" "
Više

    " "

    ISCRPLJENI RODITELJI: Zašto su mame i tate umorniji nego što bi trebali biti

     

    Iscrpljeni roditelji nemaju vikend, bolovanje niti slobodan dan


    Treba prvo imati na umu da je donošenje novog bića na svijet također iscrpljujući zadatak. Često ljudi znaju pitati nove roditelje spavali im dijete preko noći, kao da je to jedini i ključni problem u djetetovu životu koji se treba srediti da bi beba bila samostalna,  a oni uvijek odmoreni.

    Kada dobiju djecu, roditelji više nikada nisu na istom stupnju funkcionalnosti kao što su bili ili jednostavno promijene svoje značenje i viziju što znači biti funkcionalan – bilo što imalo blizu pojma “odmoren”.

    Evo zašto su roditelji iscrpljeniji no što bi trebali biti:

    Rijetko kad prespavaju cijelu noć

    Isprva se roditelji bude (ako uopće i mogu zaspati) svakih pola sata, panično provjeravajući diše li njihovo dijete. Nakon toga ne mogu zaspati od adrenalina ili zato jer su probudili svoje dijete u želji da provjere je li živo. Možda su usput probudili i ono starije ako ga imaju. Potom kreće dojenje i hranjenje: neke bebe jedu doslovno svakih dva sata (dakle bude se svakih dva sata!!), dok neki sretniji roditelji imaju svega jedno ili dva buđenja tijekom noći. Potom, kada se dijete skine s noćnog hranjenja, roditelji vjeruju da je nastupila faza blaženstva.

    No, tada nastupaju drugi problemi: već pokretno (i brbljavo) dijete, po noći ili dođe u njihov krevet sa prohtjevima da je žedno, popiškilo se, piški mu se, curi mu nos ili, ako je “zatvoreno” u kinderbetu, dere se iz njega, dok netko ne dođe da ga provjeri. Tu su i noćni strahovi i pričanje u snu koji znaju rezultirati vrištanjem i plakanjem. Mislite da će biti bolje kad odrastu? Treba prespavati noć čekajući tinejdžera da se vrati kući u gluho doba noći/jutra.

    Nema više vremena za usporavanje

    Ljudima bez djece ponekad je teško objasniti da niste stigli: natipkati poruku, otuširati se, oprati zube, nazvati ih, pročitati novine, zaliti cvijeće…Pa kako to ne stigneš, to je minuta! Da, minuta u svijetu posvemašnjeg kaosa u kojem se uvijek i bez iznimke nešto događa što zahtjeva roditeljsku intervenciju i pažnju. U tom kaosu kojeg može doživjeti samo netko tko se također u njemu nalazi, stvari se lako smetnu s uma, bace u drugi plan ili jednostavno postanu nebitne. roditeljski svijet je poseban svijet – svijet u kojem ne postoji kočnica.

    Nema slobodnih dana

    Svi smo iscrpljeni i svi puno radimo, takav je današnji tempo života. No, koliko god zaposleni bili, u tjednu uvijek postoji dan odmora, večernji predah, mirna noć, pošteno odrađeno bolovanje i godišnji odmor. Za roditelje to ne postoji. Bebe ne pitaju je li mama bolesna, kada je vikend da prestane biti zahtjevna kako bi roditelji mogli ujutro pojesti doručak na miru, pročitati novine i skuhati ručak itd. Godišnji odmor je isto što i biti kod kuće s djetetom, samo možda na drugom mjestu. I uz pomoć partnera. Nema vremena za oporavak, izležavanje, dulje spavanje vikendom – te stavke križate s popisa!

    Mozgovi su im preopterećeni

    Za roditelje ne postoji tišina i odmaranje mozga. Djeca nikada ne šute. Ako ne plaču i na taj način dozivaju roditelje, kreće beskrajni niz pitanja: Mama, mama, mama..što je ovo, kako ono, zašto to? ako nisu pitanja, onda su zahtjevi. Pjevaj ono, pusti ovo, donesi ovo…Naravno, roditelj uvijek pusti krivu pjesmu, donese kakao u krivoj šalici, izabere pogrešnu slikovnicu. Nakon radnog dana, san je svake odrasle (normalne osobe) da uz pomoć žlice glumi telefonski razgovor, flomasterom pregledava grlo svim lutkama i glumi u nekim izmišljenim predstavama koje nemaju nikakvog smisla niti dostojanstva. Dakle, nakon radnog dana za ljude zvani roditelji dolazi radno poslijepodne i večer. mozgovi se nemaju kada odmoriti, uvijek se nešto događa.

