" "
Više

    " "

    Stigla je sezona viroza: Evo nekoliko savjeta!

     

    S prvim hladnijim jesenskim danima stigla je i sezona viroza. Čekaonice u ambulantama već su pune. Nažalost univerzalnog lijeka ili načina kako se ne zaraziti nema. Ali mnogi se stoga uzdaju u narodnu medicinu – limun, puno čaja, češnjaka i dobre volje.

    Kašalj, curenje nosa, glavobolja, temperatura – neki su od simptoma viroze koji ovih dana muče mnoge. S početkom jeseni i virusi su u akciji. Jesenske viroze nisu dugotrajne, ali mogu izmoriti organizam. Jednostavnog načina za zaštitu nema, ali evo nekoliko savjeta.

    ‘Treba se baviti sportom, truditi se biti dobrog raspoloženja. Nema nekog univerzalnog pravila kako spriječiti virozu’, rekao nam je liječnik Dragan Soldo.

    Širenju pogoduje vrijeme

    A njezinom širenju pogoduje ovo ćudljivo vrijeme. Iz kratkih rukava uskače se u duge, iz dugih u kratke. Pa ako se i dobije, najbolje ju je preležati.

    Mnogi se uzdaju u prirodne lijekove s tržnica. Jer upravo u ovo vrijeme one obiluju – nazovimo ih – antivirusnim bombama – paprike, limuni, mandarine, češnjak – štitit će tijelo od virusa.

    ‘Učinkovita borba protiv viroza su i bomboni. Iz jednostavnog razloga – virus se zadržava u sluznici, jedući bombone organizam tjeramo na lučenje sline, koja je odlična jer ubija viruse’, objašnjava Soldo.

    Temperature variraju više od 10 stupnjeva

    Ubija ih i boravak u prirodi. Treba iskoristiti lijepo vrijeme.

    A vrijeme ne ide u prilog suzbijanja viroza i prehlada. I to iz jednostavnog razloga što temperature od jutra, pa tijekom dana i do večeri znaju varirati i više od 10 stupnjeva. Mnogu su u čudu jer zapravo ne znaju što odjenuti – ili se smrzavaju ili im je prevruće i tako u krug, a tu je još i povremena kiša koja kod mnogih itekako utječe na raspoloženje.

    Ipak, ne bismo se time zapravo trebali zamarati, jer sve se to riješi slojevitim odijevanjem i običnim kišobranom. Još uvijek ima dovoljno sunca pa je najbolji recept i za zdravlje i za dobro raspoloženje što više boravka na otvorenom. A slijede i sunčaniji dani.

    IZVOR: Dnevnik.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...