Više

    Obiteljska ubojstva: Najčešći razlog su razmirice u braku

     

    Gotovo svakodnevno smo svjedoci izvještaja o umorstvima koje članovi obitelji počine jedni nad drugima diljem svijeta. Neka su izvršena s velikom dozom okrutnosti koja ljude natjera da se zapitaju kako netko to može napraviti članu najuže obitelji.

    U samo jednom danu, u ponedjeljak 13. srpnja, u dvije obiteljske razmirice ubijene su dvije supruge.

    U Kruševu kraj Obrovca policija je dobila dojavu da je muškarac (52) vatrenim oružjem ranio sebe, a nedaleko od njega su pronašli mrtvu 49-godišnju ženu, njegovu suprugu. On je s prostrijelnom ranom hitno prevezen u zadarsku bolnicu. Oboje su pronađeni uz cestu nedaleko od obiteljske kuće. Čini se kako je muškarac iz puške najprije pucao u suprugu, a zatim sebi u prsa.

    Noć proveo u pritvoru pa suprugu ubio sljedećeg dana

    Gotovo istovremeno u karlovačkom naselju Drežnik se odvijala prava drama. Damir Matan (50) u ponedjeljak oko 17 sati zatočio je ukućane u kući te im prijetio. Među njima suprugu, stariju kćer i punicu.

    Susjedi kažu kako su pred kućom čuli galamu i svađu. Nekoliko žena trčalo je prema supružnicima i vikalo ‘Pusti je, pusti!’, a zatim su odjeknuli hici. Situaciju je pokušao smiriti rođak. Jedva je izbjegao smrt. Matan je prema njemu okrenuo pušku no nije htjela opaliti.

    Damir Matan se po dolasku policije zatvorio u kuću te nakon sat vremena odlučio sam sebi presuditi. Prvo je prevezen u karlovačku bolnicu, a zatim u KBC Zagreb. Život mu je ugrožen.

    Supružnici Matan imaju dvije odrasle kćeri. Ubijena Snježana je kao frizerka predavala praktičnu nastavu učenicima u karlovačkoj Mješovito-obrtničkoj škole. Susjedi govore da su supružnici bili mirni i pristojni ljudi, no imali su bračnih razmirica. Smatraju da je uzrok tragedije ljubomora.

    Tragedija je još veća jer je policija Damira Matana večer prije privela i zadržala u pritvoru. Pustili su ga kobnog dana.

    Zbog podjele kuće pobio pet članova svoje obitelji

    Dok su u Hrvatskoj najčešća ubojstva unutar obitelji ona među supružnicima, povremeno javnost zgrozi ubojstvo najbližih krvnih srodnika. Jedan od takvih slučajeva zbio se u Puli u studenom 2007. godine kada je Damir Voškion (54) pobio pet članova svoje obitelji zbog podjele kuće. Oca Renata, brata Deana te njegovu suprugu Natašu i njihovu djecu Karlu (7) i dvomjesečnog Maura usmrtio je hicima iz pištolja i udarcima tupim predmetom.

    Lovre M. (22) je u ožujku 2013. u obiteljskoj kući na zadarskom predjelu Bokanjac s više predmeta izmasakrirao majku i baku, a od prizora zločina se i iskusnim forenzičarima preokrenuo želudac. Lovre je bio samo jedan u nizu sinova koji u novinama završe pod naslovom “Nožem i(li) sjekirom izmasakrirao majku”. U travnju 2011. godine 31-godišnjak je u Zagrebu prvo u stanu ubio brata, te potom na parkiralištu pred kućom i oca.

    Ubijaju i roditelji djecu, češće očevi no majke. Zabrinjavajuć je porast ubojstava koje roditelji počine nad malodobnom djecom kako bi napakostili bivšem supružniku jer se ne mogu pomiriti s rastavom ili što nisu dobili skrbništvo. Tako je Mauro Pinzano 2011. godine u Rovinju prerezao vrat petogodišnjem sinu i potom se objesio. Sina je obožavao, no nakon rastave od supruge je bio rastrojen i nekoliko puta završio na psihijatriji.

    Sličan se zločin odigrao godinu dana prije u Rovinju kada je Đuro Đurić (50) zadavio devetogodišnjeg sina s čijom je majkom bio u lošim odnosima. Riječanka Zrinka Babić (37) je prije dvije godine ubila svoju dvogodišnju kćerku otrovavši je raznim lijekovima i potom je držeći pod vodom u kadi. Županja je lani duže vrijeme brujala o bratoubojstvu kada je Ivan Vukorepa (22) nakon svađe razbijenom bocom zaklao brata Zorana (24).

