Više

    Zlatko Gall o vinariji Bibić u skradinskom zaleđu kao o gornjem domu dalmatinske vinske scene

     

    Dan “otvorene konobe”, odnosno otvorenih vrata vinskog podruma nerijetko je, nažalost, samo PR-ovska doskočica; proziran trik ne bi li se ulovila pozornost medija i lokalnih vinskih posvuduša. Naravno, ne kad je riječ o ozbiljnim igračima i uglednim vinarima kojima su “otvorena vrata” mnogo više alibi za druženje s prijateljima – pa i poslovnim partnerima, kolegama vinarima, restoraterima, distributerirama…- negoli prikrivena medijska promocija.

    GORNJI DOM DALMATINSKE VINSKE SCENE

    U vinariji Bibić, kod Alena i Vesne, na prigodnom druženju našao sam se kao prijatelj, a ne kao novinar, iako je, naravno, nakon senzacije koju baš uvijek u Plastovu, selu iznad Skradina, priredi bračni par Bibić teško odoljeti nešto ne zapisati. Jer, kod Bibića se sjajno pije i čudesno jede. Obiteljska boutique vinarija desetljeće i kusur je već opće mjesto gornjeg doma dalmatinske vinske scene.

    Konačno, Bibich vina su na vinskim listama i najboljih svjetskih restorana, a u posljednje vrijeme – eto prave blagovijesti – gotovo da je upeterostručena “prođa” Alenovih elegantnih crnih vina i u vodećim dalmatinskim turističkim destinacijama. Odgovor zašto je tome tako prilično je predvidljiv. Riječ je, naime, o eleganciji vina francuskih sorti kojoj – kao po onom sloganu “domaće, a svjetsko” – teroir, odnosno specifične mikrolokacije jamče pečat osobnosti. Odnosno, najjednostavnije moguće rečeno, ako vam uz “fregulicu” sira i krišku pršuta baš ne pašu “divlji”, moćni i robusni plavci (s alkoholima “za ubit vola”), uz njih i “pikulece” sjajno će vam leći Bibichev Sangreal Shiraz ili Sangreal Merlot, lokalni zgoditak Debit – kojem je baš Bibić vratio dignitet – odličan pjenušac, ali i R5 (riserva bijelo od izabranog grožđa debit, maraština, pošip, pinot sivi i chardonnay s top lokacija) ili R6 (riserva crno proizvedeno kao cuvee od lokalnih sorti skradinskog vinogorja plavine, babića i lasina te odležano godinu dana u barriqueu). Doda li se tome i čudesni, moćni, a opet pitko zavodljiv Bas de Bas (proizveden s najboljeg položaja Bas de Bas (Ispod poda) na kojem je syrah uz nešto merlota) kojeg valja sljubiti s jačom hranom, užitak svakom vinopiji je zajamčen.

    SENZACIONALNE LOKALNE NAMIRNICE

    Skradin i gastronomija gotovo su pa istoznačnice. Jer, tamo se oduvijek “odvajalo od usta da bi se sjajno jelo”. Tajna skradinske tradicijske kuhinje je najprije u čarobnom prožimanju kulinarskih utjecaja venecijanske gastronomske tradicije, morlačkog zaleđa, otomanskih upliva, kao i bodulskih navada koje su s otoka donosile kuharice i služavke, cijenjene u bogatim skradinskim obiteljima. Potom, kao drugi dio uspješne formule, tu su i senzacionalne lokalne namirnice.

    Janjetina s pašnjaka kod Skradinskog buka, povrće i voće koje miriše k’o nekada, Prokljansko jezero i kanal koji vodi do mora, bogati bižotama (jegulje), čokalicama (papaline), sipama i ciplima. Lokalna gastronomija stoga je prepuna tradicijskih bisera i osebujnih inačica jela raširenih diljem Dalmacije. Recimo od prokljanske jegulje koja je manje masna od neretljanske radi se čuveni skradinski hladni brudet s palentom od kukuruznog brašna, samljevenog u mlinicama na Skradinskom buku. Sipa s bobom priprema se u Skradinu tako da se frigana sipa spoji s mahunama mladog boba i mladom ljutikom, prethodno pirjanima na češnjaku i komadićima pršuta. Tingul (gulaš) od fazana u Skradinu se priprema s domaćim bijelim vinom. A među zaboravljenim domaćim receptima su i riži i figadini – specifičan rižoto od usitnjenih purećih želudaca i jetrica koji se satima pirjaju na laganoj vatri i podlijevaju mesnim temeljcem.

    NEPONOVLJIVA KOMBINACIJA TRADICIONALNOG I MOLEKULARNOG

    Naravno, tu je i neizbježni Skradinski rižot koji je i ovaj put kod Bibića spremao velemajstor Ante Pižić. Bio je, kao i uvijek, senzacionalan, kremozan, savršeno balansiranih okusa, a – također kao obično – ogromna teča “planula” je dok si rekao keks. No, i prije nego što je rižot bio gotov – a krčkao se pet-šest sati – na stolovima je bila ponuđena neponovljiva kombinacija tradicijske i vraški nadahnute molekularne gastronomije.

    Uz pjenušac su najprije ponuđene kamenice – taman pune kako treba jer sad im je “stađun” – te senzacionalni Pižićev pršut Pasquale praćen ništa slabijom selekcijom lokalnih sireva. A onda su stolove prikrile Vesnine “pikulece”: maštoviti tapasi u kojima su se sljubile najbolje lokalne namirnice nadahnuto rekonstruirane Vesninom molekularnom gastronomijom. Bile su to prave senzacije za nepce; tako poznate, a opet iznenađujuće. Kušao se već etabliran filet orade u rogaču sa sipom, dekonstruirana sipa u formi tagliatele sa sirom, parfe od sira i dimljene pastrve u prahu s kavijarom pastrve, dekonstruirana maslina u Bibićevu maslinovom ulju, kornet od sipe punjen batatom i sipom (koji me, priznajem, raspametio!), dekonstruirana svinjska rebra u prahu s jestivim zlatom, “burek” sa svježim kravljim sirom i vlascem, mliječ od kozica kao hostija (koja se u hipu topi u ustima u eksploziji okusa)…

    IN SITU

    Poštujem velike hrvatske chefove od Davida Skoke do najboljeg dvojca dalmatinske kuhinje Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića; od (već) veterana Tomislava Šipeka i Marija Čepeka do mladog Špira Pavića i još mnogo drugih u – srećom – sve bogatijem doma-ćem gastronomskom zviježđu. No, kod Vesne sam i ovoga puta kušao “zalogaje” koji su me raspametili. Tim prije što su zamišljeni i realizirani kao idealni suputnici s Alenovim vinima. A, kako to veli epska mudrost, “smiješani najlakše se (jedu i) piju”. Posebice u Plastovu. Reklo bi se “in situ”.

     

    IZVOR: Dobra hrana 

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...