" "
Više

    " "

    PETAR BARANOVIĆ: ‘Vrijeme populizma i ugađanja građanima je definitivno prošlo!’

     

    Petar Baranović na predstojećim parlamentarnim izborima u 9. izbornoj jedinici bit će nositelj liste koalicije Reformista i stranke Naprijed Hrvatska. Sa saborskim zastupnikom i potpredsjednikom Reformista razgovarali smo o očekivanjima pred izbore i aktualnim političkim temama.

    petar baranović

    Prema posljednjim istraživanjima agencije Crodemoskop Narodna stranka- Reformisti ne prelazi izborni prag od pet posto. Kako to komentirate?

    Mi to doživljavamo logično i, zapravo, ono što je rekao predsjednik stranke Radimir Čačić jest i prava istina, a to je da rezultati anketa koji se rade na osnovu teze ‘Hrvatska kao jedna izborna jedinica’ nisu relevantni. Distribucija političkog utjecaja po stvarnim izbornim jedinicama nije svugdje ista. I nama je jasno da postoje neke izborne jedinice u kojima nismo u kratkom periodu mogli ostvariti pravi utjecaj jer smo se kao stranka formirali prije 11 mjeseci. Naravno, kao što u tom periodu od godine dana dijete prohoda, tako je i prohodala naša stranka. Posljedica toga je da je u nekim izbornim jedinicama naš utjecaj puno slabiji od, primjerice, treće izborne jedinice koja će nam sigurno osigurati status parlamentarne stranke pa i, ako hoćete, do izbornih jedinica kao što je naša, 9. izborna jedinica. U njoj imamo dva postojeća saborska zastupnika te imamo puno bolji rejting i puno jači utjecaj nego što imamo u istočnoj Slavoniji. Znači, rezultati tih anketa nisu po nama presudni.

    KOALICIJA S JOSIPOVIĆEM

    Reformisti su sklopili koaliciju sa strankom bivšeg predsjednika Ive Josipovića – Naprijed Hrvatska. Je li to jedina stranka s kojom ćete koalirati?

    Nisu jedini i nije nikakva tajna da koalicija otvoreno razgovara s relevantnim političkim strankama kao što su IDS i PGS, a ima ih još o čijim nazivima neću iz objektivnih razloga. Razgovara se s utjecajnim i uglednim imenima u hrvatskoj politici za koja smatramo da udovoljavaju našim kriterijima. Ušli smo u koaliciju sa strankom Naprijed Hrvatska i bivšim predsjednikom zato što se, u principu, jako dobro preklapamo u najvećem broju političkih stavova jer se radi u umjerenoj stranci lijevog centra koja ima jednak temeljni pogled na politiku, a to je da je ovo društvo potrebno promijeniti na bolje ne opterećujući se previše s ideologijama. Radi se o stranci koja je mlada, još mlađa od naše, i koja jednako tako bez obzira što ima prepoznatljivog lidera u osobi bivšeg predsjednika nije spremna da samostalno izađe u svih deset izbornih jedinica. Vrlo je politički i pragmatično odgovorno prema biračima, da idemo na najbolju moguću formu kojom bi postigli potreban rezultat da sutra budemo korektiv u hrvatskoj politici.

    Je li moguća koalicija s primoštenskim načelnikom Stipom Petrinom?

    Nama je moguća suradnja sa svim ljudima koji imaju bilo kakvu političku relevantnost, ali kolega Petrina je osoba s kojom je ostvariti političku suradnju dosta zahtijevan zadatak.

    Što koalicija nudi biračima?

    Spremnost da stvarno provedemo reforme. To je već jedna istrošena fraza u hrvatskoj politici, no ono što nudimo biračima je spremnost, posebice našeg lidera, da donosi teške i bolne odluke koje su neophodne.Hrvatska je u svim segmentima u velikom konfliktu s matematikom. Mi smo zemlja koja svake godine mora 4-5 milijardieura udužiti se da bi elementarno održavala sustav. Narodskim jezikom, trošimo više nego što zarađujemo. Posljedica takvih odnosa dolazi sada na naplatu. Ono što nudimo je ozbiljna politika u odnosu na neke novopečene, proanarhistične stranke koje su se pojavile na sceni i koje bi Hrvatskoj donijele ono što je Syriza donijela Grčkoj, dakle ništa. Politika nije matematika, ali onaj tko ne zna matematiku nek se ne bavi politikom. Spremni smo zagristi u bolne rezove, i u reformu javne uprave što smatramo da je nužno, reforme u području poljoprivrede te ući na drugačiji način u vođenje gospodarstva i poduzetništva jer bez poteza koji su utemeljeni na realnom stanju, bez da podilazimo građanima, Hrvatska se ne može izvući iz problema. Vrijeme populizma i ugađanja građanima je definitivno prošlo.

