" "
Više

    " "

    FOTO: ŠIBENČANKA U DUBAIJU: ‘Tu se njeguje moderno ropstvo, a naši ljudi uvoze bake i djedove’

     

    Njemačka, Kanada, Irska, Norveška, Švedska…duga je lista zemalja u koje Hrvati odlaze ne zbog turističkog doživljaja, već pukog preživljavanja. Dok su Hrvati u prošlosti mahom gravitirali prema Zapadu, ta ruta se zadnjih godina mijenja i danas su bogati Arapski emirati sve češći izbor onih koji traže svoje mjesto pod suncem.

    Dubai, grad raskoši, bogatstva i zlata, sunčani je grad usred pustinje koji postaje mjesto boravka sve većeg broja Hrvata. Statistike o točnom broju koliko ih tamo živi ne postoji, ali jedno je sigurno – ta brojka raste.

    Naša sugrađanka, hotelijer po struci i mlada majka, odlučila je s nama podijeliti svoje iskustvo boravka u UAE.

    Mlada mama u najskupljem gradu na svijetu

    – U ovo teško doba našeg tržišta rada, moja obitelj, muž i dijete od 15 mjeseci, kao i mnoge druge u Hrvatskoj, živimo brak na daljinu. Moja bolja polovica je kruh pronašla u  yachtingu. Njegovi ugovori se potpisuju  na po godinu dana, sa samo mjesec dana slobodnog.  Dubai nije bio naš odabir, tako su se karte posložile. Nakon niza mjeseci razdvojenosti, odlučili smo se pokušati saviti naše gnijezdo u tom gradu. Muž je friško potpisao ugovor u Emiratima, ali želja za zajedničkim životom i tihe zime u našem prekrasnom gradu, u prijevodu čekanje početka turističke sezone, potaknule su me da donesem ishitrenu odluku o preseljenju. Plan je bio pronaći nekakav smještaj, poslati životopis na tisuću adresa, upisat bebu u vrtić i živjeti sretno do isteka ugovora.

    Beba nije nimalo otežala moju odluku o preseljenju. Dom je tamo gdje je srce.  Razdvojenost je teža nego let s bebom od 6 sati – priča nam naša sugrađanka koja ovo ne gleda kao pothvat jer joj uvijek gori pod nogama. Iz istog tog razloga je htjela ostati anonimna.

    Kada čujemo riječ ‘Dubai’ čujemo sve s prefiksom naj – u njemu je sve najskuplje, najraskošnije, najveće, najljepše.

    d1

    Nafta im je omogućila da se grad razvija  nevjerojatnom brzinom.  Danas je Dubai grad za veliki broj turista. Svega 17% stanovnika su Arapi, 50% je Indijaca i Pakistanaca, a ostatak čini 220 nacionalnosti.  U Dubaiju živi 18.000 milijunaša i tisuću milijarder, što je još jedan rekord.

    – Jedini hotel sa 7 zvjezdica ,Burj al Arab kojem je popunjenost 90%, nismo posjetili ali su se oni pobrinuli da naprave mnogo sadržaja s panoramskim pogledom na njega. Nedaleko od njega se nalazi najveća kolekcija kipova zlatnih konja napravljenih u prirodnoj veličini. To možete vidjeti samo tu.

    Zona bez poreza
    Burj Kalifa najviša građevina na zemlji, vožnja najbržim liftom  na svijetu do 124 kata koji je samo pola puta do njenih 828 m, te čekanje u dugim redovima na taj lift i cijena koju platiš, te pogled na svjetla grada je razočaravajuće iskustvo, mnogo je impresivnija pomisao na dostignuća  inženjera, arhitekata i građevinskih radnika. U zakon im je uneseno da se u Dubaiju ne smiju napraviti dva ista nebodera, tako da se osjećaš kao da si doputovao u budućnost.

    d
    Šeik Muhamed, današnji vladar Dubaia, liberalizirao je uvjete poslovanja i omogućio da se vrlo lako i jednostavno otvaraju poduzeća čime je privukao najveće svjetske kompanije. Privukli su u grad najbolje IT stručnjake, arhitekte, ljekare, bankare, itd. Oni su zona bez poreza – opisuje nam mlada Šibenčanka što sve ovaj grad nudi kao turističko središte.

    Lokalno stanovništvo uživa sve moguće povlastice koje možete zamisliti. Svaki od ‘lokalaca’ ima vilu od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohamed.

