Među 15 srednjih strukovnih i umjetničkih škola kojima je Ministarstvo turizma odobrilo ukupno 393 tisuće kuna za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, našla se i jedna šibenska.
Ministarstvo turizma dodijelilo je tako 18 tisuća kuna Turističko ugostiteljskoj školi za projekt ‘Inovativni procesi obrade plave ribe u svrhu stvaranje novog gastroproizvoda’.
Ravnateljica škole Senka Dodig kaže da sredstva očekuju za desetak dana, a pomoći će im kako bi osmislili nova jela, prezentirali ih javnosti i ugostiteljima koji bi ih, u konačnici, ponudili ugostiteljima kao novost na meniju.
– Voditelj projekta je dipl.ing. prehrambene tehnologije, Ivica Marasović, a surađuje s profesoricama kuharstva Biserkom Šmit, Sanjom Ivanović i Ljiljom Burazer. Od tribunjskih, tišnjanskih i vodičkih ribara otkupljivat će plava riba, sredele, inćuni i druga, a potom će učenici osmišljavati nove tanjure. Cilj je prezentirati tradicionalne namirnice u novom ruhu, osmisliti nove načine mariniranja ili spajati naoko nespojive okuse na jednom tanjuru, poput slanih srdela s nečim slatkim – pojašnjava ravnateljica Dodig i kroz smijeh dodaje da ipak ne smije otkriti previše kulinarskih tajni.
Učenici su itekako zainteresirani, dodaje.
– Prvaši iskazuju veliko zanimanje, a njihov entuzijazam je zarazan pa se stvorila velika grupa učenika koja želi sudjelovati u ‘gastroeksperimentu’ i zanima se za vježbe –
Turističko ugostiteljska škola i sljedeće godine aplicirat će na nove natječaje, od kojih je jedan u sklopu Erasmus plus projekta, a osim toga, sprema se i za sudjelovanje na skorašnjem festivalu Taste the Mediterranean.
foto: ilustracija