Svi to imamo, iako je biologe dugo zbunjivalo zašto. Govorimo o maloj udubini, ili žlijebiću ispod nosa, koji ide do sredine gornje usne.

Poznatiji je kao filtrum, i nalazi se na svim ljudskim licima, bez obzira na rasu, spol ili dob. Ali zašto svi imamo taj detalj na licu?

Radi se o posljedici načina na koji fetusu u majčinoj utrobi nastaje lice. Točnije, filtrum označava mjesto gdje se tri dijela lica spajaju u jedno.

“To je mjesto gdje se slagalica koja je ljudsko lice napakon spaja u jedno”, objašnjava dr.Michael Mosley. “Tri glavna dijela slagalice sastaju se nad vašom gornjom usnom, stvarajući malu udubinu koju nazivamo filtrum.”

Razvoj lica događa se između drugog i trećeg mjeseca razvoja fetusa, a ako se tijekom tog vremenskog razdoblja lice ne razvije, zbog genetskih ili bilo kojih drugih razloga, nikada niti neće.

U priloženom videu, nastalom uz pomoć skeniranja razvoja pravih beba, možete vidjeti kako se lice formira u maternici i kako se dijelovi skupljaju u jednu cjelinu kako bi formirali prepoznatljivo ljudsko lice.

 

Izvor: Net.hr foto: Thinstock

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.