Župa Srima u utorak 10. veljače proslavila je svog nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. U koncelebraciji su uz župnika don Antu Pavlovića bili generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, rektor nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića i gvardijan samostana svetog Frane u Šibeniku fra Ivan Bradarić , te još desetak svećenika. Blaženog Stepinca uz svećenike proslavili su i brojni vjernici među kojima je uz domaće vjernike bio velik broj hodočasnika iz Vodica i Šibenika.

Šibenski biskup Ante Ivas u uvodnom dijelu slavlja vjernike i svećenike pozvao je na molitvu za što skorašnje Stepinčevo proglašenje svetim. Izrazio je nadu da bi se to moglo dogoditi još ove 2015. Godine. U homiliji ukazao je na svetost Alojzija Stepinca. Naglasio je kako je blaženikovo mučeništvo bilo herojsko svjedočanstvo njegove savjesti.

Uviše navrata Stepinac je isticao kako mu je savjest čista. Poznat je njegov govor na sudu u kojem blaženik naglašava kako je za svoje uvjerenje spreman i umrijeti, upravo jer mu je savjet čista. Jedan od najvećih zala našeg vremena je besavjesnost ljudi u više navrata naglašavao je Stepinac. I u ovom našem vremenu nasušno je važna životna poruka Stepinca: živjeti dosljedno po svojoj savjesti. U našem vremenu i svijetu, pa i u našoj državi na svim razinama ljudska se svijest našla na udaru sve do uništenja. Sve se više niječe njezina važnost i uloga u ljudskom životu i djelovanju osobnom i društvenom. Sve smo češće svjedoci kako se pokušava zanijekati temeljno ljudsko pravo na priziv svijesti. Bez ikakve grižnje savjesti danas se izglasavaju nepravedni, interesni, protuprirodni i protukršćanski zakoni u parlamentima svijeta, tako i u našem Saboru. Posvuda se agresivno i bezobzirno nameću razne takozvane suvremene i tobože znanstvene ideologije strane i protivne našoj kršćanskoj i katoličkoj vjeri i kulturi. Sve do obiteljske, bračne i takozvane rodne ideologije strašno pogubne za naš opći nacionalni senzus, kršćansku tradiciju i identitet, pa i za goli opstanak našeg naroda, naglasio je biskup Ante Ivas.

Na kraju slavlja vjernicima se obratio župnik Srime don Anto Pavlović koji je biskupu Ivasu zahvalio na riječima poticaja i na zajedništvu. Želio bih da svi večeras ponesemo riječi blaženog Stepinca: „ Jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života“. Sa ovim riječima želim svima sretan blagdan blaženog Alojzija Stepinca, poručio je župnik Pavlović.
Preko misnog slavlja pjevao je zbor Sveti Roko iz Zatona, a svečanost je završila ljubljenjem svečevih relikvija. Vjernici Srime za blagdan blaženog Alojzija stepinca pripremali su se trodnevnicom koju je predvodio umirovljeni svećenik don Ivo Babačić.

IZVOR: Šibenska biskupija

 

005 stepinac 15 003 stepinac 15 002 stepinac 15

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.