" "
Više

    " "

    ŽUPANIJSKI BAYWATCH: O sigurnosti kupača na plažama brine 25 licenciranih spasilaca

     

    U organizaciji Crvenog križa, u Hrvatskoj 2000. godine započinje edukacija spasioca na vodi. Provode je regionalni instruktori edukatori i svake godine ima dosta zainteresiranih kandidata, napominje Lina Gregov, voditeljica zdravstvenih djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

    Svaki koncesionar na plaži obavezan je imati spasioce na vodi, ali kako objašnjava Gregov, potrebno je vremena da bi se te zakonske obveze ispoštovale.

    Licenca za rad spasioca na vodi traje dvije godine. U 2015. godini uz 14 novih, na šibensko-kninskom području obnovljeno je i devet postojećih licenci.

    spasioci2 (1)

    – Iako to nije mali broj, ipak je nedovoljno spasioca. Na jednoj plaži često nije dovoljan jedan spasioc. Znala sam kritizirati naše koncesionare jer neki to žele obaviti samo zbog forme, međutim spašavanje na vodi je timski rad. Ovisno o strukturi plaže potrebno je više spasioca. Neke su plaže preglednije od drugih i može ih pokriti jedan spasioc. Međutim, zbog prirode terena mnoge su plaže zahtjevnije pa bi na njima trebala biti bar dva spasioca – priča Lina Gregov.

    TKO MOŽE BITI SPASIOC

    Da biste postali spasioc na otvorenim vodama morate ispunjavati sljedeće uvjete – navršenih 18 godina, minimalno srednju stručnu spremu ili upisan završni razred srednje škole, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti te znanje plivačkih tehnika kraul i prsno. Osim toga, potrebno je isplivati 400 metara te preroniti 25 metara u daljinu.

    spasioci1

    Nastavne cjeline tečaja u trajanju od sedam dana obuhvaćaju osnovna i napredna znanja spašavanja, prvu pomoć te ekologiju. Teoretski dio tečaja održava se u predavaonici, a praktični na bazenu ili otvorenoj vodi. Uvjeti za stjecanje uvjerenja o osposobljenosti su odslušana sva predavanja i odrađene sve praktične vježbe, polaganje pismenog inicijalnog ispita iz prve pomoći, testova iz svih nastavnih cjelina te praktičnih ispita iz prve pomoći i spasilačkih tehnika.

    – Osim spašavanja života na plažama, spasioci su važni i zbog turističke ponude. Svaki će turist radije doći na čuvanu plažu. Hrvatska je ipak turistička zemlja i to se od nas očekuje – nastavlja Gregov i dodaje kako je cilj postavljanje spasilaca na sve županijske plaže.

    vodice plaza kod olympie1

    – Zasad ih imamo u Solarisu, Vodicama, Srimi, Pirovcu, Jadriji, Rezalištu, Banju, a novitet je i Nacionalni park Krka koji donedavno nije imao registriranu plažu ni spasioce, a nesreće su se, nažalost, događale – napominje Gregov.

    Od ožujka 2014. godine  pri Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik djeluje spasilački klub ‘Sveti Nikola’. Voditelj kluba, Tomislav Travčić, objašnjava kako se njegovim osnutkom, osim kupača, nastoji zaštititi i spasioce te im omogućiti timsku povezanost da se kao ekipa lakše uče odgovornom i zahtjevnom poslu koji se, ako se zavoli, može obavljati na ugodan i zabavan način.

    spasioc3

    – Nakon što na tečaju ulože zalaganje, rad, sposobnost i pokažu tjelesnu spremu, nastojimo im omogućiti rad na plažama. Klub im pritom čuva leđa te daje potporu u komunikaciji s koncesionarima. Također, spasiocima se omogućuje rad preko cijele godine, bilo volonterski ili honorarno unutar Hrvatskog Crvenog križa, rad na unutarnjim bazenima, suradnja s drugim klubovima, primjerice spasilačke ljetne sportske igre, ali i rad u drugim državama u sklopu Spasilačke službe nakon verifikacije spasilačke licence. To sve sada mogu preko kluba bolje postići, a prije im je bilo otežano – priča Travčić.

