" "
Više

    " "

    TJEDNA PROGNOZA: Red sunca, red oblaka

     

    Kada u prosincu u Dalmaciji temperature mora dosežu 19°C, onda je to jasan pokazatelj da je hladnoća u dosadašnjem tijeku jeseni zakazala. Od početka aktualnog mjeseca prate nas stabilne vremenske prilike, a to znači da dominantan utjecaj na vrijeme na našem području ima polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona. Kod višednevne anticiklone, kao u ovom slučaju, prati nas suho vrijeme, ali moguća su dva gotovo oprečna vremenska scenarija; jedan sunčani, a drugi je tmurni, magloviti. Zadnjih dana imali smo i sunca i niskih oblaka, a ponegdje se javljala i magla. Slično, samo malo hladnije bit će i u novom tjednu.

    JADRAN:

    U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro će u kotlinama Zagore mjestimice biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne prema otvorenom moru Dalmacije može biti pojačan. Podno Velebita krajem dana umjerena i pojačana bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

    Djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku bit će tijekom utorka. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, podno Velebita umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

    Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će jačati krajem dana, a navečer će podno Velebita biti vrlo jaka. U Dalmaciji u početku slab do umjeren sjeverozapadnjak, prema kraju dana slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 13 do 18°C.

    Četvrtak će biti pretežno sunčan, samo mjestimice uz umjerenu naoblaku. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna, slabit će posvuda tijekom dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

    Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadnjak koji će biti jači popodne prema otvorenom moru Dalmacije. Jutro malo hladnije. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

    Subota će biti pretežno sunčana. Noću tiho ili slaba bura, danju slab vjetar promjenjiva smjera ili tiho. Jutro će biti prohladno, u zaobalju uz mraz. Najviše dnevne temperature od 8 do 13°C.

    Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. U drugom dijelu dana moguć je postupan porast naoblake sa zapada. Jutro će biti hladno, u zaobalju uz mraz, danju temperature bez veće promjene u odnosu na subotu.

    UNUTRAŠNJOST:

    U ponedjeljak postoji mogućnost za malo sunca, ali se i dalje u nekim nizinskim dijelovima može zadržati tmurno ili maglovito. Jutarnja temperatura zraka oko nule, a najviša dnevna uvelike će ovisiti o količini sunca. Uz cjelodnevnu nisku naoblaku bit će od 2 do 5°C, a ako se razvedri moglo bi biti do 10 Celzijevih stupnjeva. Ipak je to ugodan i zdrav početak novog tjedna jer će biometeorološka situacija biti povoljna.

    Pitanje je koliko će biti sunca jer je velika mogućnost da se nastavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i toplom vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti i malo hladnije od navedenih temperatura. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana.

    Čini se da bi u utorak bilo dosta oblaka, ali bi se trebalo zadržati većinom suho ili uz slabu rosulju. Jutarnja temperatura oko nule pa nije sasvim isključena opasnost od poledice, a dnevna se neće bitnije mijenjati ili će malo pasti zbog izostanka sunca. Vjetar većinom slab, a vidljivost mjestimice može smanjivati magla, osobito u noćnim i jutarnjim satima. Gotovo identično vrijeme nas očekuje i tijekom srijede. Najviša dnevna temperatura većinom od 3 do 5°C, a samo u mjestima gdje se probije sunce može biti malo viša.

    Prognostički izračuni su dosta sigurni da bi se suho i stabilno vrijeme nastavilo i u drugoj polovici tjedna. To znači da nisu na vidiku nikakve (ozbiljnije) oborine. Možda je malo veća mogućnost za sunčana razdoblja, ali bit će i oblaka, možda i magle. Neka oslabljena atmosferska fronta bi mogla prijeći sjevernije od nas tijekom četvrtka ili petka pa možda tu i tamo padne koja kap kiše, a sjeverni vjetar bi mogao raspuhati maglu.

    Slično vrijeme bi se trebalo nastaviti i za vikend. Sve u svemu, nema na vidiku ni veće kiše ni snijega, samim time ni nekih zimskih uvjeta. Tek tamo početkom sljedećeg tjedna bi moglo biti nekih oborina, ali to još nije sigurno jer je dosta daleko.

    Izvor: Crometeo

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...