    Predviđa se kako će nadolazeći izbori biti rezultatski tijesni.Ukoliko koaliciji SDP-HNS bude nedostajalo mandata za sastav Vlade hoćete li im se prikloniti? Pretpostavljam da o tome već sada razmišljate.

    Razmišljamo o tome, naravno. Vrlo iskreno, a to smo i jasno rekli na našem osnivačkom saboru, donesena je odluka kako gledamo na budućnost. Predizborno nećemo koalirati ni s HDZ-om i ni sa SDP-om, ali težimo s manjim koalicijskim partnerima ostvariti takav rezultat da se ima na raspolaganju broj mandata koji je dovoljan da bi se bio korektivom u hrvatskoj politici te da bi se moglo ući u hrvatsku vladu. Jer realizirati projekte, provesti reforme i nešto stvarno napraviti možete samo kada ste na vlasti. To, naravno, ne znači da nema kriterija i nekih crta preko kojih se ne prolazi. Nećemo se lagati, i Čačiću i meni, pa i prof. Josipoviću i nizu drugih imena nije tajna koja je naša osobna preferenca i što nam je bliže. Mada s ideologijom ne možete doživjeti razočaranje, ali možete s ljudima i njihovom realnom kvalitetom i vjerodostojnošću. Da je dio političara danas vladajuće koalicije podbacio, da je ta koalicija podbacila u odnosu na ono što se očekivalo i htjelo, to je definitivno. Ono što osobno zamjeram Milanoviću jest što u vođenju koalicijskog broda nije neke nesposobne časnike iskrcao kada je trebao. Rezultati se vide u bilancama proizvodnje, financijskim pokazateljima i, u konačnici, u završnoj inventuri kukuriku koalicije što se od Plana 21 uopće realiziralo. Ne podcjenjujem neke pozitivne rezultate, međutim trebalo se napraviti više. O ovoj drugoj strani imao sam i uvijek ću imati identičan komentar, ako budućnost stvarno ne pokaže da je tu došlo do nekih promjena, onda to nije ni najmanje sjajna opcija. Nažalost, građani iz vrlo čudnih razloga, već 25 godina, bez obzira što su se uvjerili u stvarne naravi i kapacitete tih dviju velikih stranaka, po inerciji uvijek glasaju ili za jedne ili za druge i svojim političkim stavom da ne mijenjaju varijantu sami sebi određuju konstantu ovakvog života. Ako hrvatski birači nisu shvatili da, nakon 25 godina forisiranja nečeg što ne daje rezultate, treba mjenjati pristup i probati nešto drugo, onda ne znam što nas čeka.

    Smatrate li da su posljednji potezi Vlade, poput zamrzavanja švicarca, predizborni potezi?

    Švicarac je trebalo riješiti. Mi smo kao stranka prvi izašli s dva modela kako je moguće napraviti konverziju kredita iz švicarca u kune i drugi model, za koji smo znali da će Vladi i bankarskom sustavu biti prihvatljiviji, konverzija u eure. Primijenili su model koji je gotovo identičan s modelom koji je prezentirao Čačić.

    Zamjerite li svom šefu, predsjedniku stranke Radimiru Čačiću nešto što je mogao napraviti dok je bio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva?

