– Koji je točan naziv, luganige ili luganike? – prije svega pitamo šibenske mesare Peru Ivića i Matu Pamukovića iz mesnice Ivić.
– Luganige- spremno odgovaraju, – mada ih Šibenčani zovu i luganike –
Pitamo ih i za recept ove šibenske delicije koji je tajna otkad ih ima, ali spremno se izvlače: -Radimo ih po staroj recepturi – odgovaraju smijući se, ali odaju nam da se rade od svinjskog mesa i brojnih začina. – Cimet, pimet, korijander , klinčići, oraščić… – i tu staju. – Ide preko deset začina, ali recept se ne daje nikome – kroz smijeh kažu dvojica mesara. – Razlika se osjeti od mesnice do mesnice, iako svi stavljamo iste začine, svi imaju svoje količine pa je onda okus drukčiji –
Recept su naslijedili od starog šibenskog mesara Mate Pamukovića, a i on je naslijedio tajnu recepturu od starijih kolega mesara, tako da je recept po kojem rade sigurno stariji od sto godina, kaži mesari. Nemaju ga zapisanog, sve je u glavi, pričaju kroz smijeh. – Uvijek nam ispadnu iste jer se začini važu na digitalnoj vagi. Jedina mala razlika može biti zbog mesa, ali to se ni ne osjeti –
Osim recepture koju mesari čuvaju kao zmija noge, posebnost luganiga je što ih nema u nijednom drugom hrvatskom gradu. – Radio sam u Zagrebu i Makarskoj, ali luganiga nigdi nema. Splićani su ih pokušali progurati, ali nije im uspjelo, ljudi su dolazili s Hvara po naše luganige. Puno naših Šibenčana u Zagrebu i Splitu kupi ovdje po par kila i nose tamo jer su se odgojili na tome – kaže Pere Ivić, koji iako pravi vrhunske luganige, zapravo ne uživa u njihovom okusu. – Žena mi je rođena Šibenka i obožava ih, a meni ne znače ništa – kroz smijeh priča mesar Ivić.
Kilogram luganiga košta 50 kuna i ima ih čedrdesetak komada, a za juhu, kojoj daju posebnu aromu, dovoljna je jedna ili dvije. – Odlične su i sa sarmama, suhim mesom i kiselim kupusom – kažu Šibenčani koji su se okupili u mesnici, a Ivić kaže da ih je pekao i na gradelama, što se svima svidjelo.
Luganike su probali i nigerijski nogometaši NK Šibenik, Theo Solomon, Okechukwu i Nwolokor, i bili su oduševeljeni, rekli su nam za kraj mesari.