Većinu otpada u našem kućanstvu, htjeli to priznati ili ne, završi uodvodu. Sudoper i toalet postali su mjesta na kojima se najbrže rješavamo otpada ne razmišljajući o posljedicama koje mogu nastati nakon toga. Osim što sitni otpad uništava sanitarije, može dovesti i do velikog ekološkog onečišćenja. Zato drugi put, prije nego što nešto pustite niz slivnik obvezno promislite o tome.

Ove stvari nikada ne bi trebale završiti u vašem odvodu:

1. Kava – mnogi smatraju da izlijevanje ostataka kave u odvod ne predstavlja neki veliki problem. Ipak vodoinstalateri se s time ne slažu i poručuju da ništa ne uzrokuje više začepljenja od kave i masti

2. Ljuske od jajeta – iako mogu poslužiti za čišćenje odvoda, ljuske od jajeta na sebe mogu “zakačiti” sitni otpad i tako uzrokovati začepljenje

4. Masnoće i ulja  – miješaju se s ostalim otpadom i začepljuju kućanske cijevi koje onda blokiraju kanalizaciju. Vrlo su štetni i za daljnje pročišćavanje vode. Najčešći začepljivači odvoda su mesna masnoća, ulje, maslac, margarin, umaci, mliječni proizvodi, majoneza

5. Samoljepljive plastične etikete – Plastične naljepnice koje se nalaze na voću i povrću često završe u sudoperu i mogu izazvati velike probleme u vašem odvodu. Mogu se zaglaviti u cijevima kao i u pumpi ili filterima za pročišćavanje otpadnih voda. Ako uspiju proći kroz sve navedeno na kraju završe u vodi i zagađuju okoliš.

6. Kondomi – Lateks se ne razgrađuje u vodi i stoga će kondomi koje ubacite u toalet završiti u kanalizaciji. Ako “prežive” sve filtere, moguće je da završe u moru ili rijeci. Zato ih ne bacajte u toalet jer nitko ne želi vidjeti vaše korištene kondome kako plutaju morem.

7. Papirnati ručnici – Iako mogu biti biorazgradivi, apsorpcija svojstvena papirnatim ručnicima čini ih savršenim za začepljenje cijevi. Umjesto odvoda, alternativnije i korisniji način odlaganja papirnatih ručnika je kompostiranje.

8. Vlažne maramice – Zbog svog sastava vlažne se maramice ne raspadaju kao toaletni papir. Upravo zbog toga uzrokuju kaos u kanalizacijskim sustavima i postrojenjima za pročišćavanje vode diljem zemlje.

9. Sredstva za čišćenje – Fosfati, antibakterijska sredstva i druge kemijski spojevi koje povezujemo s konvencionalnim proizvodima za čišćenje mogu poremetiti vodeni ekosustav. Izbjegnite štetu koristeći prirodna sredstva za čišćenje koja možete napraviti u svojoj kuhinji.

10. Motorna ulja – Držite motorno ulje, antifriz i druge kemikalije predviđene zaautomobile podalje od vašeg odvoda jer znatno narušavaju okoliš

11. Razrjeđivači, uljane boje i lakovi – Oštećuju vaše sanitarije. Uvijek ih odložite među opasan otpad.

12. Lijekovi – Studije koje se provode na otpadnim vodama pokazale su prisutnost lijekova u otpadnim vodama. Mnogo toga dolazi iz ljudskog urina, ali procjenjuje se da jedna trećina lijekova koja se prodaje u SAD-u ostaje nepotrošena. Umjesto da ih bacate u toalet odnesite ih u najbližu ljekarnu gdje će stari lijekovi biti adekvatno zbrinuti.

izvor.VL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.