Na današnji dan, prije 120 godina Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu javnu rasvjetu. 28. kolovoza 1895. godine, samo dva dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava – Hidroelektrana ‘Krka’- Šibenik.

Najviše zaslugom Nikole Tesle je upravo na prostoru Hrvatske sagrađena prva hidroelektrana.

Ispod slapa Skradinskog buka je sagrađena turbina, dva generatora i transformator koje je izradilo mađarsko poduzeće Ganz. Sagrađen je i 11,5 km dug dalekovod na drvenim stupovima do obližnjeg Šibenika, te je Šibenik bio prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu električnu struju za svoja postrojenja.

Krka01070

Tako je, zahvaljujući svojim graditeljima šibenskom gradonačelniku Anti Šupuku i inženjeru Vjekoslavu Meischneru, Šibenik dobio električnu rasvjetu prije brojnih europskih gradova: Beča, Budimpešte, Rima, Londona i dr.

hidroelektrana1685

Deset godina kasnije Ante Šupuk je stotinjak metara nizvodno od prve, izgradio drugu hidroelektranu (HE “Jaruga”) koja, nakon ugradnje dodatnih turbina 1936. godine, radi i danas.  Zbog  povijesnog značaja hidroelektrana “Krka” je zaštićena kao spomenik industrijske arhitekture, a upravo su u tijeku konzervatorski radovi koji imaju za cilj njezino očuvanje i prezentaciju.

Krka01049

Šibenčani će danas svečano proslaviti ovu povijesnu obljetnicu prigodnim programom ispred Gradske vijećnice koji počinje od 20.30 sati. Kažimo, kako će se ovog važnog datuma prisjetiti i Nacionalni park ‘Krka’ koji u 18 sati otvara izložbu o povijesti industrijske arhitekture na rijeci Krki.

Izložba je realizirana u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, a sadrži arhivske fotografije, nacrte, didaktičke makete i stare dokumente prikupljene iz državnih arhiva u Hrvatskoj i iz privatne zbirke obitelji Šupuk. Posjetitelji će moći vidjeti i vrlo detaljnu maketu koja rekonstruira HE Krka, ali i javnosti do sada nepoznate izvorne nacrte elektrana na Krki, čak i onih koje nikad nisu realizirane: na desnoj obali Skradinskog buka i na Bilušića buku

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.