Više

    FOTO: Allan Guberina: Završio kulinarsku školu Jamiea Olivera pa došao kuhati Šibenčanima

     

    London – 8,63 milijuna stanovnika, Šibenik – 46.332. Razlika nije samo u brojkama, ono što ovi podaci u sebi kriju su i razlike u tempu života, bogatstvu kulturne i gastro ponude, noćnog sadržaja, raznolikosti i živosti. Kulturne razlike između ova dva grada su goleme ali Deanu Guberini, koji se nakon 28 godina života u vrevi Londona vratio u ‘mali’ Šibenik, one nisu problem.

    ŠIBENSKI JAMIE OLIVER

    bounty3

    Dolac je prije nekoliko mjeseci postao bogatiji za pravi mali gastro biser – Bounty Dolac. Ono što ovo mjesto izdvaja, jest činjenica da je glavni kuhar, Deanov sin Allan, svoj zanat stekao kod jednog od najpoznatijih svjetskih kuhara, Jamiea Olivera.

    – Nedavno sam se vratio u Šibenik, nakon 28 godina života u Londonu. Naravno, svake godine sam dolazio ovdje, a odluka o povratku u Hrvatsku je splet okolnosti. Mnogi danas odlaze vani očekujući med i mlijeko, ali svugdje treba raditi da bi zaradio. Vani su primanja možda veća, ali su veći i životni troškovi. U Londonu sam imao godinama pub, tako da u ovom poslu imam iskustva – objašnjava na početku Dean Guberina. Htio je, kaže Šibeniku ponuditi nešto drugačije, hranu koja se priprema s puno pažnje i truda. Pa je otvorio Bounty Dolac.

    – Nije riječ o još jednom tipičnom fast foodu, hamburgeri koje mi radimo nisu obični, s tankom pljeskavicom. Ljudi su prepoznali ono što nudimo, moj sin je glavni kuhar koji iza sebe ima dobru školu i dosta iskustva – objašnjava Dean kojem je u planu kreirati atmosferu gastro puba u kojem će osoba moći u ugodnoj atmosferi nešto pojesti i popiti.

    Ponuda jela im je šarolika, dosta se bazira na britanskoj kuhinji, cjenovno je prilagođena hrvatskim situacijama, a ono što se izdvaja su i kokteli ‘šibenskih imena’ pa će tako posjetitelji moći naručiti ‘Seks on the Banj’ ili ‘Mangan margaritu’.

    Dean je rođeni Šibenčanin koji, iako tu nikada nije stalno živio, uvijek je dolazio u posjet. Ljubav prema ovom gradu je jedan od razloga zašto se vratio i započeo obiteljski posao.

    Glavni kuhar, Allan Guberina, svoj je zanat izučio u programu ‘Golog kuhara’ pod nazivom Fifteen u koji se uključio kada je imao 17 godina. Posebnost tog programa je što budući kuhari ne provode sve vrijeme u kuhinji, već imaju i praktičnu nastavu koja uključuje posjete farmama, izbor mesa i putovanja na kojima se upoznaju načini pripreme tradicionalnih jela određenog mjesta.

    LJUBAV PREMA HRANI

    bounty4

    Kako nam objašnjava, nije imao u planu postati kuhar ali ljubav prema hrani i znanje koje je posjedovao od malena zahvaljujući odgoju, jednostavno su doveli do toga. Iako ne priča hrvatski, razumije ga dosta dobro. Allan je rođen u Velikoj Britaniji gdje je i odrastao, a s ocem je posjećivao Šibenik i još u djetinjstvu stekao brojne prijatelje s kojima i danas održava kontakt.

    – Preseljenje u Šibenik nisam doživio kao šok budući da sam tu dolazio cijeli svoj život, a kulturološke razlike mi nisu neki problem. Ljudi su pristupačni, život ovdje je ugodan. Za vrijeme praznika, kada bih boravio u Šibeniku, sva djeca na Gorici su naučila engleski, ali obrnuto nije bilo. Zbog mene Šibenčani tako dobro pričaju engleski – smije se Allan, koji svaki dan uči hrvatski i ističe kako je riječ o ‘jako teškom jeziku’.

    Čini se da je Šibenik svakim danom postaje sve idealnije mjesto za život za sve one kojima je dosta užurbanog tempa i traže komod koji može pružiti jedan ovakav grad.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...