Više

    ĆAKULA: SANDI MARCIUŠ: Čuo sam o atmosferi na Baldekinu, ali doživjeti to uživo poseban je osjećaj

     

    Od Nedelišća, preko Sjedinjenih Američkih Država do Šibenika. Tako bi se ukratko mogao opisati košarkaški put Aleksandra Sandija Marciuša, igrača koji je ovo ljeto pojačao redove narančastih. Riječ je o istinskom pojačanju pod obručima što 24-godišnji centar potvrđuje iz utakmicu u utakmicu, a zbog svoje borbenosti i beskompromisnosti vrlo brzo je postao jedan od miljenika Funcuta. Što je najveće priznanje što jedan sportaš može dobiti.
    – Lijepo je osjećaj kad znaš da su te navijači prihvatili, da cijene tvoj trud na parketu. Njihova podrška puno mi znači, kao i cijeloj momčadi, uvijek su uz nas, igrali kući ili vani, dobivali ili gubili. Takva odanost samo je motiv više da damo sve od sebe – kaže Sandi, koji je i prije dolaska u Šibeniku čuo puno toga o ‘ludnici’ koja vlada na utakmicama ‘građana’.

    gkk aleksandar marcius osijek2– Pričali su mi prijatelji o atmosferi na Baldekinu, gledao sam i neke video klipove na internetu, tako da sam otprilike znao što me čeka. Ali, doživjeti to uživo, dok si dolje na parketu, nevjerojatan je osjećaj, ovakvoj ‘ludnici’ ipak se nisam nadao. Siguran sam da ćemo u nastavku sezone imati još puno lijepih zajedničkih trenutaka, da će biti puno razloga za slavlje – govori Sandi.
    Svoje prve dane na Baldekinu ipak neće pamtiti po dobrome. Naime, već na početku priprema teško se ozlijedio, pa je na duže vrijeme morao izbivati s parketa.
    – Ta me je ozljeda malom poremetila, tri-četiri tjedna nisam trenirao što se osjetilo na mojoj kondiciji u prvim utakmicama, ali sada se osjećam odlično. Dižem se iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, poraslo mi je i samopouzdanje, tako da se radujem nastavku sezone – ističe centar narančastih.
    Da je sve bolji govori i statistika. U pobjedi protiv Alkara bio je možda i najbolji igrač Šibenika sa 20 postignutih poena i 13 skokova, a double-double učinak imao je i utakmicu prije, u trijumfu nad Slavonskim Brodom.
    – Rastemo kao momčad, sve smo uigraniji, svi dišemo kao jedan, imamo odličnu atmosferu u ekipi. S obzirom na spomenutu ozljedu, zadovoljan sam svojim igrama iako imam još rezerve, sigurno mogu još bolje igrati – smatra Sandi.

    gkk alexandar1Ciljevi su kaže, jasni. Onaj osnovni, u čije ispunjenje nitko ne sumnja, jest plasman u Ligu za prvaka, ali u klubu, ističe, svi vjeruju da mogu otići i korak dalje.
    – Mislim da imamo kvalitetu za veliki rezultat, za plasman u doigravanje, među četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj. Samo da nas zaobiđu ozljede ili da ih bar bude minimalno. Dobro smo posloženi, imamo sjajnu podršku s tribina, odličnu atmosferu u momčadi tako da sam optimist – kaže Sandi.
    Inače, igranje u narančastom dresu prvo mu je ozbiljnije iskustvo igranja u hrvatskoj košarci. Naime, Marciuš se već sa 18 godina zaputi preko ‘velike bare’, u Sjedinjene Američke Države. Tamo je četiri godine igrao i studirao na Sveučilištu Perdue u Indiani, da bi se zadnju godinu prebacio na Sveučilište De Paul, najveće katoličko sveučilište u SAD-u i najveću privatnu instituciju u Chicagu.
    – Košarku sam počeo trenirati u niželigašu Nedelišću, u osmom razredu. Prije toga sam se okušao u atletici, nogometu i odbojci, ali sam se onda ‘zarazio’ košarkom. Nakon nekoliko godina, točnije, pred kraj srednje škole, ukazala mi se prilika za odlaskom u Ameriku, pa sam je odlučio iskoristiti. Tako sam jednu sezonu odradio u srednjoškolskoj košarci, a onda sam od Sveučilišta Perdue dobio stipendiju – objašnjava Sandi kako je završio na ovom poznatom sveučilištu u gradiću West Lafayette.

    gkk alexandar5Tamo je, kako smo kazali, proveo četiri godine, paralelno igrajući u NCAA ligi i studirajući građevinu.
    – Uvjeti na većini američkih sveučilišta su fantastični, i oni sportski i akademski. Inače, zbog košarke nisi smio zapostaviti studiranje, po tom pitanju se jako pazi na disciplinu – ističe Sandi.
    Da mu je uz košarkašku loptu podjednako važna i knjiga govori i to što je Sandi nakon diplomiranja na Perdueu, upisao magisterij na Sveučilištu De Paul.
    – Ispite polažem preko interneta, a do magisterija su mi ostala još dva za položiti, tako da se nadam kako ću do proljeća i to privesti kraju – govori budući magistar pod obručima.
    Inače, Sandi je za GKK Šibenik potpisao jednogodišnji ugovor. Pitamo ga vidi li se na duže razdoblje na Baldekinu?
    – Nikad na planiram više od godinu dana unaprijed, jer nikad ne znaš gdje će te odvesti košarkaška lopta. Idem korak, po korak, pa što mi život donese – zaključio je Sandi.

    Iz SAD-a stigla i djevojka

    Sandi je oduševljen kako su ga primili na Baldekinu.
    – Osjećam se kao kod kuće, suigrači i svi ostali u klubu sjajno su me primili, pomogli mi da se što bolje prilagodim u novoj sredini. Puno se družimo i izvan parketa, prava smo klapa – priča Sandi kojem je nedavno iz SAD-a stigla i djevojka.
    – Ona je Amerikanka i jako joj se sviđa Šibenik. Posebno je oduševljena vremenom, jer ju je iz Amerike ispratio snijeg, a ovdje ju je dočekalo sunce. Planiramo kad uhvatimo malo vremena otići do Splita, Plitvičkih jezera, posjetiti što više naših prirodnih ljepota. Sigurno će biti oduševljena ljepotom naše zemlje – kaže Sandi.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...