" "
Više

    " "

    Glazbene veličine koje su 2015. postale besmrtne

     

    Smrt je sastavni dio života, ali kada u jednoj rečenici sumiramo da su u 2015. uz mnoge druge preminuli i Arsen Dedić, Kemal Monteno, Vlada Divljan, Krunoslav Cigoj, B.B. King, Ben E. King, Percy Sledge, Scott Weiland, Lemmy Kilmister, Christopher Lee, nije teško zaključiti bez kojih smo sve veličina ostali.

    Početkom siječnja preminuo je talijanski kantautor Pino Daniele koji je – njegujući rock, blues i jazz stil podjednako kao i tradicionalnu napuljsku glazbu – u svojoj karijeri svirao i s Ericom Claptonom, Richiejem Havensom i drugima.

    Par dana kasnije ostali smo bez Tima Drummonda. Njegovo vam ime možda i nije najpoznatije no riječ je o basistu koji je svirao na većini antologijskih albuma Neila Younga iz ’70-ih godina, na sva tri ‘vjerska’ albuma Boba Dylana s prijelaza ’70-ih u ’80­e, te pratio Crosby, Stills, & Nash na slavnoj turneji 1974. godine.

    Sredinom prvog mjeseca preminuli su Kim Fowley, poznati i ugledni impresario, kompozitor i producent zaslužan za brojne inovacije u pop glazbi ’60­-ih; Edgar Froese, osnivač i član s najdužim stažom u Tangerine Dream, a onda nas je 21. siječnja zatekla vijest da nas je nakon postoperativnih komplikacija napustio legendarni Kemal Monteno.

    Grčki pjevač Demis Roussos preminuo je 25. siječnja: bio je skupa s Vangelisom član benda Aphrodite’s Child, no šira ga javnost više pamti po hitu “Goodbye, My Love, Goodbye” iz 1973. godine.

    Krajem siječnja oprostili smo se od Dannya McCullocha, basista legendarne rock grupe Eric Burdon & The Animals, te od Dona Covaya, autora brojnih hitova šezdesetih i sedamdesetih koje je pisao za Ettu James, Otisa Reddinga, Little Richarda, Chubbya Checkera i Arethu Franklin.

    Joe B. Mauldin, basist The Cricketsa Buddya Hollya, ali i tonac u studiju Gold Star u Los Angelesu u kojem su nastali hitovi Phila Spectora, preminuo je 7. veljače, a Sam Andrew, suosnivač i gitarist rock benda Big Brother and the Holding Company u kojem je pjevala Janis Joplin, pet dana kasnije.

    Dvanaestog veljače preminuo je Steve Strange, frontmen britanske electro-pop grupe Visage i osnivač londonskog noćnog kluba The Blitz u kojem je osamdesetih rođen pokret Novi romantizam.

    Lesley Gore, jedna od važnijih karika ranog razdoblja pop glazbe iz sredine šezdesetih (“It’s My Party”), preminula je 16. veljače u 68. godini nakon borbe s karcinomom. Poznati švedski klavijaturist Mats Johan Olausson (Yngwie Malmsteen, Ark, The Evil Masquerade) pronađen je 19. veljače mrtav u hotelskoj sobi u Rayongu, a dva dana kasnije preminuo je velikan jazza Clark Terry koji je svojim stvaralaštvom izvršio ogroman utjecaj na čitavu jednu generaciju jazz glazbenika.

    Stanko Selak bio je veliki hrvatski trubač, vođa orkestra i glazbeni pedagog poznat kao ‘musician’s musician – muzičar muzičara’ koji je svojim virtuoznim izvedbama znatno popularizirao trubu u Hrvatskoj kao glazbalo, podjednako u području umjetničke kao i zabavne glazbe. Preminuo je 27. veljače, a dan kasnije otišao je i jedan od najpopularnijih pjevača bivše Jugoslavije, Alaga Gagić.

    Početak ožujka donio je tužnu vijest o odlasku Vlade Divljana: frontmen legendarnog beogradskog novovalnog benda Idoli i jedan od velikana rock scene bivše Jugoslavije preminuo je 5. ožujka nakon duge i teške bolesti.

