketnih ba­cača, a u predvečerje stigla je i avijacija.
Pod silinom napada i u strahu tijekom noći sa 16. na 17. rujna Drnišani su masovno napuštali svoje domo­ve, krenuvši u nesigurnost i neizvjesnost.
Starci, žene, djeca, bolesnici, zajedno u koloni naroda drniškog kraja kre­nuli su preko Čikole prema tada još slobodnim i sigurnijim krajevima u Hrvatskoj.
Prema riječima svjedoka to je izgledalo ovako: Kada su napustili svoje domove uputili su se u selo Knezovi te se iz sela spustili niz kanjon rijeke Čikole koja je srećom presušila, pa su prešavši korito zaputili prema Žitniću, a onda i prema sigurnim mjestima na obali.
Nakon četiri duge godine prognaničkog života, sanjani i očekivani dan povratka došao je 5. kolovoza 1995. godine kada je u Oluji Drniš napokon oslobođen.

IZVOR: facebook ‘Dogodilo se na današnji dan Domovinski rat’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.