Više

    Sve tajne finalista The Voicea: Što kažu o sebi, a što o njima misle ugledni producenti

     

    Veliki finale zakazan za ovu subotu iznjedrit će samo jednog pobjednika. Tko će od četvero kandidata ponijeti titulu najboljeg, odlučit će gledatelji, a kako bismo vam olakšali slatke muke, donosimo njihove najintimnije priče. Na scenu stižu animatorica crtića, slavonski dugokosi rocker, dalmatinski zavodnik i jednostavni dečko iz susjedstva. Njihovi mentori, Indira, Tony, Dečak i Jacques dali su sve od sebe da im pomognu na putu do uspjeha

    Krhka animatorica crtića, slavonski dugokosi rocker, dalmatinski zavodnik i dečko iz susjedstva, četiri su finalista HTV-ovog showa ‘The Voice’. Četvero mladih ljudi u dobi između 20 i 23 godine, preko noći, u samo četiri mjeseca, postali su zvijezde za koje se navija, zbog kojih se vode ratovi na društvenim mrežama… Njihovi mentori Indira Levak, Tony Cetinski, Ivan Dečak i Jacques Houdek tvrde da im slava zbog toga nije udarila o glavu, da su unatoč popularnosti ostali prizemljeni i uvijek svjesni kako sve ovo što je preko noći došlo, preko noći može i proći.

    Doista je tako, piše Jutarnji list. Jer, samo o Nini Kraljić, Marinu Juriću Čivru, Juri Brkljači i Mateu Resmanu ovisi hoćemo li ih se sjećati i za godinu-dvije. Svi oni imaju veliku želju i ozbiljnu predispoziciju za uspjeh, no uz talent, posao glazbenika zahtijeva i predanost te veliki trud i rad, kako samog pjevača, tako i njegove ekipe. Stoga uz priče raspjevanih finalista najraskošnijeg spektakla javne televizije donosimo i razgovore s uglednim producentima koji su mjesecima radili s ovim mladim ljudima, te im na temelju toga mogu udijeliti najdragocjenije savjete za budućnost.

    Jure Brkljača

    Da su se prije nekoliko godina ostvarile želje Tonyjevog nježnog vojnika, 20-godišnjeg Zadranina Juru Brkljaču ne bismo gledali u ‘The Voiceu’. Jer, Jure se nakon srednje škole silno želio priključiti Legiji stranaca.

    – Htio sam to napraviti zbog stjecanja iskustva, adrenalina i akcije koju bi mi Legija pružila. Bio sam i na regrutaciji, ali zbog nekih medicinskih razloga nisam prošao – priča Jure, koji je veliki zaljubljenik borilačkih vještina. Trenirao je boks i tajlandski boks, te krav magu, izraelsku borilačku vještinu koja je pravi hit u vojnim i policijskim krugovima. No, uza sve to, u njegovom životu oduvijek je bila prisutna i glazba, koju je zavolio zahvaljujući tati Mirku. Svoje prve autorske pjesme Jure je snimao pomoću mobitela, a skladba je bila ljubavne tematike. Naočiti Dalmatinac trenutačno nema djevojku, a sviđaju mu se pametne, karizmatične i iskrene cure.

    – Mislim da u svakoj djevojci ima ono nešto posebno i lijepo. Zato mi je glupo govoriti da mi se, primjerice, dopadaju tamnokose cure, kad su i plavokose jednako lijepe. Bitno mi je samo da djevojke nisu previše ‘tetkaste’, to nikako ne volim – govori Jure koji će se i nakon subote, bez obzira na ishod HTV-ovog natjecanja, nastaviti baviti glazbom.

