Znate li što je Kaap die Goeie Hoop? Brassica oleracea? Znate li tko je bio Vasco da Gama i kakve veze ima s prva dva pojma?!
Kaap die Goeie Hoop je aafrikanski naziv za Rt Dobre Nade koji je još u 14. stoljeću oplovio portugalski pomorac Vasco da Gama koji bi dao dobar dio svog blaga u zamjenu za kiseli kupus ili brassicau oleraceau koji bi, pak, spriječio visoku smrtnost mornara na njegovom brodu. Zašto baš kiseli kupus?!
E, pa zato što je riječ o namirnici izuzetno bogatoj vitaminom C čiji nedostatak u organizmu čovjeka uzrokuje bolest zvanu skorbut, jedan od glavnih uzročnika smrtnosti pomoraca u ta davna vremena.
KONTROVERZE
Vasco da Gama je zbog skorbuta izgubio 60 od ukupno 160 mornara koji su pošli s njim u plovidbu oceanom, dok je Ferdinand Magellan izgubio gotovo cijelu posadu zbog iste bolesti. Mnogo bolje sreće bio je engleski pomorac James Cook koji je posadu broda ‘Resolution’ spasio hraneći ih, između ostalog, u najvećoj mjeri upravo kiselim kupusom.
– Pun je vitamina C što je dobro u borbi protiv skorbuta. Liječi, koliko znam, razne alergije. Vidio sam kad su ga žene baš zbog toga kupovale – reći će vam trgovac sa šibenske tržnice, gdje se može kupiti kiseli kupus kiseljen upravo u Šibeniku. Kace pune kiselog kupusa bit će spremne za mjesec prosinac kada obično dolazi do ‘vrhunca’ prodaje, odnosno potražnje istog.
-Postoje razne kontroverze oko njega po pitanju da je dobar za gastritis, odnosno za bolove u želucu – nastavlja prodavač. No, znanstvenici su odlučili stati na kraj kontroverznim pričama o ljekovitosti kiselog kupusa, te su složni da samo ta jesensko – zimska namirnica u sebi sadrži i vitamin U, vitamin blagotvoran kod čira na želucu.
NA BLAGDANSKOM STOLU
Kupnja kiselog kupusa na šibenskoj tržnici ‘olakšat’ će vas za deset kuna koliko, do duše, iznosi cijena jednog kilograma ribanog kiselog kupusa. Ta je količina, pak, priča nam prodavač, dovoljna za jedan obrok prosječne četveročlane obitelji.
Platite li na šibenskoj tržnici za ovu namirnicu, po svemu sudeći, nećete platiti ljekaru, a samo neka od jela spravljena s njom su razna variva kao npr. jota. Može se jesti samostalno kao prilog, kao salata, dok su sarme (mljeveno meso ‘motano’ u listove kiselog kupusa) često glavno jelo blagdanskih stolova.
No dovoljno će biti da se temperature zraka još malo snize pa da susjedstva počnu mirisati po jelima spravljenima od ove namirnice.