" "
Više

    " "

    ŠOK U HAAGU: Pale sve optužnice, Vojislav Šešelj je slobodan čovjek!

     

    1:22 Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

    11:16 Vijeće nije utvrdilo Šešeljevu odgovornost za huškanje u njegovim govorima o protjerivanju Hrvata. Većina nije mogla utvrditi da su Šešeljevi govori iz optužnice nešto što se odnosilo na sukobe. Prema mišljenju većine u vijeću ne samo da sada ostaje zbunjenost, nego većina dokaza pokazuje da je suradnja bila usmjerena da se brane Srbi ili da se očuva Jugoslavija a ne da se počine zločini.

    11:11 Vijeće je utvrdilo da Šešelj nije bio nadređen dragovoljcima koji su poslani na teren. Većina u vijeću jednostavno primjećuje da nije zadovoljna time da bi novačenje, i kasnije slanje na teren, impliciralo da je Šešelj znao da će se dogoditi ti zločini na terenu niti da je on naređivao ili prihvaćao te zločine na terenu.

    11:07 ‘Ništa ne upućuje na to da je postojala zločinačka svrha u njegovom odašiljanju dragovoljaca’, naveo je sudac. ‘Nedostatak dokaza je dovoljan da se odbaci optužba o UZP-u’, rekao je Antonetti.

    11:01 Tužiteljstvo drži da je Šešelj odgovoran za fizičko počinjenje zločina deportacije, podjarivanja i nečovječnog postupanja, prisilnog premještanja u odnosu na govore optuženika kao suučesnika koji je sudjelovao u UZP-u te huškanju i pomaganju istoga. Da bi se uspostavila njegova odgovornost u UZP-u, potrebno je utvrditi cilj. Ako cilj nije zločinački, činovi koji su počinjeni da bi se došlo do toga moraju biti zločinački. Vijeće je utvrdilo čitav niz propusta. Većina smatra da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački, rekao je sudac Antonetti

    10:51 Vijeće većinom utvrđuje da nedostaju ključni pravni razlozi da bi se ustvrdili dokazi o zločinu protiv čovječnosti. Vijeće smatra da Tužiteljstvo nije dalo dovoljno dokaze o ubojstvima u Crnoj rijeci, dokazi ne pokazuju da su napadu u Hrtkovcima bili masovni. Nije dokazano pirisilni rad i okrutno postupanje na Ovčari i Veleprometu. Vijeće većinom drži da tužiteljstvo nije ponudilo dovoljno dokaza da bi se utvrdilo počinjenje ubojstvo nesrpskih zatočenika na brdu Žuć kod Sarajeva, zločini u Vukovaru. Nije utvrđeno bezobzirno razaranje religijskih insitucija’, naveo je sudac

    10:46 Većina smatra da Tužiteljstvo nije na jasan način objasnilo da su civili stradali u sukobima bili isključivi cilj napada. Nisu primjetili nikakav napor tužiteljstva da je postojala veza između sukoba u Hrvatskoj i BiH

    10:43 Nema dovoljno dokaza koji bi utvrdili povezanost Šešelja i ostalih paravojnih formacija ˙(Arkanovi “Tigrovi”, “Beli orlovi”, odred Dušan Silni, Crvene beretke, posebna jedinica srpskog odjela za sigurnost, Žuti stršljeni, odred Vasilije Vidović, Srpska garda).

    10:40 JNA je bila organizirana po principu da su i regularna vojska i dragovoljci, svi bili pod istom vojnom hijerarhijom. Ako je Šešelj i imao autoritet nad dobrovoljcima, oni mu nisu bili potčinjeni kada su sudjelovali u oružanim operacijama, kaže sudac

    10:35 Sudac je objasnio kako je Šešelj osnovao Srpski četnički pokret, a kasnije i Srpsku radikalnu stranku (SRS). SRS je imao dvostruku strukturu. Imali su ogranke u Hrvatskoj, Vojvodini, BiH, Crnoj Gori, a cilj je bio stvaranje Velike Srbije’, naveo je sudac.

    10:32 ‘Spavao sam kao beba, savjest mi je potpuno mirna’, napisao je uoči izricanja presude na svom Twitter profilu Vojislav Šešelj.

    10:30 Vijeće je prihvatilo kao dokaze brojne iskaze iz njegovih knjiga. To je važno da bi vidjeli mogu li se te izjave u knjigama pripisati Šešelju, rekao je sudac.

    10:28 Postupak je mogao biti jednostavniji, kaže sudac, kako za Tužiteljstvo, tako i za obranu

    10:26 Vijeće je primijetilo kako u pristupu Tužiteljstva nedostaje preciznosti. Početne optužbe Tužiteljstva su zamagljene dodatnim navodima. Na kraju se tvrdilo da je Šešelj pripadnik udruženog zločinačkog pokreta za sve zločine, naveo je sudac.

    10:20 ‘Šešelj prikazuje Srbe kao žrtve hrvatske i muslimanske agresije. Ističe da su Hrvati i muslimani započeli neustavno odvajanje, koje je pokrenulo cijeli sukob, a Srbi su se prema njemu pokazali kao branitelji zakona’, navodi sudac.

    10:18 ‘Tvrdio je da njegovi dragovoljci nisu bili pod njegovom kontrolom, nego su bili dio JNA’, rekao je sudac.

    10:15 ‘Vojislav Šešelj se izjasnio da nije kriv na sve točke optužnice, zastupao je sam sebe. U završnim riječima Šešelj je odlučio da ne pozove svjedoke da ga brane i da ne iznese dokaze, ali aktivno je sudjelovao u prvom dijelu suđenja. Preispitivao je legalitet ovog suda i tvrdio da su optužbe političke i pristrane’, rekao je sudac.

