" "
Više

    " "

    Svjesna gastronomija

     

    Vjerujemo da hranu prvo jedemo očima, a onda s ostatkom probavnog sustava. Kreirati tanjur koji je u harmoniji s prirodom, pun živih boja i dobrih vibracija jedino je moguće dobiti s namirnicama koje nisu masakrirane kuhanjem ili smrzavanjem. Naša nit vodilja je bila nadahnuti onaj dio nas koji stvara, koji se igra i koji uživa u životu. Odlučili smo napraviti novu generaciju slanih jela i slastica bez termičke obrade i bez uobičajenih sastojaka zvanih bijelo brašno, jaja, mlijeko, bijeli šećer, meso, piletina i riba.

    Nekako smo slabi na slatko i vrata u ovaj novi svijet gastronomije trebala bi biti upravo kroz slastice, jer ako su one dobre, onda ovo sve možda i prođe.

    Svi smo iskusili ljepotu i teksturu današnjih slastica, ali ove koje smo spravili ne zaostaju ni korak za njihovim ‘konvencionalnim’ rođacima. Po mišljenu većine koja ih je probala, ove nove verzije slastica su čak ljepše, ukusnije i, naravno, deseterostruko zdravije.

    ZDRAVE SLASTICE

    Prošla su ona vremena kada su zdrave slastice bile samo zdrave, a zaostajale kilometrima izgledom, okusom i mirisom. Danas su ta jela ponos ‘indigo klinaca’ koji hoće dobro izgledati, imati dosta energije, ljepši ten i biti zdraviji. Oni hoće slastice bez šećera, ali slatke (koristimo paste od suhog voća), bez jaja ali kremaste (koristimo indijski oraščić), bez mlijeka umjesto čega koristimo mlijeko od badema, bez brašna za što smo zamijenili mljeveni lan. Željeli smo da našim novim klincima i klinkama ne nedostaje ništa iz repertoara ponude. U ovim novim slasticama koristimo namirnice poput molekule sreće, dodira srca, radosti postojanja i ljubavnog pogleda. Ove namirnice nisu samo metafora za ono što opisuju, već su nezaobilazni dio onoga u čemu se koriste i bez njih te slastice ne bi bile ono što jesu.

    Gastro put Lijepe naše nas vodi kroz brda i doline već isprobanih djela velikana svjetske gastronomije (Rene Ređepi, Thomas Keller, Paul Bocuse) a mi nikako da prepoznamo ono što nadolazi, nego smo nekako non-stop korak iza ostatka svijeta. Toga uopće nismo svjesni, pa mislimo da je to, reklo bi se, danas VRH! Većina zamišlja da je vrhunac gastro ponude sljedeće – vrhunska vina, šampanjci, konjaci, žablji bataci, neki foie gras ili što već. Ali, na žalost onih koji tako razmišljaju, NIJE. Svjesni ljudi su se toga već najeli i napili. Kao što sam već nešto slično spomenuo i u tekstu prije, ako ne voziš u najmanju ruku hibridno vozilo, ne nosiš odjeću od niti konoplje, i nisi prestao jesti barem meso NISI COOL! Ali srećom, ili nam nesrećom, kod nas se uvijek nastane neki stranci koji nam ‘moraju’ pokazati nešto novo. Kao, mi to ne znamo!?

    ŠIBENIK KASKA

    Pa, i tako sada u gradu Zadru, u sklopu launge bara Garden na starim zidinama, bit će dostupna nova gastro ponuda. Ponuda i priča koju ja već brusim desetljećima i koja je testirana u Zagrebu i dokazala se kao samoodrživa. Naime, riječ je o slanim i slatkim jelima spravljenim bez pretjerane termičke obrade, na bazi voća, povrća, samoniklog bilja i sjemenki. U biti, ponuda će se sastojati od naših tradicionalna jela i namirnica koje su konzumirali naši djedovi i bake. Nemojte se zavaravati, nema ništa tradicionalno u pečenoj janjetini, odojku, brudetu ili gulašu, bar ne kod nas u Dalmaciji. I na kraju, opet nažalost, ništa se od toga ne događa u Šibeniku. Svi nešto eksperimentiraju, a mi ovdje nikako da izađemo iz okvira. Fast foodovi se i dalje otvaraju, a mi nikako da se odvojimo o toga. Ali možda čak i to gura neke od nas da zagrebemo još i dublje u sebe same i napravimo nešto drugačije, prvo za sebe, pa onda nam se možda pridruže i neki drugi. Uživajte!

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...