    JEDNOM SPASIOC-UVIJEK SPASIOC

    Spasilački klub sveti Nikola broji oko 60 članova.

    spasioc2

    – U godinu dana nastojali smo popisati sve spasioce koji su polagali tečaj u Šibeniku od početka službe pa do danas, i imamo preko 60 evidentiranih članova, od kojih desetak članica koje se zalaganjem nimalo ne razlikuju od muškaraca. Iako licenca vrijedi najviše dvije godine i potrebno ju je obnoviti, dosta članova to ne napravi, ali kod nas vrijedi pravilo ‘jednom spasioc uvijek spasioc’ pa otud toliko članova. U sezoni nam je aktivno oko 25 spasioca – priča Travčić.

    A tih 25 članova obavlja itekako zahtjevan i odgovoran posao.

    – Intervencija na plaži ima raznih: utapanja, srčanih i toplotnih udara, krvarenja i raznih drugih slučajeva gdje je potrebna naša intervencija. Svima nam je želja da takvih slučajeva ima što manje. Naša prva intervencija, odnosno pružanje prve pomoći, ukoliko se ispoštuje protokol intervencije, može uvelike pomoći i spasiti život, bilo da se radi o prve četiri minute koje su jako bitne kod pomaganja osobi bez svijesti, ili o većem vremenskom periodu u kojem je potrebno zbrinuti unesrećenog na najbolji način dok ne stigne hitna liječnička pomoć – pojašnjava Travčić. Napominje da  bi se služba mogla podići na još višu razinu, za što je potrebna pomoć ne samo u nabavci opreme nužne u obavljanju posla, nego i u vidu suradnje s lokalnom vlašću.

    spasioc1

    – Vlasti bi svojim postupcima u predsezoni mogle napraviti sve predradnje koje bi uvelike pomogle timovima spasilačke službe, ali i korisnicima plaže kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Raznim radionicama tijekom cijele godine možemo postići bolju uvježbanost timova i povećanje kadra koji u sezoni može pomoći u nadzoru plaža ne samo u našoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj. Na taj način umanjio bi se postotak broja nastradalih, ponajviše od utapanja – zaključuje Travčić.

    Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik organizira radionice o sigurnosti na vodi za djecu vrtićke i školske dobi. Certificirani edukatori djecu uče kako se odgovorno ponašati i prema sebi i prema drugima. Radionice se u dogovoru s ravnateljima organiziraju u vrtićima i osnovnim školama, ali i na bazenu, gdje djeca na licu mjesta svladavaju osnove kodeksa ponašanja na vodi.

    Biti autoritet na plaži

    – Najbolji savjet mladim spasiocima je da dolaskom na posao provjere sve što ih čeka i na plaži i u moru jer na taj način smanjuju mogućnost nepredviđenih situacija. Treba i uspostaviti dobar odnos s korisnicima plaže i to jednakim pristupom svima, ljubaznošću i dobrom komunikacijom, ali i autoritetom  kojim se dobiva poštovanje i primjereno ponašanje na plaži- preporučuje Travčić.

    vodice-plaza

    Koncesionar mora osigurati spasioce na plaži

    – Koncesionar na plaži ima zakonsku obvezu osigurati spasioce, ali mnogi to još uvijek ne rade i provlače se ispod radara zakona. Međutim, ima i onih koji to dobrovoljno naprave jer žele svojim kupačima pružiti sigurnost na plažama. Sve u svemu, iako ostvarujemo dobre rezultate i bilježimo pozitivne pomake vezane za potražnju za spasiocima, služba smo koja tek treba doživjeti svoj maksimum – kaže Tomislav Travčić.

    Premalo zainteresiranih za rad spasilačke službe

    Plaća za spasilačke timove i za spasilački nadzor plažnog prostora dobiva se ponajviše od koncesionara plaže, grada ili općina koje se brinu o plažama.  Spasilački klub Sveti Nikola kao jedini izvor prihoda ima godišnju članarinu od 200 kuna. Osim samih spasioca i  Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, premalo je zainteresiranih za funkcioniranje spasilačke službe.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...