Više

    ŽUPANIJSKI HNS: Gradonačelnik Grada Drniša (ne)ZNA – poljana i šetnica

     
    Županijski HNS reagirao je priopćenjem na zavrzlame oko gradnje Poljane u Drnišu. Priopćenje je potpisala Vlatka Duilo, vijećnica iz redova HNS-a u Gradskom vijeću Grada Drniša, a prenosimo ga u cijelosti:

    Dana 22.08.2013 god. raspisan je javni natječaj za izbor najpovoljnijeg izvođača za uređenje središnjeg gradskog trga Poljana u Drnišu. Procijenjena vrijednost radova je iznosila 2.500.000,00 kuna.

    Na  4. sjednici Gradskog vijeća , održanoj 30.10.2013. god sam, prenoseći stav i mišljenje struke, upozorila Gradonačelnika Grada Drniša na nedostatke u troškovniku koji je bio sastavni dio javnog natječaja, te da će isto dovesti do rušenja kvalitete izvedenih radova , i dodatnih troškova. Bez obzira na upozorenje gradonačelnik potpisuje Ugovor o građenju Poljane 26.11.2014. sa izvođačem radova.

    Ugovorom o građenju cijena ugovorenih radova iznosi  2,399,934,00 kuna.

    Potvrda da sam bila u pravu su tri naknadne ponude ispostavljene od strane izvođača i prihvaćene od strane Grada Drniša, za naknadnim radovima, u ukupnoj vrijednosti od 325.575,52 kune, kao i prijedlog korekcije cijene određenih stavki iz osnovnog troškovnika u iznosu od 73.231,54 kune (smanjenje za neobavljene radove), te sudska nagodba u iznosu od 100.000,00 kuna za 368 m2 ostavljenih kamenih ploča čija debljina je cca. 8,5 cm umjesto  ugovorenih 10 cm, koje su trebale biti uklonjene, odmah nakon što je isto uočeno.

     

    Za određene izmjene i odstupanja od Ugovora o građenju zatražena je suglasnost Gradskog vijeća od strane gradonačelnika Grada Drniša, a za neke ne. Dodatnih radova s Izvođačem s kojim je sklopljen osnovni Ugovor o građenju, Graditeljem svratišta naknadno je ugovoreno  302.245,32 kune bez PDV-a, odstupanje od 12,6% od osnovnog troškovnika.

    23.302,20 kuna vrijednosti radova obavilo je JKP” RAD” Drniš.

    129.040,00 bez PDV-a kuna odnosi se na nabavku i postavljanje rasvjetnih tijela ( kandelabera), Odluka o odabiru ELOS Solin ( najpovoljniji dobavljač).

     

    Ukupan iznos svih izmjena, bilo da se radi o povećanju ili smanjenju početne ugovorene cijene, uključujući i sudsku nagodbu od 100.000,00 kuna  iznose 627.847,06 kuna, ukupno odstupanje od 26,16 % od osnovnog troškovnika .

     

    Sporan je i način preuzimanja Poljane, nakon završetka radova. Dana  29.08.2014. god. Grad Drniš preuzima 2/3 obnovljene površine ( osim spornih 368 m2 s postavljenim pločama od 8,5 cm ). Dana 25.09.2014 slijedi sudska nagodba za spornih 368 m2 kojom se umanjuje vrijednost izvršenih radova za 100.000,00 kuna. Završno izvješće nadzornog inženjera slijedi 30.09.2014., te preuzimanje preostalog dijela Poljane 02.10.2014. Najveći dio Grad je preuzeo prije izvješća nadzornog inženjera. Prilikom preuzimanja, nedostatci uočeni od strane predstavnika Grada Drniša koji su preuzeli Poljanu nakon završetka radova su: ” jedno, moguće osušeno lipovo  stablo i potreba zamjene drvenih letvica na postojećim klupama”.

