Više

    Osjetljivi i bolni zubi? Rješenje su mekana četkica i kadulja

     

    Uzrok preosjetljivih zubi je izloženost zubnih vratova vanjskim utjecajima – hladnom zraku i vodi, ali i slatkim pićima, slatkišima te vrućim jelima.

    Povlačenjem zubnog mesa zubni vrat, odnosno korijen zuba izlaže se vanjskim utjecajima koje osjećamo kao bol, objašnjava stomatolog, doc. dr. sc. Nikola Petričević, specijalista protetike dentalne medicine. Svaka četvrta osoba ima problema s preosjetljivosti na toplo ili hladno, a izloženi zubni vratovi postaju sve veći problem kod odraslih. Svaki zdravi zub će reagirati na podražaje jer je samo kruna zuba prekrivena caklinom i samim time prirodno zaštićena, dok je otkriven zubni korijen mnogo osjetljiviji jer se na samo jednome milimetru njegove površine nalazi tisuće živčanih završetaka.

    Pacijenti me često pitaju koji je uzrok povlačenja zubnog mesa, odnosno kako se može spriječiti. Uzrok je loša tehnika četkanja, odnosno loš izbor zubne četkice. Vlakna četkice moraju biti mekana, a pritisak na zube minimalan. Svako mehaničko oštećenje zubnog mesa rezultirat će gubitkom koštane potpore, njegovim povlačenjem, a samim time i popratnim povlačenjem zubnog mesa – objašnjava dr. Petričević.

    Uzrok neugodnog povlačenja mogu biti i upale zubnog mesa (gingivitis) koje uništavaju potporne kosti te pretjerano trošenje zuba stiskanjem (najčešće u snu). Svakako ne treba zanemariti ni genetsku komponentu, odnosno polagano povlačenje kosti i zubnog mesa tijekom godina.

    No za sve postoji rješenje, pa i za osjetljivost zubiju. Na tržištu se može naći velik broj zubnih pasta i zubnih vodica koje pomažu pacijentima da žive s manje boli na zubima.

    – Njihovim redovitim korištenjem na površinu zubnih vratova taložit će se pojedini spojevi koji imaju efekt zatvaranja živčanih kanalića te time njihovu manju izloženost hladnim pićima i slatkišima. U slučajevima kad su otkrivene veće površine zubnog korijena i kad je bol vrlo intenzivna, rješenje može biti premazivanje profesionalnim tekućinama koje provodi stomatolog ili prekrivanje materijalima za bijele plombe – objašnjava stomatolog.

    Kisela hrana (agrumi), kiseline koje se stvaraju u ustima nakon slatke hrane i pića koji sadrže šećere, kao i izbjeljivanje zubiju mogu uzrokovati osjetljivost zuba jer se njihovim djelovanjem na površini zuba caklina lagano nagriza i sklona je oštećenjima. Ne treba stvarati paniku, savjetuje stomatolog Petričević, jer navedene promjene zahvaćaju samo prvih nekoliko mikrona površine.

    – Kako bi se spriječila mikronska oštećenja, bitno je regulirati prehrambene navike, ali i prati zube nakon što pojedemo nešto slatko. Najbolje je smanjiti količinu i učestalost konzumacije slatke hrane i sokova tijekom dana. Tako štedimo zube, ali i čuvamo opće zdravlje. Upamtite i da se zubi ne trebaju prati pola sata nakon što smo pojeli čokoladu ili naranču. Naime, u tom se vremenu povećava koncentracija kiselina u ustima, a četkanjem zuba samo se pospješuje nagrizanje cakline i uklanjanje oštećenog sloja koji se tijekom dana može lako ponovno mineralizirati i očvrsnuti – zaključuje dr. Nikola Petričević.

    Ako iskusite oštru bol koja nije ni s čim izazvana (ni hladnim zrakom ni hladnim napicima), vjerojatno je riječ o upali zubne pulpe. U tom slučaju odmah se obratite stomatologu.

    Upala se može smiriti čišćenjem

    Jedan od razloga povlačenja zubnog mesa mogu biti i upale kosti te tkiva oko zubiju. U tom slučaju potrebno je konzervativnim pristupom pokušati smiriti upalu temeljitim čišćenjem zahvaćenog područja od naslaga kamenca i bakterija – upotrebom ultrasoničnih i ručnih instrumenata.

    – Operativni zahvati su nužni samo u slučaju velikih upala, kad je potrebno ukloniti tkivo kako bi se zaustavilo propadanje parodontnih tkiva. Tek tada se mogu korigirati nastali defekti tvrdog i mekog tkiva dodatnim kirurškim zahvatima, a osjetljivi zubni vratovi prekriti bijelim plombama ili krunicama – objašnjava doktor Nikola Petričević.

    Bol prestaje za šest tjedana

    Uzrok boli na zubima može biti i čišćenje zubiju, poliranje zubiju te restauracija zuba. Iako sve to dodatno može zube učiniti osjetljivijima, bol nakon takvih zahvata trebala bi prestati nakon 4-6 tjedana. Ako ne prestane, svakako se javite svojem stomatologu.

    Vodica smiruje kiselost pa je slobodno koristite 

    Vodica za usta nije štetna za zube, nego zajedno sa zubnim pastama smanjuje kiselost u ustima i pomaže kod velike osjetljivosti zuba. Također, nove zubne vodice sadrže spojeve kao i zubne paste. Njihova česta upotreba mineralizirat će površinu cakline i ponovno joj vratiti čvrstoću, objašnjava stomatolog Nikola Petričević.

    Komprese od kadulje držite desetak minuta u ustima

    Prirodna medicina je ponovno popularna te sve više pacijenata nastoji tradicionalnim metodama riješiti i svoje zubne probleme. Premazivanje propolisom i grgljanje čaja kadulje pridonosi bržem oporavku upaljenog zubnog mesa i čireva na zubnome mesu. Od kadulje možete načiniti i komprese od vate koje držite deset minuta.

    Uz mekanu četkicu i redovite kontrole do pola zdravlja i manje osjetljivih zubi

    Imate li genetski jake zube, potrudite se da takvi i ostanu. Kako biste spriječili osjetljivost, četkajte zube mekanom četkicom, čistite interdentalne prostore zubnim koncem vrlo polako (da ne oštetite zubno meso) i posjetite stomatologa svakih šest mjeseci.

    Bol na hladno koja traje dulje od minute znak je upale zubne pulpe

    Bol u zubu testirajte hladnom vodom. Ako bol prođe nakon nekoliko sekundi, vjerojatno je riječ o preosjetljivosti. Boli li vas dulje, oko minutu, dvije, to je signal da imate upalu zubne pulpe. Ako vas pak zub “štrecne” na slatko ili kiselo, to je vjerojatno znak da je zahvaćen karijesom.

    IZVOR : Večernji.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu...

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni...

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu o prijateljstvu Visianija i Tommasea

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, a izbori su valjani

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...