Sastojci za roladu:
– 5 žutanjaka
– 5 bjelanjaka
– 125 g šećera u prahu
– 3 žlice kakaa u prahu
Sastojci za filu:
– 200 ml pekmeza od brusnica/malina
– 3 žlice mlijeka
– 300 ml vrhnja za šlag
– 2 žlice šećera u prahu
Sastojci za ganache premaz:
– 200 g čokolade
– 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Najprije pripremite ganache premaz. On bi trebao stajati u hladnjaku preko noći pa ga je najbolje pripremiti dan ranije. Ugrijte vrhnje za šlag i u njemu rastopite čokoladu. Kad se smjesa ohladi, stavite u hladnjak do sljedećega dana.
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Uzmite veliki protvan (onaj veličine pećnice) i obložite ga masnim papirom. Žutanjke miješajajte s polovicom količine šećera dok smjesa ne postane svijetla. Zatim dodajte kakao i nastavite miješati. Bjelanjke miješajte posebno i kad postanu čvrsti, dodajte ostatak šećera te nastavite miješati. Zatim smjese pomiješajte žlicom. Ulijte smjesu u protvan i pecite 20-ak minuta.
Izvadite kolač iz pećnice i kad se malo ohladi prebacite na drugi masni papir koji ste posuli kakaom u prahu. Zajedno s papirom napravite roladu.
Pekmez ugrijte s mlijekom, a od vrhnja istucite šlag i dodajte mu šećer u prahu. Odmotajte roladu i namažite je najprije pekmezom, a onda šlagom. Opet zamotajte u roladu.
Iz hladnjaka izvadite premaz i kada se ugrije na sobnu temperaturu istucite mikserom. Namažite roladu premazom. Stavite je u hladnjak da se dobro ohladi. Želim vam dobar tek i ugodne blagdanske dane!
IZVOR:FEMINA.HR