Više

    Zbog zastarjelog CT-a na kocki životi pacijenata šibenske bolnice!

     

    Tragična priča koju smo objavili na Šibenskom portalu, kad je 75-godišnja Šibenčanka LJ.Z. čak osam dana u teškom stanju u šibenskoj bolnici čekala na CT pregled glave, potresla je šibensku javnost. Nesretna žena, koja je već preživjela moždani udar, na pregled glave nije mogla jer CT uređaj u šibenskoj bolnici – nije radio. 75-godišnjakinja je upala u komu nakon što joj je, osmi dan od hospitalizacije, pregled glave ipak obavljen u privatnoj poliklinici Vita i dijagnosticiran – teški moždani udar.

    Ožalošćena obitelj smatra kako se sve moglo spriječiti da se reagiralo na vrijeme, odnosno da je bolnički CT uređaj bio u funkciji.

    NA CT PREGLED ČEKALA OSAM DANA

    Međutim, u OB Šibenik na raspolaganju je samo jedan jedini CT uređaj, neophodan za rad kirurgije, neurologije, intenzivnog odjela, bolje rečeno skoro svih bolničkih odjela. A, radi se o već zastarjelom uređaju, koji često ne radi zbog servisiranja, što cijeli Šibenik i županiju, sve građane, ali i bolničko osoblje, dovodi u jako nezavidan položaj. Samo u 2014. godini, ovaj neophodni uređaj koji život znači, u šibenskoj bolnici nije radio 41 dan, a u prvih mjesec dana ove godine, CT uređaj nije radio – 18 dana!

    – Postojeći CT uređaj je u OB Šibenik instaliran 2002. godine što znači da je isti star gotovo 13 godina. Što se tiče rada samog uređaja, on je bio izvan funkcije od 2. listopada do 11. studenog 2014., što znači da je van upotrebe bio točno 41 dan. Prekid rada je nastao zbog mijenjanja rtg cijevi na uređaju – stoji u službenom odgovoru ravnateljstva šibenske Opće bolnice na upit Šibenskog tjednika.

    Dakle, i bez tog jednog jedinog uređaja bili smo više od mjesec dana, pa zapravo i ne čude duga čekanja na CT preglede, jer su i oni hitni slučajevi poput onog navedenog na početku teksta, primorani čekati svoj red.

    U Šibeniku postoji još jedan CT uređaj, ali on se nalazi u privatnoj poliklinici Vita, i s kojom šibenska bolnica, uz odobrenje HZZO-a, ima sklopljen ugovor o obavljanju usluga CT pregleda. Međutim, i za te preglede u Viti postoji lista čekanja. Ugovorom je, naime, odobreno četiri pregleda dnevno za CT uređaj u Viti. I to po jedan CT pregled za neurologiju, kirurgiju, internu… Kao privatna ustanova, Vita ima i svoje radno vrijeme, zatvoreni su od 17 sati, pa, ako dođe pacijent s problemom koji treba hitno riješiti, prebacuje se u Zadar ili Split na CT pregled. A, kako neslužbeno doznajemo, i u splitskoj i zadarskoj bolnici velika je gužva, pa su u zadnje vrijeme počeli odbijati prijem pacijenata iz Šibenika, jer posla preko glave imaju i s građanima sa svog područja.

    NOVACA IMA

    Reklo bi se, klasična priča iz hrvatskog zdravstva, zbog pomanjkanja novca pati i kvaliteta zdravstvenih usluga, kad ne bi bilo poraznog podatka da je novac za novi CT uređaj za šibensku bolnicu osiguran već prije – tri godine! I ne samo to, bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić prilikom otvaranja novog šibenskog rodilišta slavodobitno je najavio kako je država za novi šibenski CT sredstva – osigurala! Tri godine su prošle, a od uređaja – ništa.

    Razlog je, kako doznajemo iz Ministarstva zdravlja, poništenje postupka javne nabave.