    Mike Porcaro iz grupe Toto preminuo je 15. ožujka nakon duge borbe samiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS). Bendu se pridružio 1983., a zbog napredovanja bolesti napustio ga 2007. godine. Njegov kolega po basu Andy Fraser iz grupe Free preminuo je dan kasnije.

    Bubnjar heavy metal bendova Twisted Sister i Adrenaline Mob, A.J. Pero, preminuo je 20. ožujka od posljedica srčanog udara u snu u tour busu kojim su se tijekom turneje Adrenaline Mob vozili od Baltimorea prema Poughkeepsieu.

    U prometnoj je nesreći 3. travnja poginuo jedan drugi bubnjar, Bob Burns, suosnivač benda Lynyrd Skynyrd koje je napustio 1974. godine. Od raka jetre 14. travnja preminuo je Percy Sledge iza kojeg je ostao klasik “When A Man Loves A Woman”.

    Iza Jacka Elya iz The Kingsmena ostala je pjesma “Louie Louie” čiju jemoralnost stihova propitivao i FBI. Posljednjeg dana travnja preminuo je legendarni soul i R&B pjevač Ben E. King, koautor evergreena “Stand By Me”.

    Zoran Lalović Lotke iz Kraljevskog apartmana otišao je 3. svibnja nakon duge i teške bolesti, basist Craig Gruber iz originale postave legendarnih Rainbow 5. svibnja, a Errol Brown, pjevač legendarne britanske soul/funk/disco/pop grupe Hot Chocolate, preminuo je 6. svibnja. Gitara Lucille ‘kralj bluesa’ B.B. Kinga utihnula je 14. svibnja u Las Vegasu.

    Od ‘majke folka’ Jean Ritchie oprostili smo se 1. lipnja, a svega tjedan dana kasnije od legendarnog britanskog glumca, ‘najstarijeg heavy metalca na svijetu’ – Christophera Leea.

    Uz već spomenutog Terrya, ove je godine, 11. lipnja, preminuo jazz saksofonist, violonist, trubač i kompozitor Ornette Coleman koji je popularizirao pojam ‘free jazz’ te unio brojne inovacije u svijet jazza. Američki skladatelj i dirigent James Horner (skladao glazbu za film “Titanic”) poginuo je 22. lipnja u padu zrakoplova.

    U lipnju smo ostali bez još jednog basista: Chris Squire iz progressive rock benda Yes preminuo je 28. lipnja, samo mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran rijetki oblik leukemije.

    ‘Božji tenor’ Jon Vickers preminuo je 10. srpnja, a onda su se zaredali odlasciErica Wrixtona, suosnivača rock bendova Them i Thin Lizzy, te Josepha Robinsona Jr.-a, pionira hip-hopa, vlasnika diskografske kuće Sugarhill Gang Records i člana legendarnog tria.

    Američki country glazbenik Wayne Carson, najpoznatiji kao autor klasika “Always On My Mind”, preminuo je 20. srpnja, a na isti smo se dan oprostili i od pionira krautrocka, Dietera Moebiusa. Lynn Anderson više neće imati priliku zapjevati “Rose Garden” uživo.

    U kolovozu je preminuo Arsen Dedić. Pjevač benda Smak, Boris Aranđelović, preminuo je 27. kolovoza u 67. godini nakon duge i teške bolesti, a dan ranije slavni operni tenor Krunoslav Cigoj.

    Allen Toussaint koji je popularizirao i obogatio glazbu New Orleansa uvevši u nju elemente popa, funka i rock’n’rolla preminuo je 10. studenog nedugo nakon održanog koncerta u Madridu. Gitarist Jeremy Brown iz benda Scott Weiland & The Wildabouts preminuo je krajem ožujka, a 3. prosinca otišao je i njegov ‘šef’, Scott Weiland, nekadašnji pjevač Stone Temple Pilotsa s kojima je obilježio i definirao grunge eru devedesetih prošlog stoljeća.

    Lemmy Kilmister napustio nas je 28. prosinca, nešto više od mjesec dana nakon smrti nekadašnjeg bubnjara Motorheada Phila ‘Philty Animal’ Taylora.

    Izvor: Muzika.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...