Taste the Mediterranean, gastronomski festival koji će se od 28. do 31. svibnja održati u Šibeniku, okupit će tri europska chefa, koji vode tri restorana s ukupno četiri Michellinove zvjezdice.
‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’, biti će jedinstveni kulinarski spektaklna tvrđavi svetog Mihovila, najveći gastronsomki show te vrste dosad u Hrvatskoj, na kojoj će za Šibenčane kuhati San Degeinbre iz Belgije, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu iz Francuske, biti će centralni događaj četverodnevnog festivala. Ulaznica za tu večer na tvrđavi košta stoo kuna, a prijatelji tvrđave i oni koji imaju ulaznice za Perpetuum Jazzile s otvaranja tvrđave dobit će 50 posto popusta.
– Cilj festivala je predstaviti, promovirati i očuvati tradicionalnu kuhinju , lokalne proizvode i mediteransku prehranu koju je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu- rekla je na jutrošnjoj najavi festivala direktorica Ingrid Badurina Danielsson.
Svojom ponudom, po popularnim cijenama, cijeloj manifestaciji priključit će se i osam šibenskih restorana, koji će na svom meniju tih dana nuditi mediteranska jela spremljena od lokalnih namirnica.
Svakog dna od devet ujutro pa do devet navečer na Obali palih omladinaca održavat će se i Italia Fest, gastrosajama na kojem će svoje proizvode predstaviti veći broj talijanskih proizvođača hrane i gastronomskih specijaliteta.
Program Drugog međunarodnog festivala Okusi Mediteran! 2015.
Četvrtak 28. svibnja 2015.
9.00 – 21.00 Mediteranska tržnica, Italia fest, Obala palih omladinaca
U okviru Mediteranske tržnice prvi put u Šibeniku održat će se Italia Fest, festival talijanskih gastronomskih specijaliteta, gdje ćete moći kupiti tradicionalne proizvode iz raznih talijanskih regija.
16.00 – 17.30 Master class za profesionalne kuhare koji će održati francuski chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Mediteranski vrt (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)
20.00 Otvorenje izložbe fotografija „Imagine France“ francuske autorice Maia Flore, galerija Sv. Krševana
21.00 – 24.00 Welcome party za sudionike festivala Okusi Mediteran!, Mediteranski vrt (samo uz pozivnicu)
Petak, 29. svibnja 2015.
9.00 – 21.00 Mediteranska tržnica, Italia Fest, Obala palih omladinaca
11.00 – 17.00 Vinski festival, Tvrđava sv. Mihovila
11.00 – 17.00 Izložba Forme – Poezija upisana u organskom obliku Keramičarke Bojana Švertasek i Marina Tudjina Badurina, u predvorju vinskog festivala, Tvrđava sv. Mihovila
11.00 – 12.30 Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)
18.00 Otvorenje izložbe „Hungry designers“, kolekcija dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu, HDD, Urbani centar Grada Šibenika
20.30 „Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom“ jedinstveni kulinarski spektakl chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama, Tvrđava sv. Mihovila
San Degeimbre, Belgija, chef restorana L’air du temps, Eghezee, dvije Michelinove zvjezdice, Lionel Levy, Francuska, chef restorana Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica, Guillaume Sourrieu, Francuska, chef restorana L’Epuisette, Marseille, jedna Michelinova zvjezdica
Degustacije uz glazbu benda M.S.A.Q. – Mate Skračić adaptive quartet
Subota, 30. svibnja 2015.
9.00 – 21-00 Mediteranska tržnica i Italia Fest, Obala palih omladinaca
11.00 – 19.00 Vinski festival, tvrđava Sv. Mihovila
11.00 – 19.00 Izložba Forme – Poezija upisana u organskom obliku Keramičarke Bojana Švertasek i Marina Tudjina Badurina, u predvorju vinskog festivala, Tvrđava sv. Mihovila
11.00 – 13.00 Okrugli stol na temu „Mediteranska prehrana – kako je očuvati?“, Muzej Grada Šibenika.
Moderator: Tvrtko Zebec, Institut za etnologiju i folkloristiku Govornici: Rut Carek, Ministarstvo kulture, generalna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO
Martina Šimunković, Ministarstvo kulture, viša stručna savjetnica- konzervatorica, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu
Frančesko Duboković, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.
Tanja Kocković-Zaborski, kustosica/voditeljica projekta “Pazi što jedeš”
Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria
Krunoslav Cukrov, vlasnik zaštićene etnografske zbirke i kušaone maslinovog ulja u Škripu, na Braču
Specijalni gost okruglog stola, Flora Turner-Vučetić, autorica knjige „Ljubavne slastice“ (Algoritam), koja će nakon predstavljanja potpisivati knjigu
11.00 – 12.30 Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno je prijaviti se, jer su mjesta ograničena)
18.00 – 19.30 Inovativna radionica o kulinarskom dizajnu, Muzej Grada Šibenika. Radionicu će održati belgijske dizajnerice Kunty Moureau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin iz agencije „La Bouche“ iz Bruxellesa
20.30 Francuska večera koju pripremaju chefovi s Michelinovim zvjezdicama Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Dalmatinsko selo, Hotel Solaris (samo uz ulaznicu)
Nedjelja 31. Svibnja 2015.
9.00 – 21-00 Mediteranska tržnica i Italia Fest, Obala palih omladinaca
Šibenski restorani prijatelji Festivala Okusi Mediteran! će za vrijeme manifestacije posluživati tradicionalna dalmatinska mediteranska jela i lokalna vina.
Restoran GRADSKA VIJEĆNICA, konoba MARENDA, restoran PEŠKARIJA, konoba RIVICA, konoba STARA STRAŽA, restoran TINEL, konoba TOMMASE