    Buljan: Vidim ga u modernom popu

    – Juru vidim u finim i ugodnim skladbama koje diraju srce i dušu. Tekstualno ga vidim u opisima životnih priča i maksimalnoj emotivnosti rime. Ako su pjesme ‘čvrste u zvuku’ onda da nisu prečvrste, a ako su ‘nježne i mekane’ – neka su. Preporučio bih mu da pjeva sve što miriše na hit, te da, za početak, postane suradnik nekih etabliranih skladatelja i producenata koji će u priču unijeti svoje iskustvo i radne navike, a Jure će im zauzvrat donijeti svoj pogled na glazbu i svježinu. Vidim ga u modernom popu bez previše ultra trendy zvukova. Njegove vokalne prednosti su stabilnost tona i topla i zaokružena boja glasa koja uvijek ostaje ista. A to je iznimno bitna komponenta koja kod slušatelja stvara osjećaj ugode. Baš zbog toga neki izvođači su vječni, a neki ‘plešu samo jedno ljeto’ – rekao je o Juri Miro Buljan.

    Mateo Resman

    Otkako je ‘The Voice’ počeo, moj dida Ivan, kojeg svi zovu Gare, tuži se kako je on svakog vikenda sam u selu, jer svi odu za Zagreb. Dida će u subotu proslaviti svoj šezdeset i sedmi rođendan, a mama Laura i ja ga nagovaramo da barem za rođendan dođe na finale showa. Ali on neće, pa neće. Rekao nam je da bi mu to sve bilo preveliko uzbuđenje, da je sva ta gužva previše za njega. Strah ga je da mu želudac ne nastrada, jer kad se uzbudi, dida ima probavne smetnje, a ne želi, rekao je, prekidati me dok pjevam na televiziji i tražiti me da mu donesem čašu vode kako bi popio nešto za smirenje želuca – priča Mateo Resman iz Gerova u Gorskom kotaru.

    21-godišnji član Indirinog tima koji u Rijeci studira rani i predškolski odgoj (jer obožava raditi s djecom), glazbene gene naslijedio je od pradjeda, oca dida Gare, koji je živio u Međimurju gdje je svojedobno svirao violinu, bubanj i bas. Praunuk Mateo je na njega, glazbu voli od malena, no sa svojim bendom Striptones pop-rock skladbe nije zasvirao već četiri mjeseca, jer zbog televizijskog natjecanja ne stiže na gaže.

    – Barem je mama malo odahnula, jer me ona nerijetko iz Gerova vozila na nastupe i čekala do 2, 3 sata ujutro da bend i ja završimo sa svirkom – govori Mateo, koji voli pjesme koje imaju žestinu i emociju.

    Boris Đurđević: On je pravo iznenađenje

    – Mateo Resman je, moram priznati, pravo iznenađenje za sve nas u timu. Od jednog sramežljivog i vrlo skromnog momka napredovao je toliko da je postao prava zvijezda koja samouvjereno vlada scenom. Indira uvijek spominje kako je on njen najbolji učenik, veliki radnik i najsimpatičniji od svih natjecatelja u showu ‘The Voice’. Ima iznimno fleksibilan i jak vokal, može se pjevački transformirati, prilagoditi svim glazbenim žanrovima, a u polufinalu smo čuli i vidjeli kako izvrsno prenosi emocije na publiku pjevajući pjesmu na hrvatskom jeziku. Njegov uspjeh i ulazak u finale zasigurno je velika stvar, s obzirom na konkurenciju. Mateo je pokazao publici veliki talent i potencijal te zasigurno ima blistavu budućnost na hrvatskoj glazbenoj sceni – rekao je Boris Đurđević.

    Nina Kraljić

    Moji doma kažu da sam prije propjevala nego progovorila. Kako sam odmalena voljela pjevati, tata mi je napravio mikrofon od drveta, a ja sam, držeći ga u ruci, pjevala ‘Neka mi ne svane’, ‘Djevojka sa sela’ i sve druge pjesme koje su bile popularne kod djece moje generacije – prisjeća se Nina Kraljić, članica Jacquesovog tima.

    Plavokosa 23-godišnjakinja iz Lipovljana koja u Rijeci studira kroatistiku, u slobodno se vrijeme bavi sinkronizacijom crtanih filmova za koje pjeva songove.

