Više

    Espresso nekad i sad

     

    Ne baš tako davno, prije otprilike dvanaestak godina kad je kultura ispijanja espressa i ostalih napitaka na bazi kave u Hrvata bila poprilično loša u odnosu na današnje vrijeme, pojavili su se rijetki zaljubljenici, baristi početnici ili bolje rečeno romantičari s vizijom, koji se nikako nisu mogli pomiriti s činjenicom da je kava samo kava i ništa više od toga. Tih nekoliko ljudi iz raznih gradova Lijepe naše, među kojima je i moja malenkost, povukli su se u ovu priču na razne načine, bilo putujući drugim zemljama, obilaskom svjetski poznatih barova i kafeterija ili jednostavno čitajući knjige ili surfajući internetom. Moram istaći da ovakav, novi pristup kavi i standardi propisani svjetskim i europskim organizacijama koje imaju licencu za održavanje natjecanja, pa i sam latte art (umijeće crtanja po cappuccinu), nastali su otprilike devedesetih godina, dakle ne baš puno ranije.

    SNAĐI SE DRUŽE

    To su bila vremena teško dostupnih informacija o takvom načinu rada, da ne govorim o nabavi tampera, profesionalnih posuda za grijanje mlijeka raznih veličina, opreme za čišćenje, držača ručki, filtera raznih veličina, i da ne spominjem kvalitetu kave i procese prilikom pripreme. Nismo imali specijalizirane četkice za pranje aparata, već smo koristili četkicu za zube, koja je u to vrijeme bila pravo otkriće za čišćenje brtvi i tuš sita, tampere smo dali izraditi kod tokara, pokušavajući kopirati one iz stranih magazina. Presudan trenutak i najveći iskorak u cijeloj priči dogodio se nakon što smo se nas nekoliko vizionara upoznali susrećući se po raznim sajmovima kave po svijetu i u Hrvatskoj. Jedan drugome smo s oduševljenjem nesebično otkrivali tajne do kojih smo došli teško i mukotrpno. Postali smo veliki prijatelji, bar većina od nas, iako je u početku bilo trzavica i prepucavanja tipa: ‘Ja znam bolje, ti nemaš pojma i slično’, ali to je više stvar mentaliteta nego taštine. Pojavom i razvojem društvenih mreža stvar se poprilično ubrzala, a broj novonastalih barista je rastao vrtoglavom brzinom. Počeli smo organizirati natjecanja, išli u inozemstvo zajedno na tečajeve, oprema je postala dostupna i sve je nekako bilo lakše. Ubrzo se otvorila škola za pripremu espressa u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku i mladi entuzijasti su nicali kao gljive poslije kiše. Kad je hrvatski natjecatelj Matija Hrkač osvojio 7. mjesto 2012. godine na svjetskom prvenstvu barista u Beču svi su shvatili da u nama imaju itekako ozbiljnu konkurenciju.

    NAŠ NAČIN

    Eto, tako je to bilo nekad, a sad, sad je potpuno druga priča. Kad ujutro otvorim facebook, ugledam bar dvadeset, ako ne i više statusa sa slikom predivnog cappuccina ukrašenog latte artom s puno ljubavi i mašte. U cijeloj zemlji, a i u Šibeniku postoji veliki broj mjesta s odličnom kavom te ljudima koji je pripremaju s užitkom i željom da vam izmame osmjeh s lica i uljepšaju dan. Kava curi u parametrima, svi potiskuju tamperom, ispiru grupu, koriste svježe mlijeko, mjere temperaturu, pritisak, odabiru vrhunske kave i ostalo. Onaj mali dio barova koji to još ne radi shvatit će vrlo brzo da ima samo jedan način, a to je ovaj naš, jer radimo sve da bi gosti popili dobru kavu ponekad i ne razmišljajući koliko ce nas to koštati. Dragi naši gosti, vjerujte mi da smo se mukotrpno borili da dođemo do ovih saznanja, podignemo razinu više i animiramo ljude da počnu to raditi, pa ako niste u žurbi dajte bar osmjeh umjesto bakšiša ili neku lijepu riječ hvale i ne zamjerite nekad, kad je gužva što ste malo duže čekali, mi ćemo vam se odužiti jednim predivnim espressom ili nekim drugim napitkom od kave.

    PIŠE: Zlatko Vukičević

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...