Više

    IZVRSTAN TRIK: Znate ono kada kuhano jaje ne možete lijepo oguliti? Evo u čemu je kvaka

     

    Kuhanje jaja djeluje kao najlakši kulinarski zadatak, ali svatko od nas se barem jednom susreo s ljuskom koju je teško oguliti, žutanjokm koji se mrvi, bjelanjkom koji kao da je od gume…

    To su samo neki od problema s kojima se možete susresti prilikom pripremanja omiljenog doručka.

    Savjet je sljedeći: umjesto da jaje promatrate kao jednu namirnicu, trebali biste ga promatrati kao dvije, odnosno žutanjak i bbjelanjak, jer im je potrebna različita temperatura da bi dobili idealnu konzistenciju.

    Prava temperatura za kuhanje bjelanjka su 82 stupnja Celzijusa, objašnjava kuhar J. Kenji López-Alt u novoj kuharici The Food Lab: Better Home Cooking Through Science koja sa znanstvene strane istražuje pripremu određenih namirnica.

    Protein od kojeg se sastoji bjelanjak na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nježan zalogaj, koji ne ostavlja dojam da žvaćete gumu. Međutim, to je pet stupnjeva viša temperatura od one koja odgovara žutanjku koji na toj temperaturi postaje suh, krhak i zelenkast.

    Potom slijede problemi s guljenjem. Ako jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se bjelanjak prerano skuhati u odnosu na žutanjak, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje.

    Trik je, tvrdi López-Alt, da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu. Potom nastavite kuhati na laganoj vatri.

    López-Alt je testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i provjeravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti.

    Dovoljno je da, kada nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite kuhati jaja još 11 minuta i bit će savršeno.

    IZVOR: B92/Magazin.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...