    Problem je u tome, to mogu reći iz iskustva šibenskog dogradonačelnika, što za provedbu pojedinih projekata realno trebate dvije do tri godine. Od projektne ideje do realizacije svaki ozbiljniji projekt traži najmanje toliko vremena. Neki se protegnu i na dva mandata. Situacija u kojoj je Čačić kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva zatekao hrvatsko gospodarstvo je bila jako ozbiljna, a i danas je. Ono na što se on u prvoj godini operativno bazirao je potpuno ispravno,to su dvije ključne stvari – spašavanje brodogradnje za koju smo bili spremni kao društvo da je gasimo, te sektor energetike. Svatko od nas je imao percepciju da će s datumom ulaska u Europsku uniju hrvatski škverovi imati ključ u bravi. Alternativa je bila privatizacija koju do tada nitko nije uspio riješiti i znam jako dobro da je tu prvu godinu intenzivno radio sa suradnicima na stvaranju pretpostavki za provedbu privatizacije jer kakva god ona bila, danas ipak pokazuje rezultate u odnosu na varijantu da se škverovi zatvore. Drugi dio u kojem se usmjerio bio je sektor energetike, pri čemu se radilo na pripremi nekoliko projekata, od serije hidrocentrala na Dravi do završetka pripreme projekta Ombla, Kosinj 2 i projekta Zagreb na Savi koji je kompleksniji i ne uključuje samo energetsku komponentnu. To su projekti koji su trebali dati investicijski zamah hrvatskom gospodarstvu i vratiti građevinski sektor ponovno u igru. Nažalost, konsekvenca njegove životne tragedije je došla na napletu i on je morao odstupiti i osjetilo se da nema više kapetana na komandnom mostu. Za godinu i nekoliko mjeseci koliko je bio na funkciji mislim da je napravio dosta. Kolege u politici slažu se da je ovoj Vladi nedostajala njegova čvrsta ruka.

    LOŠA PRAKSA POLITIKE

    Ali, priznat ćete, Vlada se dugo bavila i rošadama unutar državnih tvrtki…

    To je loša praksa hrvatske politike koju se stvarno treba napustiti i mi smo u tom pogledu čak i pripremili jedan prijedlog zakona da se menadžment državnih tvrtki bira na međunarodnom natječaju i da se napusti praksa stranačkog kadroviranja. U toj praksi do danas nema nevinih. U najvećem broju slučajeva je ta vrsta kriterija bila dominantna. Kada se spomenuli Čačića, on je u samom startu napravio jednu iznimku koja ukazuje na njegov način razmišljanja, a to je da jeza svoju zamjenicu stavio Tamaru Obradović Mazal koja nije bila članica ni tadašnje naše stranke te jepolitički bila bliža bivšoj vladi. U tim situacijama on prioritetno gleda kapacitet i kvalitetu. Poučen iskustvima, jer ljudi se uče dok su živi, mislim da je sad još tvrđi i izričitiji i on, pa tako i mi ostali koji smo u vodstvu stranke, smatra da u budućnosti jedina determinanta kadroviranja treba biti sposobnost i kapacitet pojedinca.

    Situacija s Imunološkim zavodom?

    Neoprostivo što se izgubilo vrijeme. Ključna mana ove Vlade što nije imala sposobnost da donosi potpuno jasne odluke u što kraćem vremenu. Kada ste u kriznom menadžmentu, brod s posadom nađe u nepovoljnom položaju, izvrsnost kapetana leži u sposobnosti da odmah donese pravu odluku i da je provede. Ako čekate to može biti kobno. U slučaju Imunološkog u konačnici su donijeli odluku koju su trebali donijeti puno prije.

    Rast BDP-a od 1,2 posto?

    Do određenog rasta svakako dolazi i to dolazi po inerciji jer je došlo do rasta u okruženju Hrvatske što tangira i nas. Nakon nekoliko godina oprezne apstinencije poduzetnika u Hrvatskoj, vrijeme učini svoje. Kapital ne miruje, ne može mirovati tako dugo. Do određenog oporavka će sigurno doći, ali on je, po mojoj procjeni,prvenstveno uvjetovan izvrsnom sezonom za koju opet nismo zaslužni mi sami koliko nevolja koja je snašla Grčku. Kada je na vijestima izašlo da ne funkcioniraju bankomati, bit ću malo neskroman, moja prva procjena bila je da će nam sezona biti bar 5 do 10 posto jača. Taj dio grčkog turističkog kolača se disperzira na ostale stabilne zemlje Mediterana uključujući i Hrvatsku. Ova dinamika oporavka kao i stopa rasta BDP-a koju trenutno bilježimo ohrabruju, ali svatko tko je iole upućen zna da je to nedostatna stopa rasta i da nam je za značajniji oporavak potrebno dosegnuti rast BDP-a barem između 4 i 5 posto.

    Kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a?

    To je finalni pokazatelj njene prave naravi. Vesna Pusić je naglašeni karijerist, ne kažem da je forma bez sadržaja, ali njena gorljivost da gradi karijeru ponekad je tolika da izgubi kriterije i radi poteze koji čak i Machiavelli da je živ ne bi se usudio napraviti. Međutim, svakako njen eventualni uspjeh bio bi veliki plus za pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni.

    Prebacimo se na lokalne teme. Što mislite kako će se riješiti krizna situacija u TLM-u?

    Kao saborski zastupnik u posljednje dvije godine sam nekoliko puta prekidao sjednicu, osobno se obraćao premijeru i svom bivšem stranačkom kolegi ministru gospodarstva tražeći pismenim putem da mi se da izvješće o provedbi privatizacije i o stanju te što se namjerava napraviti. Nažalost, u nizu krupnih privatizacijskih slučajeva, iu slučaju HTP Primošten, vlada jedan silenzio hrvatske politike, bez obzira je li u pitanju HDZ i SDP. Bili jedni ili drugi na vlasti, postoje teme o kojima se ne priča. Osobno smatram da privatizacije koje nisu izvršene do kraja ne mogu biti pravno vjerodostojne, odnosno da država ima odgovornost da istjera stvari na čistac. Po pokazateljima koje sam dobio kao zastupnik, recimo u slučaju TLM-a su se izvršile mnoge činidbe iz ugovora o privatizaciji, kupci jesu nešto napravili, ali imam dojam da nisu napravili sve do kraja.

    Smatrate li da će Vlada pomoći pronaći novog investitora za TLM?

    Kada se TLM privatizirao, privatizirao se u cjelini. Bio je cjelina koja je bila koncipirana da se bavi proizvodnjom i preradom. Kroz sve ove godine došlo je do razdvajanja cjelina i očekivati danas da ćete tako lako naći investitora koji će se upustiti u proizvodnju to mi je maloteško za vjerovati, i s obzirom na opeterećenja TLM-a dugovima. Da TLM kreće od nule bila bi to druga priča. Bjelosvjetskih igrača, upotrijebit ću najpristojniji izraz, ima koliko hoćete. Što bi za Šibenik značilo gašenje preostalih 600-tinjak radnih mjesta ne treba ni govoriti. S pozicije bivšeg dogradonačelnika koji je na dnevnoj bazi pratio financije grada tih 600 radnih mjesta mogu procijeniti da biuzimanje 600 poreza na dohodak i prireza sam grad bacilo na koljena, a da ne govorimo o socijalnoj drami obitelji i svih onih koji se kroz isporuku roba i usluga naslanjaju na TLM. Mislim da je država dužna da se vrlo duboko, ozbiljno i dominatno pozabavi tim pitanjem. U Šibeniku je, od strane hrvatske politike, napravljen niz grešaka zadnjih 25 godina. Od primjera nedopustivog ignoriranja krize u kojoj se svojedobno našla Slobodna plovidba, kada se za svega par milijuna dolara neophodne pomoći okrenulo glavu, pa do gašenja najvažnijih gospodarskih subjekata u gradu Šibeniku kao što je, primjerice, bio TEF. Dopustilo se da Slobodna plovidba koja je u dobrim periodima imala i po 25 trgovačkih brodova, što znači 50 posada, padne u ruke jednom svjetskom špekulantu koji ju je doslovno progutao. Kriva procjena, po meni, je odluka da se zbog poslovnih interesa HEP-a do kraja ugasi djelatnost u TEF-u. Pravi potez bi bio da se na području industrijske zone Podi prebacilo onaj dio proizvodnje koji je uvijek bio aktualan i aktualan je i danas. Treća odluka je demontiranje peći iz TLM-a i trajno odustajanje od proizvodnje aluminija u Šibeniku. To je isto moglo ići na Pode, mogli smo sada imati proizvodnju aluminija jer je u međuvremenu došlo do oporavka energetskog sektora.