    – To mi je najbolji posao na svijetu. Imala sam privilegij pjevati puno toga unutar različitih crtića ili teen serija, ali izdvojila bih songove iz Malih gupija, odnosno iz crtića Bubble guppies i trenutni projekt od Disneyja gdje pjevam i dajem glas maloj princezi Sofiji (Sofia prva) – kaže Nina, koja otkriva da bi voljela raditi i kao knjižničarka.

    – Volim biti okružena knjigama. To me smiruje. Za mene je to idealan posao jer uključuje dobro štivo i uslužnu djelatnost – priča djevojka kojoj je glazba ipak na prvom mjestu. Zbog ljubavi prema glazbi, uostalom, svojedobno je upisala i Muzičku akademiju, ali je nakon dvije godine odlučila promijeniti smjer.

    – Odustala sam jer uvijek slušam svoj unutarnji osjećaj. Svatko ima svoj put i treba ga dostojno slijediti. Ne bojim se rizika, bojim se jedino kad ne slušam srce. U tom slučaju mi je sve govorilo da je za mene neki drugi pristup muzici bolji – govori Nina.

    Tihomir Preradović: Ona glazbom dijeli ljubav

    – Od njene prve pojave u ‘The Voice’ Nina Kraljić je i struku i publiku ostavila ‘otvorenih usta’ komentarima koji opisuju samo čaroliju i nestvarno. Ona je s druge galaksije, ‘anđeo s neba’ i ‘kraljica glasa’, što je nekako postao i njen nadimak. Nina ima izuzetni senzibilitet za glazbu te osjećaj za melodiju, ritam i improvizaciju. Ona je u izvedbi nepredvidiva, ali iznenađuje samo pozitivno, i to kroz savršenu kontrolu glasa i intonaciju. Svaki put sa svojim glasnicama ‘svira’ neki novi instrument. Osim toga, ona posjeduje ogromno srce i dušu koja izbija iz svakog njenog tona, kao slika njenog unutarnjeg svijeta i najiskonskije ljubavi prema glazbi. Ona glazbom dijeli ljubav i publici i nama koji već četiri mjeseca s njom radimo. Za nju je glazba sve pa se jednako snalazi u svemu, od klasike, preko jazza do ‘world music’ koji joj je ipak najbliži i s kojim, mislim, može ostvariti globalnu karijeru – rekao je o Nini Tihomir Preradović.

    Marin Jurić Čivro

    Imam sedam piercinga i jednu tetovažu. Što se piercinga tiče, dva komada su mi ispod usnice, jedan na jeziku, po dva na obje ‘cice’, kao i dva ‘pluga’ na ušima, no ne znam može li se ovo posljednje nazvati piercingom – nabraja Marin Jurić Čivro.

    Dvadesetogodišnji rocker iz Virovitice, član Dečakovog tima, grudni koš dodatno je ukrasio tetovažom na kojoj piše ‘Keep Rhytm’.

    – Želja mi je da si dam napraviti još jednu tetovažu, ali želim tu ideju detaljno razraditi prije negoli je provedem – kaže Čivro, čiji su zaštitni znak žestoke pjesme i duga kosa. Posljednji put se, otkriva, na kratko ošišao u prvom razredu srednje škole.

    Čivro živi za glazbu koja ga je skoro stajala života. Kao klinac, na putu u glazbenu školu, doživio je prometnu nesreću od koje se dugo oporavljao.

    – To je sad iza mene. A glazba je tu, bila i ostala – kaže Slavonac koji je još u osnovnoj školi bio član cover banda Irritus, a poslije blues banda Ohio iz Virovitice. Pjevao je i u zagrebačkom metal bendu SITS s kojim je snimio EP ‘Lost Memories’. Ljubav prema glazbi naslijedio je od oca i djeda, a glazbeni idol mu je Jeff Buckley, kojeg može slušati u bilo koje doba dana ili noći.