    Pokušavaju ne zanemariti jedno drugo

    Ponekad, iako znaju da bi bilo bolje da odu spavati jer djeca, za divno čudo također spavaju, oni shvaćaju da im treba vremena i za njih same, odnosno zajedničkog vremena. Zato, protivno svim pravilima logike pogledaju neki film ili razgovaraju do kasno u noć, kao u neka stara dobra vremena. Teško je biti roditelj s obavezama od jutra do mraka i održati zdrav odnos. To ne dolazi samo od sebe i zahtijeva dobru količinu napora. No, ako želite biti dobar roditelj, vrlo je važno i da budete dobar muž/žena i da ne zanemarite sebe i svoj odnos.

    Stvari postaju fizičke

    Dakle, nije tu riječ samo o fizičkim posljedicama po ženino tijelo nakon poroda. Roditelji su u konstantnom pokretu, trče, skaču, ogrebani su, izudarani, da ne spominjemo kako često nose svoju djecu do ruba iznemoglosti. I nije to isto kao da nosite tešku vrećicu punu hrane iz shoppinga. Ovo je vreća koju ne možete samo tako vući, nego ju morate nježno, a opet sigurno uhvatiti, premda se ona bacaka, udara vas, migolji i svašta drugo.  Da, moglo bi se reći da roditeljstvo izvlači nadljudske sposobnosti od ljudi. Kako djec arastu, tako vi morate postajati sve pokretniji jer njihove aktivnosti zahtijevaju još veću brzinu, još bolju reakciju i još veće napore.

    Stalno nešto treba očistiti

    Prljav je to posao, od ranog jutra do mraka. Krenete na posao, u žurbi ste, samo još morate ostaviti dijete u jaslicama, kad li, vriska. Što je? Naravno, pelena je puna. Nećete ostaviti svoje dijete pokakano narednih 20 minuta jer ste brižna majka, pa kreće proces čišćenja. Ups, sve je prošlo kroz pelenu i na odjeću. Trebalo bi to malo i otuširati. Dižete dijete. Hm, i plahta u kinderbetu je stradala. Treba ju namočiti i baciti u perilicu. Izgleda da nećete tako brzo izaći van iz kuće.

    I to je samo jedna situacija. Pripremite se, čeka vas život u svijetu vlažnih maramica, curećih noseva, nepospremljenih igračaka, prolivenih sokova i bačene hrane. Dakle, punoooo čišćenja, pospremanja i slaganja. Stalno. Uz dodatne obaveze.

    Brige ih dodatno iscrpe

    Roditeljstvo izaziva bore. Zašto? Zato što je trenutak kada postanete roditelj trenutak kada prestanete brinuti za sebe i postanete opsjednuti sigurnošću i dobrobiti svoga djeteta. Bojite se svega, od iznenadne dojenačke smrti, viroza, prehrane, osipa, radite li ovo dobro, radite li ono dobro, nosite li dijete pravilno, što ako se udari glavom o nešto, što ako padne dok uči hodati, što ako ovo…što ako ono…kako djeca rastu, brige se mijenjaju, ali ne nestaju. Hoće li moje dijete biti prihvaćeno, hoće li naći prijatelje, hoće li ga netko maltretirati, da li će mi moje dijete to povjeriti? Da, roditeljske možda ćelije mogu naprosto prsnuti od svog tog stresa koji nije rezerviran za druge ljude. roditelji na njega imaju ekskluzivu.

    izvor: djecjaposla.com

    foto: Kevin Baird

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    U Rogoznici će 40 posada jedriti protiv droge

    Lions Club International District- 126 Hrvatska u suradnji s marinom 'Frapa' u Rogoznici, koja je jedna od najljepših marina na Jadranu, organizira  25. međunarodnu...

    NAJNOVIJE

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    U Rogoznici će 40 posada jedriti protiv droge

    Lions Club International District- 126 Hrvatska u suradnji s marinom 'Frapa' u Rogoznici, koja je jedna od najljepših marina na Jadranu, organizira  25. međunarodnu...