Više

    Najbolje svjetske kave

     

    Kava je tropska grmolika biljka iz porodice Rubiaceae i vegetira tokom cijele godine, što znači da nema stanje mirovanja kao maslina i vinova loza kod nas, već se u istom trenutku na stablu nalaze pupoljci, cvjetovi, zelene bobice, žute bobice i crvene koje su spremne za branje. Samo ručnim odabirom crvenih bobica kod branja možemo postići visoku kvalitetu, dok kod strojnog branja, gdje se uberu između ostalog i one nezrele, kava ne može postići dobar uspjeh na tržištu. Na žalost, ljudi koji izuzetno naporno rade na plantažama najmanje su plaćeni u cijelom procesu od biljke do šalice, a nerijetko su u tim uglavnom nerazvijenim zemljama zaposlena čak i djeca.

    GRUPE KAVE

    Biljku kave dijelimo na četiri glavne grupe: Coffea arabica, Coffea canephora (robusta), Coffea excelsa i Coffea liberica. Arabica i robusta su ekonomski najvažnije i imaju veliki broj raznih varijacija koje nose sva obilježja podneblja i zemlje iz koje dolaze. U jednom od prethodnih brojeva sam napisao koje su osnovne razlike između arabice i robuste, pa da ne ponavljam previse, reći ću samo da je arabica bolja, cjenjenija i samim time skuplja od robuste, koja se dodaje u mješavinu uglavnom da bi cijena bila niža. Sve ozbiljnije kavane danas širom svijeta uglavnom koriste 100% arabicu ili bolje reći mješavinu od nekoliko njenih podvrsta. Odabir različitih arabica za mješavinu je vrlo kompleksan i zahtjeva vrhunsko poznavanje okusa i mirisa, te procese uzgoja, selekcije i prženja kave. Također je bitno istaći da pojedina vrsta ne daje svake godine iste rezultate i varira u kvaliteti ovisno o vremenskim prilikama kao što su poplava, suša, nametnici itd. Evo nekih od najcjenjenijih arabica na svijetu koje postižu vrtoglave cijene i jako teško ih je nabaviti:

    Geisha – ime je dobila po gradiću Gesha u jugozapadnoj Etiopiji odakle zapravo i potječe, a danas se najviše uzgaja u Panami na plantažama Hacienda Esmeralda.

    Ethiopia Forest Coffee – ovo su zrna iz genetički čistih, divljih plantaža u šumama Etiopije

    Aged Sumatra- ova zrna se uglavnom čuvaju sirova tri godine prije nego dođu na tržište

    Indian Monsooned Malabar – nakon branja i sušenja ova kava je izložena monsunskim vjetrovima, što rezultira posebnom vrstom arome.

    Galapagos – kava se uzgaja rajskim vrtovima otočja Galapagos, ili preciznije na otoku San Cristobal od 1875. godine, potpuno organskom metodom.

    Hawai’i Kona – odlikuje je kompleksna bogata aroma s kiselkastim gustim aftertasteom koji lagano podsjeća na lješnjak i cimet. Uzgaja se u idealnim klimatskim prilikama na obroncima vulkana Mauna Loa.

    Kopi Tangonan – uzgaja se u okolici planine Mount Sesean na indonezijskom otoku Sulawesi. Svježe ubrane crvene bobice stavljaju se u drvene bačve i prelijevaju sa čistom izvorskom vodom dok se plod ne odvoji postepenim drobljenjem. Nakon toga se kava pažljivo ispere i osuši na vrelom tropskom suncu u stalno prevrtanje tri do četiri tjedna. Sakupljena kava izloži se zatim na kišu, a nakon sušenja samo besprijekorna zrna se selektiraju i pakiraju u male pamučne vreće.

    KAVA IZ MAČJE PROBAVE

    Jamaica Blue Mountain – čista i moćna aroma ovisi o prženju i može imati savršenu aromu lješnjaka i sviježe ubranog duhana. Po mnogima je ovo jedna od najboljih arabica na svijetu i zbog ograničene plantaže ima je vrlo malo.

    Kopi Luwak – ovo je arabica o kojoj se mnogo priča u posljednje vrijeme, a specifična je po tome što prolazi kroz probavni trakt posebne vrste divljih mačaka koje se hrane bobicama kave. Na taj način dobije specifičnu aromu i prodaje se pod vrlo visokim cijenama, pa veliki broj imitatora koristi i druge životinje u ovom procesu kao npr. svinje. Prije nekoliko godina imao sam prilike kušati espresso od Kopi Luwak i čak sam dao intervju na televiziji o ovom jedinstvenom iskustvu. Kava je bila poprilično dobra, ali moja očekivanja su vjerojatno bila prevelika pa je ono pravo oduševljenje izostalo. To je ipak bila samo kava vrlo izbalansirana i bogata aromom, visokog tijela s lagano izraženom kiselošću.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...