Više

    Šibenčanin Petar Sladić s partnerom: Dvije godine na 2,5 hektara sade smilje, tražit će i poticaje

     

    Srednjovjekovni samostanski vrt Sv. Lovre u Šibeniku danas posjetiteljima pruža uvid u preko stotinu ljekovitih i začinskih biljaka. Smilje, gospina trava, stolisnik, maslačak, kadulja, kopriva, ricinus i matičnjak samo su neke od ljekovitih biljaka koje rastu na maloj površini vrta. Iako mu je danas primarna funkcija informiranje i odmor posjetitelja, vrt je nekad bio svojevrsna ljekarna Šibenčana.

    Franjevci koji su se u 17. stoljeću u Šibenik sklonili pred Turcima vrlo su brzo započeli s uzgojem ljekovitog bilja i njegovom preradom. U razdoblju u kojem su laboratorijski proizvedeni lijekovi bili nepoznanica, ljekovito bilje franjevaca bilo je jedino na što su se Šibenčani mogli osloniti.

    smilje

     

    Razvojem moderne medicine znanstvenici su stekli uvid u aktivne sastojke pojedinih biljaka, a s vremenom su naučili stvarati laboratorijske verzije biljnih spojeva. Iako moderna medicina i farmaceutska industrija danas na tržište plasiraju širok dijapazon lijekova, od kojih su mnogi na biljnoj bazi, svjedoci smo da se ipak sve više ljudi okreće traženju pomoći direktno iz prirode.

    Hrvatska je zemlja u kojoj uspijeva ljekovito bilje visoke kvalitete, s vrlo visokim postocima eteričnog ulja u biljnoj masi, a iznimka nije ni područje Šibensko-kninske županije.

    ŠIBENSKI PROIZVOĐAČI SMILJA ZADOVOLJNI

    U kolovozu 2014. godine Šibenčani Petar Sladić i Luka Bilić zainteresirali su se za sadnju smilja. Njihova tvrka Bithobbit d.o.o. već u listopadu iste godine na zemljištu površine oko dva hektara, na javnosti nepoznatoj lokaciji, zasadila je sadnice smilja.

    – Branje i prodaja smilja zadnjih je godina postalo vrlo popularno, pa lokaciju terena ne želimo otkrivati da ne bi došlo do neovlaštenog ulaza na teren od strane ostalih berača. Sezona berbe počinje u lipnju i nadamo se da će sve proći u redu. Zaposlit ćemo 10 do 15 berača. Što se daljnje procedure tiče, smilje se može prodati ili prerađivati u destilacijskim kotlovima kako bi se dobio finalni proizvod, eterično ulje, koje se potom plasira na tržište, uglavnom kozmetičkim kućama. Mi još nismo odlučili u kojem ćemo se pravcu kretati, ali svakako nam je želja doći do vlastitog ulja – napominju poduzetni Šibenčani. Kako bi proizvodnja i prerada išle što bolja, Bithobbit d.o.o. sprema se prijaviti za financijsku potporu za mlade poljoprivrednike iz fondova Europske Unije.

    smilje-macure

    – Jako smo zadovoljni pokrenutim poslom. Jedni smo od prvih, ako ne i prvi na šibenskom području, a možda i u regiji, koji su se organizirano počeli baviti nasadima smilja – zaključuje Sladić.
    U našim krajevima i Luka Bilić bavi se sadnjom i preradom smilja. Na području površine 2,5 hektara branje će početi prvi lipnja. Smilje potom ide u preradu u destilacijske pogone. Konačan proizvod, vrlo cijenjeno eterično ulje, izvozi u Francusku i Njemačku. I Bilić priprema dokumentaciju za traženje poticaja iz fondova Europske unije. Također,  zainteresiran je i za tečaj za uzgajivače ljekovitog bilja organiziran na Pučkom otvorenom  učilištu Libar u Šibeniku. Trenutno su u tijeku prijave zainteresiranih za tečaj koji će trajati 170 sati te će uključivati teorijsku i praktičnu nastavu. Predavanja će održati voditeljica certifikacijskog programa u Hrvatskoj, Ksenija Bodrodski.
    I Udruga mladih ‘Mladi u Eu’ održala je dvije radionice na temu uzgoja ljekovitog bilja u kojima je sudjelovalo oko 25 osoba.

    – U teorijskom dijelu radionice održane su prezentacije na teme uvod u ljekovito bilje te prikupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Terenski dio radionice obuhvatio je razgledavanje samoniklog ljekovitog bilja u vrtu ekološke udruge na obalama Krke. Stručni predavači Dimitrije Dujmović, Snježana Duvančić te fitofarmaceut iz Ekološke udruge Krka polaznicima su objasnili karakteristike viđenog ljekovitog bilja te metode skupljanja, prerade i uporabe – naglašavaju iz udruge ‘Mladi u Eu’, dodajući kako su zadovoljni povratnim informacijama polaznika tečaja: potaknuli su ih na razmišljanje o bavljenju zelenim poduzetništvom, odnosno branjem i preradom ljekovitog bilja.

