" "
Više

    " "

    Zašto Hrvatska nema nijednu Michelinovu zvjezdicu i zašto su dalmatinski restorani lošiji od zagrebačkih

     

    Najuspješnija rivijera Hrvatske 2016. godine, barem kad su gastronomija i izbor priloga Dobra hrana Jutarnjeg lista u pitanju, ipak je ona zagrebačka. I to bez obzira na to što je šibenski restoran “Pelegrini” apsolutni prvak te liste u svim kategorijama.

    pelegrini

    Naime, među prvih 30 najboljih restorana na toj listi 11 je u Zagrebu, a ostalih 19 iz svih drugih djelova Hrvatske, uključujući i čitavu Istru i čitavu Dalmaciju, piše Slobodna Dalmacija.

    restoran sezona turizam

    Zagrebački restorani definitivno dominiraju listom bez obzira na to što su visoko među prvih deset Istrani sa svojim restoranima, a Dalmacija je u ovom izboru ostala nekako sa strane – splitska “Paradigma2 je 14., a zadarska “Foša” 15.. U svih 100 su još svega četiri splitska i tri zadarska restorana, ako se zadarskim ne računaju i konoba “Pece” u obližnjem Vinjercu ili novaljski “Boškinac”.

    Lista Dobre hrane vjerojatno pruža pravu sliku stanja u hrvatskom ugostiteljestvu koje do sada, by the way, još nije zaslužilo niti jednu Michelinovu zvjezdicu. I točna je ne samo u izboru pobjedničkog “Pelegrinija”, oko kojeg na domaćoj gastronomskoj sceni postoji konsensus ne samo gastronomskih novinara nego, što je i važnije, samih ugostitelja i kolega Rudolfa Štefana, već i po zastupljenosti pojedinih regija na listi.

    restoran heritage konobar

    Bez obzira na razvijeni turizam priobalnog dijela Hrvatske, projekt bivšeg ministra tog resora Hrvatska 365 ostvarivao se, ostvaruje se i ostvarivat će se prvenstveno u Metropoli.

    Jednostavno, zagrebački lokali imaju posla cijele godine, time imaju snage zadržati i razvijati kvalitetu svojih timova, prvenstveno kuhara i konobara, a u lokalnoj jakoj konkrenciji slijediti gastronomske trendove kako bi uvijek bili “in” i ostali važni i profitabilni u poslu za potencijalno tržište od oko milijun ljudi, s tim da se ovdje nećemo baviti centraliziranom državom kao važnim preduvjetom te činjenice.

     

    restorani ugostiteljstvo 2

    Priobalni turizam pa time i restoransku, javnu gastronomiju doslovce ubija sezonalnost. Baš smo ovih dana tome svjedoci: dok ovdje u Zadru, uljuljkanom u divotu trik-nagrade Najbolja destinacija Europe, vjerojatno kao i u Splitu ili Dubrovniku, postojeći lokali, pa i najprometniji restorani muku muče sa sklapanjem kakvih takvih operativnih timova u salama i kuhinjama, samo se na Poluotoku otvorilo pet-šest novih lokala s hranom s tim da ih je većina postojećih ovih dana skinula obavijest “zatvoreno zbog radova” koja je bila zalijepljena na vratima još kraja prošlog ljeta.

    Naravno da u ovim našim dalmatinskim sezonskim turističkim gradovima i mjestima tek rijetki uspijevaju održati ugostiteljsku i gastronomsku razinu dostojnu ne samo ozbiljne turističke zemlje već i one destinacije koja se bez obzira na ranjenu seljačku proizvodnju može podičiti i zdravim sirovinama i bogatom gastronomskom (čitaj: kulturnom) tradicijom.

    Baskija, dio Europe s najviše Michelinovih zvjezdica, nije do svoje gastronomske slave došla tako što su tamošnji ugostitelji dnevno nabavu obavljali u šoping centrima konfekcionirane, uglavnom loše, za ne reći falsificirane hrane, ne nudeći kod nas sveprisutnog fast food i pica kat u lošim pekarama i na šalterima, već u direktnoj suradnji ugostitelja i lokalnih seljaka-proizvođača.

    restoran peskarija 4

    I cijela filozofija današnje gastronomije je baš u toj čvrstoj vezi. Kad imaš dobru namirnicu u skladištu, ne treba ti više nego pametan kuhar koji je neće upropastiti i bit ćeš visoko na listi Dobre hrane i, što je važnije, dobroga gosta.
    Zagreb, pa i Istra su tu jednostavnu filozofiju koliko toliko naučili. Dalmacija, čini se, uglavnom još nije, premalo je zdravog žita u tom pustom ugostiteljskom kukolju u kojem je moguće i na najsvečanijoj večeri poslužiti obični crni sipin rižot na istom pladnju sa svijetlim telećim.

     

     

    I to bez obzira koliko vjerodostojnom držali gastronomsku listu Dobre hrane, jer, za sada, druge i nema.

    Izvor: Slobodna Dalmacija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...