Više

    ZABORAVITE OPASNE PEKARNICE: Zamijesite kruh za 3 minute sa samo 4 sastojka

     

    Kruh kojega sami spremite u svakom slučaju bit će zdraviji od onog kojeg možete kupiti.

    Bijeli, polubijeli, kukuruzni ili raženi, bez obzira na vrstu kruha koju birate u pekarnicama, on vrvi aditivima. U današnje vrijeme zbog sve lošije kvalitete pšenice pekarima je teško proizvesti kruh bez dodataka. Mnogima omiljeni bijeli kruh proizvodnjom gubi magnezij i vitamin B1 te je time manje hranjiv. S dodatcima ili bez njih, mnogi od nas kruh konzumiraju gotovo svakodnevno pa bi stoga bilo najbolje da svojoj obitelji kruh pripremamo u vlastitim kuhinjama. Jer osim što je zdraviji, on je ujedno i ukusniji. A k tome nema ništa bolje od mirisa toplog, domaćeg kruha koji se širi našim domom. Pečenje kruha ne mora biti mukotrpan i težak posao uz recept koji vam donosimo. Tijesto za ovaj ukusni kruh ne mora se premijesiti više puta i nakon svakog mješanja ostaviti da se još jednom diže. Tajna dobrog kruha jest dobro tijesto. A za dobro tijesto potrebno je vrijeme tijekom kojega će kvaščane gljivice odraditi svoj dio posla.

    Za pripremu ovog tijesta potrebne su vam tri minute, a nakon toga potrebno ga je ostaviti 12 sati da se diže bez fizičkih i vremenskih intervencija. Kada je tijesto spremno, do spremanja u pećnicu trebat će vam manje od pet minuta. Vrijeme je to potrebno da za grijanje pećnice. Kruh se sastoji od brašna, vode, soli i kvasca te se u njega ne dodaju nikakvi drugi dodatci. Na tri šalice brašna potrebna vam je čajna žlica soli te jedna najmanja žlica suhog kvasca i jedna i pol šalica mlake vode. U ljetnom periodu tijesto se digne za najviše osam sati, dok ga je u hladnim, zimskim mjesecima potrebno ostaviti na toplom mjestu.

    Odlična fora jest ta da brašno koje ćete staviti u vaš domaći kruh možete sami birati. Sve sastojke dobro promiješajte i nakon 12 sati tijesto se može istresti u lim i peći. Tijesto prije pečenja možete posipati makom, kimom, sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite. Kruh se prvo peče na najvišoj temperaturi pola sata, a zatim nekoliko minuta na 130 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o veličini posude, ali i vrsti brašna. Kruh od raženog brašna peče se najduže. Kruh od drugih vrsta brašna trebao bi biti gotov za oko sat vremena.

    izvor:dnevno. hr

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...