Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomskog rasta, što je često dovodilo do prosvjeda zbog loših radnih uvjeta.  Žene zaposlene u industriji odjeće prvi su put javno prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog niskih plaća i loših uvjeta na poslu. Demonstracije je rastjerala policija, a iste su žene dva mjeseca poslije osnovale sindikat.

Prosvjedi su  događali  i slijedećih godina, a  najpoznatiji je bio 1908. godine, kada je 15 tisuća žena marširalo kroz ulice New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Kakvo značenje za njih ima Dan žena, danas smo pitali  Šibenčanke.

anketa 2 080316

– Dan žena mi puno znači  – rekla je naša sugrađanka u šetnji s unučicom. – Prije se obilježavao dobro, a sad se obilježava bolje – rekla je i poručila mladim ženama da ustraju u borbi za ravnopravnost.

anketa 3 080316

-Žene bi trebale biti ravnopravne u svemu muškarcima, i u poslu i u politici, i mislim da to i jesu –

anketa 4 080316

– Dan žena mi nema neki poseban značaj, dan kao i svaki drugi. O ženama treba brinuti, cijeniti ih i poštovati svaki dan, a ne samo 8. ožujka.  Žene danas definitivno nisu ravnopravne s muškarcima i  to treba mijenjati – kaže mlada Šibenčanka.

anketa 5 080316

– Nemam nikakav stav prema današnjem danu, mislim da su žene uglavnom ravnopravne muškarcima – rekla je Marina, a Mateo kaže kako su prijateljici danas poklonili  bombonjeru – Ipak, svaki bi se dan trebala obilježavati ravnopravnost, ipak smo u 21. stoljeću –

anketa 6 080316

Jagoda Sablić za kraj je prenijela ženama snažnu poruku

anketa 8 080316

– Izuzetno sam ponosna na Dan žena. Na žene. Od Clare Zetkin, Rose Luxemburg, Dolores Ibarurri, sve predivne žene, revolucionarke, koje su sudjelovale u ratovima, do žena koje još traže svoju djecu, za mene su sve one heroji. Heroji su i sve one žene koje se bore protiv nasilja. Zahvaljujem  i svim nevladinim udrugama koje su dale svoj obol toj borbi. Nekad je u Šibeniku postojao i SOS telefon, postojala je i ženska inicijativa kojoj sam bila predsjednica. I dalje se zalažem za ravnopravnost spolova, koje nema ni u politici, jer kvota od 40 posto žena na listama uopće nije zaživjela. Žene, borite se i izborite i na tržištu rada i inače u životu, kao majke, kao studentice, zaposlene i nezaposlene, jer ovaj svijet ne može opstati bez vas. Mi smo um i svijetlost planeta – poručila je Jagoda, i dodaje još kako se naziva i Xenom ratnicom – Ipak se isplati boriti protiv vjetrenjača, naš glas daleko se čuje –

anketa 7 080316

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.