    10:11 Prema drugom stupu optužbe, tužiteljstvo tvrdi da je Šešelj utemeljio ratni stožer unutar vlastite stranke koji je brinuo o njegovim dragovoljcima te je imao moć intervenirati među svojim dragovoljcima. ‘U govorima je raspirivao mržnju prema nesrpskom stanovništvu, tvrde tužitelji, i to posebno prema Hrvatima te je pozivao na njihovo protjerivanje’, kaže sudac.

    10:10 ‘Šešelj je povezan sa zločinima jer je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu’, navode tužitelji

    10:07 ‘Od Republike Srbije saznali smo da g. Šešelj neće sudjelovati u izricanju presude… Odbio je i sudjelovanje videolinkom. Presuda je utemeljena na ograničenoj istini’, rekao je sudac.

    NOVO: 10:05 Počelo izricanje presude. Dokument sadrži više od 100 stranica.

    Haaški sud danas će izreći presudu Vojislavu Šešelju. Kakva god bila, on je danas marginalni političar koji ne može trajnije pogoršati prilike u svojoj zemlji, niti odnose između Hrvatske i Srbije.

    Lideru Srpske radikalne stranke u Haagu sudilo se za progon Hrvata iz Vojvodine, ubojstva na Ovčari nakon pada Vukovara te val zločina od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini, od Brčkoga i Bosanskog Šamca preko Sarajeva do Nevesinja i Mostara. To je prva presuda koju će Haaški sud izreći u odsutnosti, osobi koja nije u sudnici. To je posljednja pobjeda Šešelja nad Haagom: Sud je na to pristao nakon što je Šešelj odbio otići u Haag, a srbijanska Vlada izvijestila je da ga nisu u stanju uhititi i izručiti do 31. ožujka.

    Šešelj je izjavio da je današnji dan za njega kao svaki drugi. Na dan presudeRadovanu Karadžiću prošli je tjedan organizirao prosvjed u Beogradu, ali sada neće organizirati nikakav skup. Bude li oslobođen, stranački skup najavljen za poslijepodne u Pančevu pretvorit će se u trijumfalistički miting.

    Šešelj je jučer ponovio da očekuje da će biti osuđen na 25 godina zatvora. Tužiteljstvo je tražilo kaznu od 28 godina zatvora. Uvijek se uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, a to je ovdje 11 i pol godina – od odlaska u Haag 23. veljače 2003. pa do puštanja iz pritvora u studenome 2014. Ako bi Haag i Šešelja pustio nakon odsluženja dvije trećine kazne, kao što je udovoljio većini osuđenih, u slučaju da zbilja bude osuđen na 25 godina, morao bi natrag u zatvor na odsluženje preostalih pet godina. Za svaku kaznu veću od 17 godina morat će se vratiti u pritvor.

    Kakva će biti presuda, posve je nepredvidivo. Vojislav Šešelj jedini je haaški optuženik koji u vrijeme kad su zločini počinjeni nije imao nikakvu vojnu ni državnu funkciju, pa mu je zato teže dokazati odgovornost i vezu s onima koji su ubijali i palili. On je prvi koji pred Haaškim sudom odgovara za zlodjela počinjena huškanjem i govorom mržnje. Većinu vremena na koje se odnosi optužnica bio je predsjednik Srpske radikalne stranke, koja je tada formalno bila u opoziciji Miloševiću. Šešelj je pozivao na stvaranje velike Srbije i bio jedan od najžešćih ratnih huškača. On je mobilizirao dobrovoljce, koje bi potom naoružavala Miloševićeva tajna policija.

    “Šešelj je na ovim prostorima simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike. Njegov ratni angažman, prema optužbi, imao je za posljedicu protjerivanje desetina tisuća ljudi i ubojstva njih 905, razaranja cijelih sela i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Vukovaru, Zvorniku, Mostaru, Nevesinju, Hrtkovcima i na širem području Sarajeva”, navodi se u priopćenju udruge Documenta i haaške novinske agencije Sense.

    Presuda Vojislavu Šešelju imat će manje značenje od presude bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, ocijenio je jučer srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Ne očekujem da će ta presuda imati posljedice za Srbiju, poručio je Vučić. Analitičari se slažu s tim da presuda, ma kakva bila, neće znatnije uzdrmati Srbiju. U slučaju da bude veća od one koju je već odslužio, Srbija će izručiti Šešelja, kaže Dejan Vuk Stanković. – Samo je pitanje tajminga, hoće li to biti prije ili nakon izbora 24. travnja – dodao je beogradski analitičar. Šešelju bi odlično došlo izručenje Haagu neposredno prije prijevremenih izbora. Na prošlima je njegova Srpska radikalna stranka ostala ispod izbornog praga, ali povratkom iz Haaga Šešelj je mrtvoj stranci udahnuo novi život. – Šešelj je popularniji od SRS-a i radikali će na njegovoj popularnosti ući u parlament. No, više od toga ne može se od njih očekivati – tumači Stanković. On ne smatra da bi Šešelj, koji prijeteći izjavljuje da su Vučić iTomislav Nikolić njegovi suučesnici, mogao ugroziti iznimno popularnog Vučića. Šešelj bi mogao kasnije biti potencijalno opasan, ako se Srbija suoči s usporavanjem integracija EU i neuspjelim ekonomskim reformama. – Ali ovo više nisu devedesete, političke su se prilike promijenile, veliko je pitanje koga Šešelj još uopće može mobilizirati – ističe Stanković.

    Izvor: Jutarnji.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri...

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana...

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...

    NAJNOVIJE

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri mjesta. Zekanović je sedmi, a Burić 14.

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana druženja i zabave’

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...