Već godinama na današnji dan na brdu s pogledom na Zaton, Šibenski most, obližnje Bogdanoviće, Srimu i Vodice, u crkvi Gospe Srimske održava se sveta misa.

Ništa drugačije nije bilo ni danas kada je svetu misu u ovom malenom, no za Šibenik i ovom brdu bliska mjesta i tamošnje stanovništvo veoma značajnom sakralnom objektu, misu predvodio don Krešo.

crkva gospe srimske  (3)

Bogoslužje u crkvi Gospe Srimske tradicionalno okuplja mještane sela koji gravitiraju brdu, Bogdanoviće, Zatonjane, Srimare kojih bude taman toliko da nekih među njima mistu moraju slušati izvana. Nikomu od njih ne smeta činjenica da u podnožju brda moraju duboko udahnuti, skupiti snagu, volju i krenuti na put uzbrdo prema ovom kulturno – povijesnom zdanju, crkvenom baštiniku.

crkva gospe srimske  (1)

Dodajmo da je riječ o crkvenom zadnju koje je Ministarstvo kulture RH uvrstilo u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske te da je upravo crkva Gospe Srimske mjesto na kojoj je pronađen najstariji prikaz šibenske kape star preko osamsto godina.

Nakon misnog slavlja, druženje se nastavlja u Prižbama na zajedničkom objedu.

 

 

Foto: Marija Bogdanović

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.