    – Ministarstvo zdravlja je u 2012. godini osiguralo sredstva u iznosu od 8,2 milijuna kuna za nabavu CT uređaja i digitalno motoriziranog RTG uređaja s C-lukom za Opću bolnicu Šibensko-kninske županije. Nabavu navedenih uređaja provodila je Opća bolnica Šibensko-kninske županije na temelju Sporazuma o prijenosu ovlasti za provedbu postupka javne nabave potpisanih s Ministarstvom zdravlja. Postupak nabave je zaključen donošenjem odluke o odabiru i sklapanjem ugovora s odabranim ponuditeljem, a postupak je završen odlukom o poništenju postupka nabave – piše u odgovoru glasnogovornika Ministarstva zdravlja Josipa Jagića. Odluku o poništenju postupka javne nabave, OB Šibenik donijela je krajem 2013. godine, a konkretne razloge zašto je propao taj natječaj u Ministarstvu ne navode.

    GREŠKE U PROCEDURI

    ct-bolnica

    Prošle godine, u veljači, pokušalo se opet. No, čini se, ponovno bez uspjeha.

    – Ministarstvo zdravlja je 18. veljače 2014. godine pokrenulo postupak nabave CT uređaja za zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj, s isporukom, montažom, servisiranjem i održavanjem u punoj funkciji u sklopu kojeg se nabavljaju CT uređaji za tri opće bolnice među kojima je i Opća bolnica Šibensko-kninske županije. Ministarstvo zdravlja kao naručitelj donijelo je Odluku o odabiru za nabavu CT uređaja za tri opće bolnice među kojima je i Opća bolnica Šibensko-kninske županije, na koju je jedan od ponuditelja uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave te je u tijeku žalbeni postupak. Nastavak postupka ovisi o rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave – piše u odgovoru iz Ministarstva zdravlja.

    Dakle, ovaj put je kriva žalba. Kako doznajemo, uložila ju je tvrtka Siemens, jer je odabran CT uređaj drugog proizvođača, a u Siemensu su se žalili na pogreške u proceduri. Tako da taj proces i natječaj zapravo još uvijek traje, mora se riješiti žalba Siemensa, a preko osam milijuna kuna za novi CT uređaj u Šibeniku stoji u ladici Ministarstva zdravlja više od tri godine.

    Ova situacija koja već godinama zvoni na alarm, s obzirom da o CT uređaju ovise ljudski životi, ljuti šibenske liječnike. Međutim, malobrojni su oni koji su o tome spremni javno polemizirati. Među njima je šefica Odjela neurologije OB Šibenik prim.dr.sc. Anka Aleksić – Shihabi.

    – Služba neurologije direktno ovisi o radu CT aparata više nego ostale službe u bolnici. Prošle godine aparat je bio u kvaru 45 dana, ove godine 18, svake godine prije toga unatrag 10 godina, koliko sam ja u ovoj bolnici, aparat je bio kraće ili duže vrijeme u kvaru. Nijedna bolnica ne može funkcionirati bez CT aparata u današnje vrijeme. Neurolozima je taj aparat osnovno sredstvo rada. Uslijed nedostatka aparata nastaju greške i pacijenti i mi ih ispaštamo. Moje mišljenje je da slučaj pacijentice LJ.Z. ne bi nastao da je CT aparat bio ispravan – kazala je dr. Aleksić – Shihabi. I time dodijelila poantu ovoj priči o šibenskom zdravstvu. Iz njezine je izjave vidljivo da nedostatak medicinske tehnologije ljudske živote stavlja na kocku, čime se zadire u samo svrsishodnost postojanja zdravstvenih ustanova. Nakon svega se još valja zapitati samo jedno – što će se još morati dogoditi prije nego što itko reagira?

    Alfier: Zbog CT-a kirurgija ima probleme u radu

    alfier

    Naravno da imamo problema u našem radu zbog ovog starog i zastarjelog CT uređaja, u kakvom je stanju nije ni čudo da se non-stop kvari. Glavni krivac zašto nemamo novi CT uređaj je Ministarstvo zdravlja, nije mi jasno da se već duže od tri godine ne može riješiti taj proces javne nabave, a novac je osiguran. Jasno mi je da se moraju poštivati zakoni, procedure i žalbe, ali da se to ne može riješiti u nekom razumnom roku, a ne da traje u nedogled, mislim da nikom pametnom nije jasno. Sve je to politikantstvo nauštrb građana i liječnika, da ne upotrijebim neku težu riječ – kaže Vinko Alfier, šef Odjela kirurgije OB Šibenik.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...