    Niste mi do kraja jasni, što očekujete da će se dogoditi s TLM-om?

    Vlada mora najprije reći je li privatizacija provedena ili ne. To nije u odgovorima meni kao zastupniku rečeno. Ako jeste, onda mora naći načina da pomogne da se firma digne na noge. Od tvrtki koje su prvotno ušle u privatizaciju ostale su svega dvije, odnosno jedna dominantna. I na tu jednu je pao sav teret održavanja TLM-a na životu. Ako je privatizacija ok, onda Vlada mora stati iza te firme i naći način kako pomoći. Ako privatizacija nije provedena do kraja, onda je Vlada javnosti, posebno šibenskoj, dužna dati odgovore.

    Budući da participirate kao vijećnik u šibenskom Gradskom vijeću stvara se dojam kako ste dosta blagi prema aktualnoj gradskoj vlasti?

    Za razliku od garniture 2005.-2009.ova gradska vlast ne utrčava tako lako u krupne greške u koje je utrčavala ona vlast. Aktualna gradska vlast je, nakon što smo mi pokušavali i na jedan način pokrenuli rješavanje slučaja Obonjana, učinila još jedan korak da se taj problem riješi i raskine loš ugovor koji je napravljen u suradnji sa Sinergijskim solucijama. Jednako kao i u slučaju ugovora za gradnju hotela na Kulinama. Mi smo uspjeli u našem mandatu izvući tu priču kada je u pitanju investicija u Mandalini, a ugovori su bili jednako nepovoljni i kobni za grad. U tom slučaju smo transformirali ugovor u pravcu realizirane investicije koja je danas za Šibenik top turistička investicija. Pokušavali smo to napraviti i s Obonjanom, ali tada situacija još nije bila zrela što se tiče partnera. Iz tih razloga i na tu temu nemate političke opravdanosti pa ni moralnog prostora da ih radikalno napadate. Ja sam, recimo, kao gradski vijećnik ukazao kod prostorno-planskih izmjena da se rade krivi potezi, jer jedna lokacija koja je bila određena za turizam se promijenila u zonu mješovite namjene. Radi se o Rezalištu. To je detalj koji nije posebno zabilježen u medijima pa tako ni u javnosti. Ponekad političari imaju hrabrosti govoriti, a mediji nemaju hrabrosti pisati. Samim time se nije stvorila niti percepcija mog suprotstavljanja krivim potezima. Zbog poteza oko Sunčanog Hvara ih ne mogu napadati, ali ovo držim neprihvatljivim. Pa i reakcija samog izrađivača plana je bila vrlo žestoka jer sam pogodio u Ahilovu petu. Ono što smatram da je korektno je da su sve projekte koje smo započeli priveli kraju, ono što se osjeća dafali su nove ideje, novi projekti. Fali snage da se to realizira. I činjenica je da se polako gubi imidž grada koji je živnuo, posebice tijekom turističke sezone, koji je dobio epitet grada festivala. Grad je taj zamah koji je imao, da ne zaboravimo u recesijskim vremenima, počeo gubiti. To je ono što stavlja pod povećalo uspješnost rada Željka Burića i njegovih pomoćnika.

    Vaša ocjena polovine njegova mandata bila bi?

    Dovoljan dva. Zapravo, najjači potez Željka Burića je bilo angažiranje PR stručnjaka Kreše Macana. On i stranka su vrlo mudro odlučili da izaberu najboljega koji će stvoriti percepciju naše neuspješnosti, koja je po mom sudu, komparirajući nas s prethodnim garniturama pa i ovom, apsolutno neutemeljena.

    Ali i vaša garnitura svojedobno je angažirala PR stručnjake?

    Da, imali smo ih jedno vrijeme. Na moju veliku žalost, moji partneri nisu shvatili koliko je bitno imati stručnjake kao support da bi pokazali rezultate rada i to nas je koštalo izbora. Mi smo vlast koja je bez kune kredita zavrtjela stotine milijuna kuna investicija u Šibeniku, riješila bitne probleme, u čijem je mandatu bilo šest velikih gradilišta u užem dijelu grada što se ne pamti…Nismo bili obilježeni osobnim aferama, vodili smo grad vrlo korektno. Činjenica je da se u našem mandatu Šibeniku dogodio jedan zaokret. Spomenut ću samo Terraneo. Počeo je u našem mandatu, održavao se, odlaskom nas s vlasti otišao je i Terraneo.

