" "
Više

    " "

    LELA MARGITIĆ: U ovim godinama si ne možemo dopustiti tremu jer bi nas ‘kolpalo’

     

    Kazališna predstava koja je svoju premijeru doživjela 19. siječnja 1968. godine te se od tada izvodi neprekinuto sa istom glumačkom postavom s punim pravom je zaslužila svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Iako je predstava te davne 1968. godine krenula s Miom Oremović koja je izvela šezdesetak predstava, njezinu ulogu je dvije godine kasnije preuzela Lela i do dana današnjeg ostala prepoznatljivo lice najdugovječnije predstave s istom glumačkom postavom.

    Kazalište je uvijek potrebno

    Riječ je o predstavi koja na najbolji način pokazuje da je kazalište uvijek potrebno, uzbudljivo i nezamjenjivo. Dok su kina postala zamjenjiva napretkom tehnologije, predstavu ne može ništa zamijeniti. Komunikacija između glumaca i publike je nešto što niti jedan uređaj ne može nadomjestiti i upravo to je razlog zašto kazalište neće nikada nestati.

    ‘Stilske vježbe’ su nedavno gostovale u HNK u Šibeniku, a mi smo iskoristili tu prigodu da popričamo s glumicom Lelom Margitić.

    – Ne bih mogla reći koliko smo puta gostovali u Šibeniku. Sjećam se prvog gostovanja, negdje sedamdesetih godina, iz tog razloga  jer publika je tu fantastično prihvatila predstavu. Riječ je o predstavi koja je bila svojevrsni eksperiment, potpuno neuobičajena za kazalište, i bilo je za očekivati da ljudi neće shvaćati kako ona funkcionira. No, u Šibeniku smo naišli na izvrsno prihvaćanje i teško je zaboraviti to prvo gostovanje. Zadar i Šibenik su gradovi koji su oduvijek voljeli teatar. Ne znam, možda je to kod vas i zahvaljujući Brešanu – priča nam Lela.

    Mia Oremović je odigrala jednu sezonu predstave, te je na njezino mjesto došla Lela Margitić i ostala do danas. Tada je bila početnik, no kako sama kaže, vjerojatno nisu mogli dobiti neko veće ime, izbor je pao na nju. I pokazao se kao pun pogodak.

    – Njima je bilo važno da predstava ide dalje jer je postigla veliki uspjeh, pokupila je brojne nagrade. De facto je to bila Kvrgićeva predstava, ali i ja sam se dobro uklopila. Ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda je bila velika stvar, ali možda veća za publiku jer ih je to silno impresioniralo i ponovno izazvalo veliko zanimanje za predstavu. Kada je došla 40. obljetnica predstava, Marko Torjanac je stvarno napravio sve što se moglo napraviti – nastavlja Margitić koja ističe da je posljednjih osam godina predstava iznimno posjećena.

    Činjenica da se radi o predstavi koja je preživjela toliki niz godina, predstava s kojom se niti jedna druga ne može usporediti, svakako je stvar koja će publiku uvijek vraćati u kazalište.

    – Imamo jednu gospođu koja je predstavu pogledala 27 puta. Kod nas se niti jedna predstava ne može usporediti s ovom. Predstave kazališta ‘Komedija’ su imale veliki uspjeh, ali ipak se niti jedna po godinama ne može usporediti s ovom. Naravno, ovdje je riječ o predstavi gdje postoje ‘ona’ i ‘on’ i godine glumaca ne utječu na to. Kada imamo predstavu gdje su mama, tata i djeca, naravno da se glumačka postava mora mijenjati jer ne može dijete glumiti osoba od 40 godina – nastavlja Margitić.

    Probe u kući

    Sami počeci Lelinog angažmana u predstavi su bili dosta zanimljivi jer je tada imala tromjesečnu kćer te su se probe odvijale u kući, sa djetetom koje je malo spavalo i zahtijevalo majčinu pažnju.

    Da je gluma često nešto što je u genima, dokazuju i njezina djeca jer je kćer Jelena Miholjević poznata glumica, sin se pronašao u glazbenim vodama, a kako se čini i unuka zanimaju daske koje život znače.

    Lela se osvrnula i na činjenicu da kazalište preživljava unatoč tehnologiji.

    – Kino se izgubilo, ali kazalište je jedna umjetnost gdje imamo jedna direktni kontakt koji se ne može zamijeniti. To ima nešto u sebi što privlači ljude.

    Kazalište će uvijek imati svoju publiku.

    Na pitanje da li još uvijek postoji trema i nakon toliko godina izvođenja predstave, Margitić odgovara:

    – Uvijek postoji nešto, ali ne možemo reći trema. U godinama smo kada više ne smijemo imati tremu jer nas zbog tlaka i srca može ‘kolpati’. Ovo je jako teška predstava iako se ljudima čini da se mi samo zabavljamo. Zato ne mogu reći da postoji trema, više neka vrsta uzbuđenja. Riječ je o monološkoj predstavi, ne može vas tu kolega izvući, ako se nešto preskoči, izgubi se slijed, prelazi se u drugi monolog i predstava se može skratiti za 15 minuta. A sad, da li je  bilo zabavnih situacija – nama to nije zabavno – smije se glumica.

    Ipak, uspjela se sjetiti jedne predstave u Kastavu gdje je došao jedna pas koji je mirno gledao njihovu predstavu i glumu. Izašao je tada van i vratio se s drugim psom – doveo je prijatelja na predstavu.

    ‘Stilske vježbe’ nisu imali mnogo gostovanja na svjetskoj razini, što glumicu čudi jer bi predstava mogla biti svjetski brend, ali predstava je više za domaću publiku.

    Margitić danas povremeno glumi u televizijskim serijama, ali isključivo zbog toga da ostane u poslu i kontaktu s ljudima i kolegama.

    ‘Stilske vježbe’ su bile dugi niz godina kazalištu ITD, no sada su pod ‘Planetom Art’ ,na čijem čelu je Marko Torjanac, jer su shvatili da se kurs njihovog prvotnog kazališta promijenio, u sezoni su imali premalo predstava te su odlučili da je vrijeme za krenuti dalje.

    Lela Margitić nije krila riječi hvale za velikog Peru Kvrgića, glumca s kojim se nitko ne može mjeriti. Iako ima 88 godina, on i dalje daje sve od sebe jer je glumac kojemu je gluma život.

    ‘Stilske vježbe’ su uistinu predstava koju vrijedi pogledati. I to više puta.

    Lela Margitić i Pero Kvrgić su dokaz da je gluma kod njih više od glume, to ja način života.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...