Više

    Petrina neće savez s gradonačelnikom Metkovića, Božom Petrovom

     

    Projekt zajedničkog izlaska nezavisnih lista na parlamentarne izbore propao je praktički i prije nego što je započeo. Potvrdio je to u razgovoru za Index Stipe Petrina, koji kaže da nikakav savez s Božom Petrovom, gradonačelnikom Metkovića i čelnikom MOST-a nezavisnih lista, ne dolazi u obzir.

    Načelnik Primoštena, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, trebao je zajedno s Petrovom, te Marijanom Puljak iz Splita i Ivanom Kovačićem iz Omiša činiti okosnicu nezavisne liste koja se želi udaljiti od političkog duopola SDP-a i HDZ-a, te ponuditi rješenja za drugačiju Hrvatsku. No, Petrina u razgovoru za Index tvrdi da Petrov nije nezavisni kandidat već proizvod HDZ-a.

    “Izlazak nezavisnih lista na parlamentarne izbore bila je izvrsna ideja, ja sam je podržao, ali mislim da od toga neće biti ništa jer ima sve više indicija da Petrov nije samostalan i da je to nečiji projekt”, kaže Petrina, a na pitanje čiji je to Petrov politički projekt odgovara: “Zna se”.

    “Nezavisne liste se mogu ujediniti samo ako odbace Petrova”

    “Ne može on meni u srijedu, nakon predizbornog skupa u Omišu, pričati da neće s HDZ-om, a onda dva dana kasnije ide na sastanak s Tomislavom Karamarkom. To je licemjerno. A druga stvar, čovjek sebi dozvoljava veliku slobodu kada objašnjava pobjedu u Ivana Kovačića u Omišu. Ako je on toliko zaslužan za nju, zašto se onda ne pospe pepelom jer je podržao i nezavisne u Hvaru i Dubrovniku koji su doživjeli debakl”, kaže Petrina.

    “Šteta je što propada takva dobra ideja koju priželjkujem i koju smo pokušali ostvariti. Vjerujem da bi izlazak svih nezavisnih lista na izbore urodio plodom, ali samo ako bi sve liste odbacile Petrova. Jer moje je mišljenje da on nije nezavisan”, dodaje Petrina.

    Na pitanje zbog čega misli da gradonačelnik Metkovića nije nezavisan kandidat, Petrina tvrdi da Petrov ima nerealne ambicije. Besmisleno je, kaže Petrina, da se Petrov sa svojom listom širi izvan matične izborne jedinice.

    “Kako bi to bilo da ja izlazim na izbore u desetoj jedinici gdje nije moja biračka baza? Logično bi b ilo da mi svi podržimo Petrova u njegovoj jedinici jer tamo ima najviše šanse za dobar rezultat, da se u devetoj jedinici podrži mene, u petoj i šestoj nekog drugoga, da se sjedne i napravi se koordinacija, izborna deklaracija… To je prvi korak. Drugi je korak dogovor što ako te liste prođu u Sabor”, kaže Petrina.

    Na parlamentarnim izborima veća gužva nego na lokalnim

    Objašnjava da pobjede Kovačića u Omišu ili Petrova u Metkoviću ne treba gledati kao najavu da će se na parlamentarnim izborima nešto drastično promijeniti. Nacionalni su izbori, objašnjava Petrina, puno drugačija priča od lokalnih.

    “Sad na izborima u Omišu smo imali četiri liste. Na parlamentarnim izborima će biti 20 do 25 lista po izbornoj jedinici. Ne sjede u velikim strankama budale. Oni imaju posebne timove koji se bave tim stvarima pa vam ubace 26 stranaka na listu u jednu izbornu jedinicu, a D’Hondt se pobrine za ostalo. Pa pogledajte koliko je malo glasova na zadnjim izborima velikim strankama trebalo za mandat”, kaže Petrina.

    “To je Hrvatska, jedan zajeb više-manje”

    Gradonačelnika Metkovića Petrina optužuje da obmanjuje javnost. S druge strane, zamjera mu i pretjeranu samouvjerenost u javnim nastupima jer Petrov, prema mišljenju Petrine, ničim nije zaslužio da bude predvodnik liste nezavisnih kandidata.

    “Petrov sam sebi daje epitet lidera nezavisnih lista. Ne znam temeljem čega. Treba se jasno upitati što je to Petrov napravio u Metkoviću da bi se u vrlo kratko vrijeme vinuo u nacionalnu političku orbitu. Njegov prvi korak je bio da sebi smanji plaću na šest tisuća kuna, a rekao je i da će njegovi zamjenici biti volonteri. Pet mjeseci kasnije svoju plaću digao je na 9500 kuna, a njegov zamjenik Nikola Grmoja ima plaću 9000 kuna. Pa neka objasni naciji da nije baš govorio istinu kada je obećavao brda i doline. Tko toliko gura Petrova, temeljem kojeg rezultata?”, pita se Petrina.

    “Jeste li vidjeli njegov govor u Omišu, kada smo svi došli podržati Kovačića? Nakon mog govora je govorio Petrov i onda on kaže sljedeću rečenicu: ‘Neću držati političke govore’. A gdje ćeš držati političke govore ako ne na političkom skupu? Možda u središnjici HDZ-a ili na kominu kod barba Luke. A zašto je on tako govorio? Pa zato što se 50 metara dalje u hotelu održava skup HDZ-a na kojem je bio i Karamarko. Pa kako će se onda Petrov obrušiti na HDZ. Ja sam prije skupa u Omišu s njim razgovarao i u tri rečenice mi je sve bilo jasno: da je to sve dogovoreno, da je Petrov nečiji projekt, a čiji – zna se. Pa ne možete na izbore u Metkoviću izaći tek tako i pobijediti Jambu ako vas nitko ne gura”, tvrdi Petrina.