     

    Ono što smatram posebno spornim je slijedeće:

    1. Izmjena projekta izvršena je 07.07.2014. potpisom nadzornog inženjera koji nije za isto ovlašten i to nakon postave i završetka svih radova na Poljani.  Izmjene projekta zahtijevaju suglasnost projektanta, pa se postavlja pitanje tko je dao odobrenje izvođaču da se ne stavlja mreža Q188 I da se smanji debljina ugradnje cementnog morta sa predviđenih 10-13 cm na 6-7 cm

     

    1. Van troškovnička nabava Ponuda br.2 , ugovoreni bravarski radovi 300-400 % su veći od uobičajene tržišne cijene.

     

    1. Van troškovnička nabava Ponuda br.3 Ugovorene cijene za dodatne radove, kamen koji je identičan po kvaliteti, vrsti i debljini, ugovoren je za 120-150% veću cijenu od osnovnog ugovora.

     

    1. 40% kamenih ploča posjeduje primarne pukotine te ničim ne zadovoljavaju traženi standard o opločenju i nisu u skladu sa stavkom osnovnog Ugovora o gradnji.

     

    Izražavam sumnju da vrijednost nabave nije valjano određena u trenutku u kojem naručitelj šalje poziv na nadmetanje, nabava je podijeljena, rascjepkana, znatno se proširuje predmet ugovora na robu, radove i usluge koje nisu obuhvaćene osnovnim ugovorom. U mnogim stavkama se odstupa od osnovnog troškovnika, bilo u izvedenim ili neizvedenim radovima, cijeni , te se ne udovoljava traženim standardima u samom troškovniku. Radi se o klasičnom izigravanju i izvrtanju Zakona o javnoj nabavi. Svim ovim činjenjima i nečinjenjima, namjerno ili iz neznanja,  gradskom proračunu Grada Drniša je počinjena znatna materijalna šteta . Iz svega je vidljivo da odgovorna osoba u Gradu Drnišu, gradonačelnik, Josip Begonja , umjesto da vodi računa o zaštiti interesa Grada Drniša i gradskog proračuna, on štiti interese izvođača iz samo njemu poznatih razloga.

     

    Nakon što sam po Zakonu o pravu na pristup informacijama zatražila gotovo svu dokumentaciju vezanu uz investiciju obnove i uređenja glavnog gradskog trga, Poljane u Drnišu, želim upoznati javnost i porezne obveznike koji su snosili sve troškove, što su za svoj novac dobili.

     

    Svaka javno izgovorena riječ sa sobom nosi i određenu odgovornost, a moja građanska dužnosti i vijećnička  obaveza, koja u konačnici proizlazi iz zakona je da svoja saznanja podijelim s nadležnim institucijama.

     

     

    ŠETNICA 

     

    Šetnica u kanjonu Čikole, pristup do mlinice , u koju je Grad Drniš uložio preko 50.000,00 kuna što gradskih, što županijskih sredstava, koju su u svibnju 2014. otvorili župan Goran Pauk i gradonačelnik Drniša, Begonja, velikim dijelom prelazi preko privatnih parcela. Danas je šetnjica pregrađena raznim šibljem i granama, a vlasnici su stavili natpis ” Zabranjen prolaz, privatno vlasništvo“.

     

    Trošiti novac proračunskih korisnika, a prethodno ne pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ne poštujući privatno vlasništvo, je još jedan klasičan primjer  nanošenja štete proračunskim sredstvima Grada Drniša. Bačeni novac.

     

    Čudim se županu ŠKŽ, gosp. Goranu Pauku, da se doveo u situaciju da odobri županijska sredstva  za projekt u kojem nisu obavljene, osnovne potrebne predradnje, rješavanje imovinsko pravnih odnosa i da se olako dao uvući u presijecanje vrpce,te da prethodno nije provjerio o kakvoj investiciji se radi. Nije smio dozvoliti da na ovakav način bude prevaren od strane drniškog gradonačelnika, koji je od ranije poznat po nepoštivanju procedura i kršenju zakona.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić...

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...

    NAJNOVIJE

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić ‘Ljubica’

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...