    Za kraj, na znanje djevojkama, Čivro je slobodan. Na pitanje kako mora izgledati djevojka koja bi ga mogla privući odgovara:

    – Nikada ne znaš što život nosi.

    Aljoša Šerić: Jedan je od najboljih pjevača soula u Hrvatskoj

    – Marin ima nevjerojatan spoj osobnosti i glasa, jako je ‘svidljiv’, nosi sve svoje mane otvoreno. Kakav je na pozornici, takav je i u običnom razgovoru, a to ljudi prepoznaju i na kraju i nagrađuju. Ima prepoznatljivu, zeru patničku boju glasa, s glasnicama uvijek na rubu pucanja. Uvjeren sam da je jedan od boljih soul pjevača u Hrvatskoj, iako to on možda ne konta. Ja ga vidim kako pjeva nešto u stilu Cheta Fakera ili Hoziera, alternativni neo soul/r’n’b, a ako ne, onda nek’ se nasloni na alternativni rock… Ono što nikako ne smije, jest poći u smjeru čistog hard rocka ili power rocka, jer takvih vokala ima i previše. Marin je poseban i nadam se da će ostvariti suradnju s isto tako posebnim autorom ili producentom. Na kraju, tek mu je 21 godina, neka se traži, neka ‘fulava’, uvjeren sam da će na kraju balade i doći do cilja. Bolje i to nego da na silu pjeva krive pjesme – rekao je Aljoša Šerić.

    IZVOR: slobodnadalmacija.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Nepoznatoj osobi 22-godišnjak iz Šibenika dao kartične podatke...

    Preko mobilne aplikacije naivni 22-godišnji mladić je htio kupiti igračku konzolu za 300 eura, ali je nepoznatoj osobi dostavio podatke bankovne kartice. Na mobilni...

    U Brodarici muškarac (26) na kućnom pragu prijetio...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje na 26-godišnjakom osumnjičenim za prijetnju i oštećenje tuđe stvari na štetu 37-godišnjaka. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da...

    Teško ozlijeđena pješakinja (57) u Rogoznici. Vozaču (22)...

    Pješakinja je jučer, 17. travnja u prometnoj nesreći u Rogoznici zadobila teške tjelesne ozljede, izvijestili su iz Policijske uprave šibensko-kninske. Nesreću je skrivio 22-godišnjak, koji...

    Teško ozlijeđen 60-godišnjak nakon pada s motocikla u...

    Prometna nesreća se dogodila 16. travnja oko 11,30 sati kad je 60-godišnjak, na motociklu njemačkih nacionalnih oznaka, u općini Ervenik, u blizini zaseoka Đakulović,...

    NAJNOVIJE

    Nepoznatoj osobi 22-godišnjak iz Šibenika dao kartične podatke pa ostao bez 1.100 eura

    Preko mobilne aplikacije naivni 22-godišnji mladić je htio kupiti igračku konzolu za 300 eura, ali je nepoznatoj osobi dostavio podatke bankovne kartice. Na mobilni...

    U Brodarici muškarac (26) na kućnom pragu prijetio smrću 37-godišnjaku

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje na 26-godišnjakom osumnjičenim za prijetnju i oštećenje tuđe stvari na štetu 37-godišnjaka. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da...

    Teško ozlijeđena pješakinja (57) u Rogoznici. Vozaču (22) kaznena prijava

    Pješakinja je jučer, 17. travnja u prometnoj nesreći u Rogoznici zadobila teške tjelesne ozljede, izvijestili su iz Policijske uprave šibensko-kninske. Nesreću je skrivio 22-godišnjak, koji...

    Teško ozlijeđen 60-godišnjak nakon pada s motocikla u Erveniku

    Prometna nesreća se dogodila 16. travnja oko 11,30 sati kad je 60-godišnjak, na motociklu njemačkih nacionalnih oznaka, u općini Ervenik, u blizini zaseoka Đakulović,...