Više

    Smokva

     

    SMOKVA (Ficus carica) je mediteranska biljka iz porodice murva ili dudova, porijeklom iz Male Azije.

    Njeno stablo naraste do visine od 3-10 m, a češće je šira nego viša. Njen plod jedemo sirov ili u sušenom obliku. U oba slučaja smokva je pravo osvježenje i užitak za nepce. Postoji oko 800 različitih vrsta smokve, a najpoznatija je obična smokva čiji se plodovi, svježi ili osušeni koriste prerađeni u marmeladama, rakijama ili za surogat kave. Ova vrsta ima dvije podvrste: pitomu i divlju.

    Smokva ima listove karakterističnog oblika, kožaste, s donje strane baržšunasto dlakave. Cvjetovi smokve razlikuju se od ostalih cvjetova. Zeleni plod je oblika kruške, mesnat i vrlo sladak. Zeleni plod sadrži puno mliječnog soka, a sazreli plod puno šećera. Smokva cvate u svibnju i lipnju. Plod smokve izuzetno je je sočan, sladak i vrlo ukusan. Sadrži 80% vode i puno šećera (svježi plod sadrži 12-14% uglavnom glukoze i fruktoze). Bogatstvo šećerima smokvu čini izvrsnim izvorom energije i stimulatorom za mozak.
    Osim šećera, smokva sadrži i organske kiseline(jabučnu i limunsku), pektin, vitamin C, vitamnin B1 i B2, B3, B6, karotene (betakaroten), a od minerala tu su kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, bakar. U prehrnai smokva se preporučuje za poboljšanje probave, kao blago umirujuće sredstvo (smokva sadrži aminokiselinu triptofan koja je važna za funkcioniranje imunološkog sustava, ali i za mirniji san), te za povećanje bubrežne aktivnosti.

    Svježe i suhe smokve obiluju vlaknima koja snižavaju razinu kolestrola. Samo pet smokava dnevno osigurava organizmu više od 20% preporučene dnevne količine vlakana. Reguliranje stolice svježom ili suhom smokvom uvijek se preporučuje jer ne stvara naviku, a nema niti štetnih posljedica. Suhe smokve dehidracijom gube najviše vode te sadrže 50-70% voćnog šećera, oko 4,3% bjelančevina, 5% pektina i koncentrirane minerale i vitamine. Sušena smokva sadrži 4 -5 puta više kalcija, fosfora i magnezija, željeza i bakra, nego svježi plod. No, suhi plod postupkom sušenja gubi vitamin C.
    Kao i grožđice i suhe šljive, suhe smokve bogate su bakrom koji je važan u procesu stvaranja eritrocita (crvenih krvnih stanica) i sintezu pigmenta hemoglobina, pa se zbog toga savjetuje kod slabokrvnosti i umora. Uz bakar smokva sadrži i magnezij, mineral koji je izuzetno važan za metabolizam mišićnih i živčanih stanica, za normalan rad srca i regulaciju elastičnosti krvnih žila, a time i regulaciju krvnog tlaka. Magnezij je i antistresni mineral kojega u uvjetima stresa brže gubimo.
    Važno pravilo kod konzumiranja smokava je: ne piti vodu nakon jedenja smokve. Dobro ju je uzimati u jutarnjim satima kad organizam najviše treba energiju. Smokva je idealna za jelo kada je meka na opip, zdrava, mesnata i kada ima čvrst repić. Ne može se čuvati predugo. Sasvim zrela ne može izdržati više od 24 sata. Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, a držanjem u hladnjaku gubi na aromi. Smokvu koristimo u pripremi kolača, nabujaka, džemova, kompota, fermentiranih pića, ali i kao dodatak slanim jelima. Možemo ju poslužiti uz ovčji ili kozji sir, pršut, uz neke aperitive i originalna predjela. Suhu smokvu možete jesti punjenu bademima i orasima. Nepečene slastice od suhih smokava mogu djeci zamijeniti omiljene slatkiše.

    Prijedlog iz praktičnog života:

    DŽEM OD SMOKAVA

    Potrebne namirnice:

    3 kg zrelih smokava
    90 dag šećera
    2 vanilin šećera
    3 žlice naribane korice od limuna i naranče
    2 žlice ruma

    Postupak:
    Smokvama odstranite peteljku i dio kore (koliko uspijete). Izrežite smokve na komadiće ili ih sameljite. U veliku posudu stavite smokve, šećer, venilin šećer, koricu limuna i naranče, te rum.
    Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Nakon jedno dva sata smjesa će se zgusnuti. U pripremljenje staklenke ulijte džem, stavite staklenke u pećnicu na 150-180°C oko 10-ak minuta (da džem provri). Nakon toga staklenke izvadite iz pećnice, pokrijte čistom kuhinjskom krpom
    i pustite da se ohlade. Kada su sasvim ohlađene zatvorite ih pokolpcima. Ovako pripremljen džem može i bez konzervansa potrajati cijelu zimu. Otvorenu staklenku čuvati u hladnaku dok se ne potroši sav džem iz nje.

    izvor:prakticanzivot

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...