    “To se vidi, treba imati ‘sense’ za osjetiti kako vjetar puše, a mene ‘sense’ nikad nije iznevjerio. Pa pogledajte njegov nastup u Piramidi. Čime je on to zaslužio da sebi tepa da je lider trećeg puta? Ili naslovnica Slobodne Dalmacije: ‘Mogu biti premijer, ali ću to dati nekom drugom’. Ma popuši mi spolku Božo, to je to što ti možeš. Po čemu, koja je to tvoja vrijednost? Ali dobro, to je Hrvatska. Jedan zajeb više-manje. Tko se još sjeća don Ivana Grubišića, starog prevaranta? Tako je to kad se dignu male taštine i misle da su pametni, onda imaš situaciju kakvu imaš”, kaže Petrina.

    Ne vjeruje ni Marijani Puljak

    Načelnik Primoštena tako smatra da je Petrov “kukavičje jaje” koje nezavisnim listama podmeću velike stranke kako bi ih oslabili iznutra. Pretjerano povjerenje nema ni u Splićanku Marijanu Puljak, dok Omišanina Kovačića ipak hvali kao “odličnog dečka”.

    “Kad smo se svi zajedno slikali, Marijana je bila s nama rame uz rame. Ali vidi se tko se s kim druži, a ona je bila s Petrovom. Kovačić je odličan momak, on neka sam odluči što će. Ako pogledate moje izjave i otprije, ja sam uvijek dijelio Kovačića od Petrova. Petrov je po meni nedefiniran otpočetka. Mi smo se sreli na nekom sastanku u Hrvatskim vodama 2013., par mjeseci nakon izbora. Bilo je logično da se mi kao nezavisni kandidati upoznamo, ali nismo se upoznali. Nas troje nezavisnih smo bili jedna grupa, a Petrov je bio na skroz drugoj strani”, kaže Petrina.

    Petrina ne želi biti vođa nezavisnih

    Ipak, Petrina priznaje da je velika prepreka nacionalnoj suradnji nezavisnih kandidata i ego.

    “Puno je tu jakih individua da bi se sve to složilo. Tantalove su to muke i sizifovski posao. Puno je tih pitanja: ‘Što ja imam od svega toga, što ja dobivam?’. A još kada netko sve to truje iznutra, a to je posao velikih stranaka i obavještajnog podzemlja, to je onda jako loše. Ako velikoj stranci treba napor količine N, onda nezavisnoj listi treba N puta 10. A nema te hijerarhiju, nemate infrastrukturu, dakle ovisite o svakom dašku političkog vjetra”, kaže Petrina.

    Petrinu smo upitali i zbog čega se onda sam ne stavi na čelo saveza nezavisnih kandidata. Tvrdi da mu takav angažman ne dozvoljava zdravstveno stanje, a tvrdi da nema ni volje za širenje svoje liste van devete izborne jedinice.

    “Ja mogu pokriti devetu izbornu jedinicu, za to imam i znanje i iskustvo, imamo što ponuditi, imamo najbolji rezultat u Hrvatskoj i to više nikome nije sporno. Ali volio bih da netko drugi preuzme čelnu poziciju. Nemam tolike ambicije, ali bih volio biti periferni dio nacionalnog programa, nacionalne preobrazbe na bolje. I za to imam volju u okviru svojih zdravstvenih mogućnosti”.

    Spasitelji na svakom koraku

    Hrvatska politika, kaže Petrina, u zadnje vrijeme ima i previše “spasitelja”. Problem je samo što im nedostaju rezultati.

    “Pogledajte Živi zid i ORaH, kako su prošli na ovim sad lokalnim izborima. Svi su pametni, svi su spasitelji, ne možeš više ni koraka učiniti da ne naletiš na spasitelja. Svi sve znaju, ali eto situacija ili okolina im nisu skloni, birači ih nisu prepoznali. Ma ne prepoznaje njih ni voljena majka”, kaže Petrina.

    Iako o većini aktera u političkoj areni nema dobro mišljenje (ili možda upravo zbog toga), Petrina poručuje da je dozrelo vrijeme za promjene.

    “Vrijeme je da velike stranke odu u povijest. To su okoštali mamuti koji ne mogu više Hrvatskoj donijeti ništa dobro. Vrijeme je za neke nove pravce. Jadne su stranke koje se bave time tko je koga ubio i na koji način prije 60 godina. U vremenu informatike i umjetne inteligencije, nadolazeće robotizacije, mi pričamo o tome čiji je otac bio ustaša, a čiji partizan, tko je udbaš, a tko nije… To ne vodi naprijed. Prošla su vremena okupacije oružjem, danas se okupira kapitalom, a Hrvatska je okupirana zemlja. U to su nas dovele velike stranke. Više ovaj nacistički HDZ, kojeg od milja zovem ‘četnici hrvatske nacionalnosti’, a manje SDP, jer su manje bili u poziciji, ali to ne znači da je HDZ gori. Dapače, prevaranti iz SDP-a su gori jer su cijelo vrijeme zavaravali naciju da su bolji, a ispali su kokošari”, kaže Petrina.

     

    Piše Index.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...