Vjerujete li kako vam je nakon pranja suđa spužvica ostala čista – u velikoj ste zabludi. Philip Tierno, mikrobiolog i patolog iz New Yorka upozorava kako su spužvice za suđe zapravo vrlo prljave i opasne po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjuru. To vodi razmnožavanju bakterija u spužvici jer je okruženje savršeno za to – imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.
Zbog toga su kuhinjske spužvice rasadnici neugodnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu izazvati crijevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže kako to što spužvicu na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno. Ali, postoji način kako biti siguran da bakterija nema.
Trik za dezinfekciju
Za to vam treba izbjeljivač i voda, u omjeru 1:9. Spužvicu uronite u tu otopinu i izvadite nakon deset do 30 sekundi (ne zaboravite staviti rukavice) pa isperite pod mlazom vode. Dezinficirajte je na ovaj način posebno ako ste čistili površine na kojima je bilo sirovo meso. Svaki put napravite svježu otopinu. Ako vam je jednostavnije, kupite novu spužvicu.
Izvor: 24 sata