" "
Više

    " "

    TOUR OF CROATIA SA STARTOM U ŠIBENIKU: Dobre noge Rumca i Kvasine omogućile Kumpovu pobjedu

     

    Slovenac Marko Kump, član slovenske momčadi Adria Mobila, preuzeo je vodstvo u ukupnom redoslijedu utrke Tour of Croatia. Crveno-bijelu kockastu majicu izborio je sprinterskom pobjedom na drugoj etapi biciklističke utrke po Hrvatskoj koja se danas, u dužini od 204 kilometra, vozila od Šibenika do Zadra.

    „Zahvalio bih momčadskim kolegama, među kojima su i Hrvati Rogina i Rumac. Oni su mi priliku pružili, a ja sam je iskoristio. Želio bih naglasiti da imam razloga uživati zbog rezultata, ali i zbog okružja. Dosad nisam vozio kroz ovako lijep krajolik i zato sam presretan zbog etapne pobjede na Tour of Croatia”, rekao je nakon sprinterski uvjerljive pobjede Kump, kojem je to već bila šesta ovosezonska pobjeda.

    Osim trijumfa pred crkvom Sv. Donata te preuzimanja vodstva u generalnom plasmanu, slovenski je 26-godišnji vozač, kojeg smatraju najboljim sprinterom na Europe Touru, preuzeo vodstvo i u etapnome odnosno bodovnom plasmanu, pa će tako u treću etapu krenuti i s plavom majicom.

    Kao što se i očekivalo, dobro kontroliranu utrku, s dvama atraktivnim kruženjima preko zadarskih zidina, prepunima lakat-zavoja, odlučila je sprinterska završnica, pa je u vremenu pobjednika (4h50:40) ciljem prošlo 114 biciklista, među kojima i sva sedmorica hrvatskih predstavnika. Drugo je mjesto pripalo Poljaku Pawelu Franczaku iz ActiveJeta, a treće ruskom predstavniku RusVela Romanu Majkinu.

    Od Hrvata je ponovno najbolji rezultat ostvario najmlađi, 20-godišnji Riječanin Josip Rumac iz Adria Mobila. Premda se tijekom etape naradio za konačnu pojedinačnu i momčadsku pobjedu, uspio je utrku završiti na visokome, 14. mjestu te se u ukupnom redoslijedu spustiti s 34. na 19. poziciju. Slijedi mu dobro poznata ruta, s brdskim ciljem na “njegovoj” Učki.

    Znak biciklistima za polazak na etapu dao je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, dok je početak utrke, nakon nultog kilometra, mašući zastavicom iz otvorenog automobila, označio šibenski gradonačelnik Željko Burić.

    Tom prilikom pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep izjavio je:

    Ova utrka idealna je promocija hrvatskih prirodnih ljepota, naših nacionalnih parkova i parkova prirode. Danas se vozi ruta od Šibenika do Zadra, kroz nacionalni park Krku. Sutra od Plitvica do Učke. Upravo je očuvana priroda prema istraživanjima jedan je od tri motiva za dolazak turista u Hrvatsku. Ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i nove sadržaje u zaštićenim područjima koje provodimo omogućuju da postanu generatori razvoja cijelih regija u kojima se nalaze, a ovakvi događaji, poput Tour od Croatia, značajno doprinose još većoj promociji naših parkova.”

    tour of croatia druga etapa (1)

    Etapa koja je prolazila kroz Rogoznicu, Vodice, Pirovac, Pakoštane, Biograd i Sv. Filip Jakov pridonijela je atraktivnosti i napetosti među biciklistima, ali i promociji Hrvatske putem prijenosa na Eurosportu i HTV-u. Finale etape koji se vozio dvokružno preko zadarskih zidina predstavlja svjetski raritet teško nadmašiv po atraktivnosti.

    Relativno rano, oko 30. kilometra, od pelotona su se bijegom odvojili Nizozemac Taco van der Hoorn (21 godina, Join’s-De Rijke) i Belgijac Stef van Zummeren (23, Veranda’s Willems). Belgijanci su svog vozača pustili da se žrtvuje, ali i da ubere što je više mogućih bodova i bonusa na prolaznim ciljevima. Van Zummeren je tako postao junak bonusnih prolaza na drugoj etapi. Uzeo je oba intervalna sprinta, od čega je drugi, na 85. kilometru trase kod Skradina odnosno Nacionalnog parka Krka, slijedio iza opasnoga osmokilometarskog spusta. Uspon koji je slijedio nakon Rogoznice, s brdskim ciljem u Šarićevima na 40. kilometru, Van Zumeren je završio iza Van der Hoorna.

    Prolazni su mu ciljevi i vremenski bonusi donijeli proboj na visoko treće mjesto ukupnog poretka.

    Van Zummeren i Van der Hoorn samostalno su vodili utrku kroz 145 kilometara, popevši se u trenutku najvećeg odvajanja na četiri minute i 50 sekundi prednosti.

    Na 60 kilometara od cilja pelotonski lovci počeli su stanjivati prednost, koja je na 45 kilometara prije kraja iznosila minutu i 50 sekundi, a još 15 kilometara dalje svega 15 sekundi. Predvođeni ‘vlakovima’ ponajboljih momčadi, Adria Mobila, CCC-a Sprandi i Teama Felbeymayr Simplon Wels, peloton je već vodio utrku rastegnut na više od stotinu metara  na ulazu u Zadar.

    Nekih šest kilometara prije kraja CCC Sprandi izgledao je posebno obećavajuće s trojicom biciklista na čelu i sve je ponovno bilo priređeno za novi napad na etapnu pobjedu Grege Bolea. Slovencu je ubrzo, na njegovu i žalost njegove momčadi, otkazao prednji kotač. Ostao je bez borbe za vodeće pozicije i bonuse, pa time i bez prvog mjesta. S obzirom na to da mu se kvar dogodio 1.7 kilometara od finiša, dodijeljeno mu je vrijeme pobjednika.

    tour of croatia druga etapa (2)

    Prije toga, tri kilometra prije cilja u bijeg se dao hrvatski predstavnik Felbermayra Matija Kvasina podigavši dodatno ionako brzi ritam završnice. Dva kilometra prije kraja, na njega se nadovezao Radoslav Rogina, odradivši ključan posao za konačnu pobjedu timskog kolege Kumpa.

    Najbolji hrvatski predstavnik obaju uvodnih etapa, kao i najbolji u ukupnom plasmanu, Josip Rumac kratko je sumirao drugu etapu i najavio treću, kraljevsku, koja se u petak vozi od NP-a Plitvička Jezera do Vojaka na Učki u dužini od 230 kilometara te uz ukupnu visinsku razliku od 3700 metara.

    „Uspjeli smo realizirati isplanirano, pripremiti pobjedu za našega izvrsnog sprintera koji je, po mom mišljenju, najbolji u klasi. Tu je Radoslav Rogina odradio ključan posao. Ja sam više za pobjedu radio kroz čitav tijek etape. Sutra nas čeka nešto sasvim drukčije. Radit ćemo za pobjedu jednoga drugog vozača. Neću imenovati kojeg“, izjavio je Rumac.

    Tour of Croatia održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske uz sponzorstvo Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te uz podršku sponzora kao što su HEP, Porsche Inter Auto, Fleet Rent a Car, GaGa Milano, Uniline – službena turistička agencija i partner smještaja, Jana voda s porukom, Jamnica pro sport, Vipnet te gradovi, općine i županije s pripadajućim TZ-ima na području kojih će se odvijati utrka.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...