    Ljekovito bilje učinkovito je u liječenju i ublažavanju mnogih bolesti i stanja, poput astme, hormonalnih poremećaja, karcinoma, migrene, artritisa, kroničnog umora, probavnih smetnji, depresije, tjeskobe, nesanice…
    KAKO POKRENUTI PROIZVODNJU?
    Nakon registracije na Trgovačkom sudu, ukoliko proizvođač bilja želi proširiti djelatnost na skupljanje samoniklog bilja iz prirode, treba zatražiti odobrenje za količinu bilja koju želi skupiti, i to od Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Nakon dobivenog rješenja sklapa se ugovor s Hrvatskim Šumama d.o.o., budući da su područja u vlasništvu Republike Hrvatske dana na gospodarenje Hrvatskim šumama. Za svo bilje skupljeno na području Hrvatskih šuma, istima se plaća 1 kuna po kilogramu.

    smilje-macure3
    Da bi proizvođači i prerađivači ljekovitog bilja dobili eko oznaku, potrebno se registrirati u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi te uputiti zahtjev za kontrolu ekološke proizvodnje i izdavanje certifikata. Kontroliraju se područja uzgoja i sakupljanja biljaka, destilacijski pogoni i ostala oprema, i ako su zadovoljeni postavljeni uvjeti, proizvođač će dobiti eko oznaku.

    Višenamjenska primjena smilja
    Osim za bezvremensku ljepotu, zahvaljujući svom sastavu eterično ulje smilja u kombinaciji s drugim eteričnim uljima koristi se i za tretiranje popucalih kapilara te poboljšavanje općeg stanja krvožilnog sustava, smanjuje vidljivost ožiljaka, ublažava sportske ozljede i bolove, smiruje kožne alergije, smanjuje razinu kolesterola i ima snažno protuupalno djelovanje.
    U potpunosti ekološka proizvodnja
    Sadnja i prerada ljekovitog bilja je u potpunosti ekološka proizvodnja regulirana Zakonom i Pravilnikom o proizvodnji hrane. Korištenje pesticida i umjetnih gnojiva je strogo regulirano, pa tako ni tlo na kojem se planira uzgoj ne smije biti zagađeno prethodnim uzgojem konvencionalnih kultura.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Bez promjene na čelu šibenskog ‘Zelenog grada’

    Skupština 'Zelenog grada', odnosno gradonačelnik Željko Burić prihvatio je danas prijedlog Nadzornog odbora da Novica Ljubičić ostane direktor na mandat od četiri godine. Na...

    Uporni zavodnik (36) iz Vodica 15 mjeseci nije...

    U Policijskoj postaji Vodice je provedeno kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom osumnjičenim za nametljivo ponašanje prema 33-godišnjakinji. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u razdoblju...

    Maskirani razbojnik u zgradi u Šibeniku tjelesno napao...

    Policija je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku protiv nepoznate osobe koja je u četvrtak u Šibeniku, u unutarnjem prostoru stambene zgrade,...

    U svih pet gradova naše županije HDZ je...

    Državno izborno povjerenstvo obradilo je sva biračka mjesta u 9. izbornoj jedinici u kojoj je upisan 350.941 građanin s pravom glasa, a biračko pravo...

    NAJNOVIJE

    Bez promjene na čelu šibenskog ‘Zelenog grada’

    Skupština 'Zelenog grada', odnosno gradonačelnik Željko Burić prihvatio je danas prijedlog Nadzornog odbora da Novica Ljubičić ostane direktor na mandat od četiri godine. Na...

    Uporni zavodnik (36) iz Vodica 15 mjeseci nije odustajao i sad je u pritvoru

    U Policijskoj postaji Vodice je provedeno kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom osumnjičenim za nametljivo ponašanje prema 33-godišnjakinji. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u razdoblju...

    Maskirani razbojnik u zgradi u Šibeniku tjelesno napao ženu(42). Nije ozlijeđena

    Policija je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku protiv nepoznate osobe koja je u četvrtak u Šibeniku, u unutarnjem prostoru stambene zgrade,...

    U svih pet gradova naše županije HDZ je prva opcija, a drugi izbor su ili SDP ili DP

    Državno izborno povjerenstvo obradilo je sva biračka mjesta u 9. izbornoj jedinici u kojoj je upisan 350.941 građanin s pravom glasa, a biračko pravo...