    Koliko je problem pronaći smještaj kada dođeš tamo živjeti i koje su cijene, ako je već riječ o gradu gdje je sve naj, naša sugovornica odgovara:

    Zabrane za djecu na svakom koraku

    – Teško smo pronašli smještaj, suprug  još nije imao pravo na njihovu osobnu iskaznicu bez koje u pravilu ni ne smiješ unajmiti  nikakav apartman, postoji tisuću pravila koje najmodavci postavljaju, dijele muškarce i žene, traže samce za stanove od 300m2, ali na sreću i tamo postoje oni koji sve to uspješno zaobilaze, tako da smo se smjestili u jedno dijeljeno domaćinstvo na  JBR-u.  To je prekrasan kvart unutar Dubai Marine.  Većinom su nam susjedi bili Rusi, Talijani i ovi ‘domaći’. U tom kvartu nemaš nikakav dojam da si u muslimanskoj zemlji. Cijene najma su zaista za naše pojmove visoke. Svaka zgrada ima bazen, teretanu, te ulaz čuvaju portiri. Nažalost zbog prirode našeg najma mi nismo dobili potrebne kartice za korištenje tih sadržaja. Ali nije bilo mjesta žaljenju jer nam je odmah pred zgradom  bila javna plaža otvorena za djecu. U Dubaiju vole pravila, na našu plažu ne puštaju pse, kao ni na cijelu šetnicu koja okružuje Dubai Marinu, u ostatku grada se plaže naplaćuju, a na Otoku palmi, još jednom građevinskom čudu grada, djeca ne smiju na nijednu plažu. Tim zabranama te na neki način usmjeravaju na trošenje tj. da uđeš u njihov vodeni park da okupaš dijete, što ti također fino naplate.

    d5
    Ne daju ti s djetetom da usred bijela dana popiješ kavu na plaži jer se tu može pušiti šiša, mada nitko u tom momentu šišu ne puši. Alkohol se normalno prodaje u svim hotelima ili nekim ograđenim barovima, naravno za desetke eura, ali  s djetetom si okrenut već na vratima. Na mjestima gdje se jede će te poslužiti ali te odmah upozore da u 8 ili 9 moraš napustiti objekt jer si s djetetom – nastavlja priču o svojoj dvomjesečnoj avanturi.

    Prvotni plan je bio ostati živjeti, ali…

    Cijene vrtića su izuzetno visoke, za 3 mjeseca u kojem je dijete u vrtiću 3 puta tjedno po 4 sata i to  bez hrane, oni odrede što mu se mora pakirati u posudu za užinu određenih dimenzija. U neko vrtićima se mora i sašiti kuta, a cijene dosežu do 2500E. Praksa je da obitelji unajmljuju dadilje. Dadilje su najčešće Filipinke ili Afrikanke kojima rješavaju vizu i useljavaju ih u svoja  domaćinstva da im cjelodnevno čuvaju djecu a najčešće i čiste. Jako ih slabo plaćaju, ali one i s toliko novca uspijevaju hraniti djecu koju su ostavile kući ili pomoći svoju obitelj.
    – Djeca nikako nisu dobrodošla, mada ih ima u nevjerojatnom broju. U mojoj zgradi kroz jutro možeš vidjeti samo  dadilje s djecom. Roditelji najčešće imaju produženo radno vrijeme, pa ih s djecom možeš sresti tek navečer ili vikendom, koji ovdje počinje četvrtkom, a nedjelja je prvi radni dan.  Kreću se po JBR plaži i shopping centrima kojih je preko 60. Meni se dogodilo da me dadilja pitala odakle su roditelji moje bebe. Toliko je čudno vidjeti da je neko sam sa svojim djetetom. A toliko mi mala sliči – priča nam Šibenčanka koja se prije nekoliko dana vratila doma.
    Najveći shopping centar na svijet Dubai Mall zbilja ostavlja bez daha, raskošom, veličinom, nezaboravnim akvarijem. To je grad sam za sebe prepun sadržaja za sve uzraste. Fini restorani, fast foodovi, igraone, zabavni parkovi, u Dubaiju nema čega nema i to je jedan od razloga zašto privlači toliko turista tokom cijele godine.

    d4

    Popusti od sedamdeset posto ništa ne znače

    – Mi smo pogodile doći u Dubaji u prvom mjesecu, temperatura je bila savršena, danju oko 20-25, a navečer 15-tak, i cijeli mjesec shopping festivala u kojem su popusti  u svim trgovinama 50%-70%, te se u mallovima nude nagradne igre u kojima možeš osvojiti jako velike nagrade poput  zlatnih poluga, Lamborghinij…nažalost njihovi popusti i dalje nama ne pomažu , moja kupovna moć mi nalaže da slobodno preskočim par katova shopping centra, pa se na kraju sve svede na iste robne marke koje se pojavljuju i  kod nas,  samo su kod njih još skuplje – opisuje standard. Dubai je grad koji ti nudi sve kad imaš sve.