    ISKORISTILI SMO MANDATE

    Mnogi su vam i zamjerili dvojnost funkcija budući da ste vi i kolega Vidović u polovini mandata postali saborski zastupnici?

    Neki su to smatrali grijehom, ali ja ostajem pri tome da smo nas dvojica to iskoristili za grad prilično dobro. Nećemo lagati građane, utjecaj političara koji je na vlasti i utjecaj političara koji je u oporbi su dvije dijametralno suprotne pozicije. Činjenica da imamo dva dogradonačelnika ujedno i saborska zastupnika Šibeniku je otvarao vrata i donosio desetke milijuna kuna za realizaciju pojedinih projekata. Franko i ja smo to kompenzirali takvim intenzitetom rada da nismo imali ni dana godišnjeg odmora. Za nas nije postojao vikend i činjenica je da smo u gradilištima i životu grada bili prisutni. Bi li u budućnosti prihvatio takvu dvojnost funkcija? Ne bih jer je to jedan od najiscrpljujućih perioda mog života. Živjeti na takav način, juriti od obveze do obveze je jako teško. Možda nas je i taj element, jer nismo imali vremena da se posvetimo kampanji, isto tako koštao izbora. Možda je čak to dominantnije od neangažiranja PR agencije jer jednostavno nismo imali vremena za stranački rad i kvalitetnu i detaljno pripremljenu kampanju. Smatrali smo da je korektnost u obnašanju funkcije dogradonačelnika dovoljno, ali očito se ništa ne može prepustiti slučaju.

    Država je nedavno Gradu Šibeniku dodijelila tvrđavu sv. Ivana na koncesiju od deset godina. Nije li malo smiješno da se tvrđava koja se nalazi u centru grada dodjeljuje jedinici lokalne samouprave tek na desetogodišnju koncesiju?

    To su slučajevi identični slučajevima i drugih objekata kojima je Grad pregovarao s državom. Poveznica je što se i tvrđava sv. Ivana vodila dugi niz godina kao objekt MORH-a te što su svi ti objekti koji su ocijenjeni neperspektivnima proslijeđeni DUUDI-ju, a politika te institucije je bila da se teško odriče vlasništva i daje samo koncesiju. Mi smo pregovarali, osobno smo išli u MORH da dobijemo stav oko Minerske. Dobili smo na 20 godina objekt za iNavis koji je pokazao svoju opravdanost. Kada ste god u pregovorima s državom ona se vrlo posesivno, a ja bih rekao glupo i iracionalno, postavlja. Rezime i posljedica takvog pristupa je devastiranje svih tih nekretnina. Pokušavao sam ukazati da bi najpametnije bilo, ako se već ne žele odreći vlasništva, donesu odredbu prema kojoj se sve nekretnine daju na korištenje do daljnjeg jedinicama lokalne samouprave. Jer na području svakog grada i općine ima objekata koje lokalna vlast puno bolje može te objekte staviti u funkciju i spriječiti njihovo propadanje. Ovako to leži u šikari. Nažalost, mi smo još uvijek toliko centralizirana država da sami sebi radimo štetu.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Franko Vidović: ‘Mi smo ljudi čistih ruku koji...

    Šibenčanin Franko Vidović bio je zastupnik u Hrvatskom saboru 13 godina i definitivno je bio jedan od vrlo prepoznatljivih i aktivnijih zastupnika. S obzirom...

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu,...

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    NAJNOVIJE

    Franko Vidović: ‘Mi smo ljudi čistih ruku koji se nismo valjali u blatu i ‘krmčili’ proračune’

    Šibenčanin Franko Vidović bio je zastupnik u Hrvatskom saboru 13 godina i definitivno je bio jedan od vrlo prepoznatljivih i aktivnijih zastupnika. S obzirom...

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela prijetnje smrću

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu, 30. ožujka

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...