    Nije zabilježen slučaj da brat ubije sestru

    Hrvatsko pravosuđe nema zabilježenih slučajeva da je brat ubio sestru, osim Šime Medanića, koji doduše nije vlastoručno ubio sestru, već je naručio njeno ubojstvo. Vrlo rijetko i sestra digne ruku na sestru, pa se nedavni slučaj riječkih blizanki Grković ističe kao anomalija. Nakon svađe zbog dečka Sara je Dajanu izbola nožem, a slučaj je izazvao velik interes javnosti.

    No u Hrvatskoj, pa i na prostoru cijele bivše države, najrjeđi su, gotovo nepostojeći slučajevi da sestra ubije rođenog brata. Ni najstariji splitski i zagrebački policajci, suci i tužitelji se ni uz najbolju volju nisu mogli prisjetiti da su ikad radili na takvom slučaju.

    Najčešći motiv emocionalne ili imovinske razmirice

    Bratoubojstva (fratricide) i sestroubojstva (sororicide) znanstvenici su sveli pod zajednički nazivnik siblicidi. Istraživanja su pokazala da godine igraju važnu ulogu u siblicidima, te da su počinitelji uglavnom mlađi ako su u pitanju odrasle osobe istog spola i slične dobi. Veća je također vjerojatnost da je ubojica stariji, ako je ubojstvo počinio dok su oboje bili djeca. Druga istraživanja međutim pokazuju da će siblicid prije počiniti starija braća i sestre, te da su prvorođena djeca češće agresori no žrtve. Najčešći motiv obiteljskih ubojstava u svjetskim okvirima su razmirice emocionalnog tipa te obiteljske ili imovinske razmirice. Psihijatri i psiholozi smatraju da postoje tri temeljna konflikata unutar obitelji, a osnova su im imovinski odnosi.

    – Prvi konflikt je između braće i sestara, koji se natječu za roditeljske resurse. Statistički, većinu siblicida čine ubojstva brata nad bratom. Uzrokuju ih većinom sukobi zbog žena ili resursa potrebnih za njihovo privlačenje. Drugi konflikt je između roditelja i potomstva. Za roditelje optimalna raspodjela resursa može biti jednaka podjela na sve potomke. Djeca međutim mogu optimalnom raspodjelom smatrati uzimanje više resursa za sebe, nauštrb braće, sestara i roditelja. Treći oblik konflikta je među roditeljima, zbog udjela u resursima koje će dati djeci – pojašnjava psiholog i sudski vještak prof. Dražen Kovačić.

    Najčešći povod bračne, a potom ostale obiteljske razmirice

    Hrvatske statistike kao najčešći povod obiteljskog ubojstva navode bračne razmirice, potom slijede ostale obiteljske razmirice, pa prepirke iz raznih razloga, ljubomora, imovinske razmirice te koristoljublje i osveta. Profesor Kovačić smatra da su na ovim prostorima slučajevi da sestra ubije brata izuzetno rijetki najviše zbog kulturoloških obilježja i odgoja.

    – Dio je to predaje i tradicije, pa i u starim pjesmama se spominje kako je sestri važniji brat nego muž. Između sestre i brata nema onakvog rivaliteta kakvog nalazimo između dva brata ili dvije sestre. Slučajevi siblicida se kod nas mjere u promilima – naglašava prof. Kovačić.

    Tijekom svoje 30-godišnje karijere Dražen Kovačić nije naišao na slučaj sestre koja je ubila brata. Psiholozi pripisuju iznimnu rijetkost ovih ubojstava tome što je u pitanju po mnogima najčišći oblik ljubavi. Uz narodnu predaju i pjesme spomenu i Antigonu koja je za bratom otišla u smrt.

    – Ubojstva unutar obitelji često mogu biti potaknuta nasljedstvom i diobom imovine što može izazvati nezadovoljstvo koje prerasta u mržnju. Uzrok može biti i roditeljsko favoriziranje jednog djeteta na uštrb drugoga. Tu se rađa ljubomora, koja nagriza godinama i na kraju može planuti zbog sitnice. Teško je generalizirati odnose braće i sestara, no vrlo je veća vjerojatnost da sestra neće podići ruku na brata ako je mlađa od njega, jer ga doživljava kao zaštitnika, nekoga tko je uvodi u društvo i pomaže pri socijalizaciji – smatra psihologinja Mirjana Nazor.

    izvor:24sata

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni...

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno...

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...

    NAJNOVIJE

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, a izbori su valjani

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno prijavljen Poljak (24)

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...