" "
Više

    " "

    ŠIBENSKI STUDENTI PRAVA: Kad položimo ispit, kao da smo osvojili Mount Everest

     

    Nikad studenta ne pitaj kako mu je na fakultetu. Da mu je dobro, već bi se sam pohvalio. Da je svaki faks težak već i ptice u studentskom zboru znaju, ali kada bismo radili ljestvicu studenata koji se najviše žale na svoj fakultet, studenti Prava bi po našem mišljenju definitivno zasjeli na prvo mjesto.

    Pitajući se zašto je to tako i koji su zapravo problemi s kojima se na svom fakultetu susreću, pitali smo Šibenčane koji studiraju Pravo u Zagrebu i Splitu.

    PREVIŠE TRADICIONALNI

    Ana Junaković studentica je 5. godine Pravnog fakulteta u Zagrebu i tvrdi da njoj osobno fakultet nije težak jer ima tu sreću da gradivo brzo usvaja i pamti. Ipak, mišljenja je da se određene stvari trebaju što prije regulirati.

    ana

    -Najveći problem je sustav. Upravo on dugi niz godina zakazuje ili bolje rečeno, nepomično stoji na mjestu. Bologna ne funkcionira što u prvom redu znači da kolokvija nema ili ih ima vrlo malo. Kada bismo imali više kolokvija, imali bismo manje gradiva za učiti odjednom. Kada je o gradivu riječ, učimo i podosta, po mom mišljenju, nevažnih podataka što ne bi bilo toliko loše da se istovremeno ne zanemaruje ono što je važno. Naime, nedostaje nam prakse. I tako u nedostatku prakse, opterećeni teorijom, kad nešto napokon usvojimo i naučimo, vrlo brzo to i zaboravimo. Osjećam da mi je znanje kratkoročno, a to nije dobro, zar ne? – rekla nam je Ana koja ipak nije požalila što se odabira faksa tiče. Svoju budućnost vidi u Državnom odvjetništvu, prolazi s ocjenom 5, a ponosna je vlasnica priznanja za uspjeh koju joj je već na trećoj godini dodijelio Fakultet.

    PREVIŠE STUDENATA

    S Anom se slažu i ostali naši sugovornici, svi redom uspješni, ali i, čini nam se, pomalo frustrirani studenti Pravnog fakulteta. Ono što bi, prema njihovom mišljenju, također trebalo regulirati su upisne kvote studenata, ali i literatura, odnosno opseg gradiva. Naime, službena statistika pokazuje da je od prve generacije Bolonjaca, njih oko tisuću, do 5. godine studija uspjelo doći tek manje od 10 posto.

    -Bologna nije funkcionalna i mislim da niti jedan student Prava nije ovim sustavom zadovoljan u potpunosti. Učimo iz zastrajele literature i smatram da je pod hitno potrebno reducirati hrvatsko školstvo, u prvom redu mislim na svoj fakultet. Jednostavno nas je previše. Pod hitno je potrebno smanjiti opseg gradiva i broj upisanih studenata – komentirao je Ante Škugor, student 4. godine zagrebačkog Prava koji tvrdi da mu je ovaj fakultet odlična podloga za politiku u koju je aktivno uključen, a spoj jednog i drugog je, kaže, idealna kombinacija za ono čime se u budućnosti želi baviti.

    ante

    -U budućnosti želim uspješno spajati pravo i politiku, a kad smo već kod toga, moram istaknuti i da je studentima prava pod hitno potrebna praksa. Naime,dosad sam samo jednom bio na praksi na sudu i tko zna kad ću opet-rekao je Ante aludirajući na zbunjujuću činjenicu da posljednje tri godine sudovi ne zapošljavaju vježbenike, a s tim se složio i Tomislav Knežević.

    -Zaista nije u redu da student prava završi faks, a ne zna sastaviti jedan pravni akt. U prijevodu, nakon svih tih godina štrebanja bez prakse, opet teško pronalaziš praksu, a kad ju napokon nađeš, onda sve učiš iznova, u hodu. Zvuči komplicirano? I meni, vjerujte-kroz smijeh će, ali iskreno Tomislav, student 4. godine splitskog Prava.

    tome

    PREVIŠE GRADIVA

    Srećom, Ante praksu nalazi na druge načine pa je tako jedno vrijeme radio i kao asistent Zdravke Bušić, saborske zastupnice u Europskom parlamentu. Tom je prilikom bio u Bruxellesu, ali zbog preoperećenosti fakultetom, odlučio je odustati.

    ante škugor 2

    -Toliko toga imamo za učiti, a za sve krivim sustav. Evo, za tri dana idem u Zagreb i sljedećih 40 dana, uz samo dvije ili tri pauze dnevno, provest ću učeći za ispit. A pitanje je hoću li ga položiti.

    PSIHIČKI UMORNI

    Osjećaj kad napokon polože ispit, ne može se riječima opisati, slažu se svi naši sugovornici.

    -Provođenje Bologne trebalo bi biti dosljednije i konačno bi se trebalo uvesti reda što se kolokvija i upisnih kvota tiče. Kad položim ispit nakon toliko mjeseci učenja, osjećam se, blago rečeno, kao da sam osvojila Mount Everest – kroz smijeh je rekla Valentina Beg, studentica 4. godine i urednica Pravnika, časopisa za pravna i društvena pitanja pri fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

    valentina beg

    -Kad onako psihički i fizički iscrpljen napokon položiš ispit i čuješ zvuk pečata…Ne mogu vam tu sreću opisati-dodaje Ante.

    Svi su složni i da bi predavanja trebala postati obvezna, ali ne nadaju se previše. Sve što žele je napokon privesti studij kraju jer, koliko god taj put trnovit bio, isplati se pomučiti za ono što voliš.

    -Trud, upornost i volja subjektivni su elementi opstanka na ovom fakultetu. Umorna jesam, ali nije mi žao. To je moj poziv i unatoč svim preprekama na koje nailazim tijekom studiranja, opet bih izabrala isto-za kraj poručuje Valentina Beg s čim se nisu mogli ne složiti i ostali.

    Kad malo bolje promislimo i čujemo koliko ima gradiva, studenata, nevažnih podataka i tradicije, čini nam se da Pravnom faksu skoro ništa ne fali. Ima i previše.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...