    U garaži njihove zgrade sve je vrvjelo skupim automobilima, Ferrari i Porschei su normalna pojava.

    d3
    – Vidjela sam kako Golf 5 koriste za prijevoz ronilačke opreme. Koristili smo Metro koji je jako povoljan, s jedne strane grada na drugu dođeš za manje od 20 kn. Organizacija, pristupačnost  i čistoća su na zavidnoj razini, kako se kaže možeš jesti s poda, i tako je svugdje u svim centrima, na aerodromu, parkovima. Čistačice su uvijek po WC-ima, uspijevaju pobrisati  nakon svakog posjetitelja. Sobe za presvlačenje imaju i uređene ogradice za stariju djecu. Moje dijete nikako nije htjelo iz WC-a – relativno drugačija situacija je u našim javnim WC-ima, reklo bi se.

    Zapadnjački stil života
    Premda mujezin pet puta poziva na molitvu, te svaki centar ima sobe za molitvu, samo pojedini objekti se zatvaraju u to vrijeme. Žene u Dubaiju su prihvatile zapadnjački stil života. One same biraju, nitko ih ne obvezuje na tradicionalnu odjeću. Nose dugačku crnu haljinu koja se zove abaya, a na glavi nose hijab odnosno maramu koja pokriva kosu. Abaya je tradicionalno potpuno crna, no danas ipak možete vidjeti detalje u boji izvezene po rukavima ili na leđima ili naprijed uz kopčanje kako bi svaka žena ipak pokazala svoju osobnost na neki način i izdvojila se od ostalih. Obično se nose preko drugih odjevnih predmeta tako ispod same abaye žene nose vrlo modernu dizajnersku odjeću, no muškarci koji im nisu najbliža rodbina to ne mogu vidjeti. U Emiratima su žene opsjednute modom, pa čak Dior, Channel, Pierre Cardin i drugi dizajniraju abaye za njih. One biraju i svoje obrazovanje, čak imaju prednost pred muškarcima, te da li će raditi ili ne.  Rađaju puno djece, ali i zapošljavaju puno služavki.

    – Djeca su zavoljela junk food, pa ima dosta gojaznih. Žene u tradicionalnoj odjeći turisti ne smiju slikati. Jako su dotjerane, pažljivo našminkane, nacrtanih obrva, umjetnih trepavica često s lećama ili silikonima, ali sve to odmjereno i lijepo.
    Tradicionalno obučenog Arapina možete vidjeti samo u dućanima A klase, hotelskim lobijim. Promatraju žene sa poštovanjem. Pozdrave, pridrže lift, ne viču za vama, ne dosađuju  i definitivno vam neće prići. I svi se raznježe kad vide moju malu djevojčicu.  Ipak je to arapski svijet, i iako je Dubai izuzetno siguran i zapadnjački orijentiran grad, nemojte same  vrludati po predvorjima hotela, restorana i barova. Nikada ne znate tko ima devu viška.

    d2
    Noćni život u Dubaiju sve je samo ne dosadan, ali samo iza zatvorenih vrata. Čim izađete iz bara ili kluba, nastojite što prije i što tiše doći doma ili natrag u hotela. Vidljivo pijanstvo i izgredi su strogo zabranjeni. Zabranjeno je i “intimno ljubljenje” i seksualni odnos u javnosti, ali i u osobnom automobilu, jer riskirate zatvor i deportaciju. Dubai je prepun noćnih klubova, pa i onih za homoseksualce, a alkohol, drogu i seks moguće je naći na svakom koraku. Ja osobno nemam iskustva, ali apsurdno je da su te stvari tako javne – opisuje onu zabavnu stranu ovog grada.

    Bitno je biti nezamjenjiv da bi uspio

    Prema riječima naše sugrađanke, grad je otvoren za sve prilike, od ugostiteljstva do poslova s nekretninama. Može se raditi sve za što mislite da ste sposobni samo je bitno biti uporan. A plaća? Ona zavisi o tome koliko vaše znanje vrijedi i koliko ste (ne)zamjenjivi.

    Uvoze se djedovi i bake

    – Radi se o teškom kapitalističkom društvu koje njeguje moderno ropstvo. Brzo po dolasku smo uvidjeli da to ne može biti grad za našu obitelj, morali smo najmodavcu mjesec unaprijed najaviti datum napuštanja sobe. Posao bi se i mogao pronaći, ali cijena zbrinjavanja malog djeteta je previsoka.  Ljudi s našeg područja često uvoze djedove i bake. Tko zna možda i mi tako nešto odlučimo u budućnosti, ali za sad smo sretne što smo provele prekrasna dva mjeseca s tatom u tom umjetnom gradu kojeg možemo nazivati i najljepšim, najliberalnijim i najnaprednijim gradom na svijetu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu,...

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu....

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela prijetnje smrću

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu, 30. ožujka

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu. U petak sviraju riječki Ministranti

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....