Više

    DANI LOKALNOG ANGAŽMANA: Obilasci Šibenika, predstavljanje knjiga, projekcije filmova, predavanja i izložbe

     

    Dani lokalnog angažmana ofržavaju se u Šibeniku od 25. do 27. svibnja u organizaciji Zavičajne škole/ Sobe DAŠ, društva arhitekata.

    Donosimo kompletan program:

    Dani lokalnog angažmana zamišljeni su kao trodnevno događanje koje će okupiti sudionike različitih struka kako bi se kroz terenski obilazak, predavanja i zajedničku diskusiju pokušalo utvrditi probleme te ispitati različite mogućnosti upravljanja prostorom grada Šibenika.

    Program obuhvaća terenski obilazak arhitektonskih objekata i prostora koji su odigrali značajnu ulogu prilikom razvoja grada te predstavljaju vrijednu arhitektonsku baštinu, danas u velikoj mjeri zapostavljenu. Osim terenskog obilaska, održat će se i nekoliko predavanja koja će voditi stručnjaci iz različitih polja – arhitektura, sociologija i povijest. Teme koje će biti zastupljene pokrivat će široki raspon od povijesnog razvoja grada, komercijalizacije javnog prostora i uloge turizma u planiranju grada, upravljanja starom jezgrom do uloge zajednice u životu gradskog naselja. Kao završetak programa planira se osvrt na potencijalne, a intere­santne prostore grada koji su trenutno neiskorišteni, kao i na potencijalne korisnike i događaje u takvim prostorima.

    Cilj Dana lokalnog angažmana je bolje upoznati građane i struku s vlastitim gradom, odnos­no njegovim zapuštenim, marginaliziranim i nedovoljno valoriziranim prostorima, ali i preispi­tati ulogu arhitekture u današnjem funkcioniranju i oblikovanju grada.

    Trodnevni program održat će se na nekoliko gradskih lokacija, dok će terenski obilazak uz stručno vodstvo biti organiziran kroz kvartove Baldekin, Krvavice te Luku Šibenik.

    Gosti predavači koji će sudjelovati u programu bit će Saša Šimpraga, Nataša Bodrožić, Diana Magdić, Dafne Berc, Emil Jurcan, David Kabalin te članovi Sobe DAŠ, a nakon pre­davanja moći će se pogledati i prigodni film.

    U sklopu programa održat će se i izložba na temu “Javni prostori Šibenika” čija je svrha na jedan dan oživjeti napušteni prostor. Građani su pozvani da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na napuštene prostore ili javne prostore koje koriste (ili su nekoć koristili). Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice.

    dani lokalnog angazmana

     

    SRIJEDA 25.5.2016.

    18:00 h  GRADSKA KNJIŽNICA

    Predstavljanje knjige MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi

    Knjigu će predstaviti urednici Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

    MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno je usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića. U knjizi su opisana dosadašnja iskustva i dosezi kampanje. Knjiga sadrži niz tekstova različitih autora iz više disciplina.

    U sklopu promocije predstavit će se i rad projekta te incijativa za imenovanje ulice u čast Ive Vitića u Šibeniku i Zagrebu povodom nadolazeće stote obljetnice njegovog rođenja 2017. godine.

    U sklopu izlaganja dotaknut će se pitanje mogućnosti obnove izvorne šarene fasade šibenskog Hotela Jadran koji je projektirao Ivo Vitić.

    20:00 h  KLUB AZIMUT – “Sobarice, konobari, suveniri” , predavanje: Dafne Berc

    Društveno-ekonomski razvojni potencijal neiskorištenih prostora: osvrt iz prostorno-planerske perspektive.

    FILMSKA PROJEKCIJA

    21:00 h KLUB AZIMUT – “Betonski spavači: Kratki susreti uz Jadransku cestu”,

    dokumentarni film, 2016.

    redatelj: Saša Ban, scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić

    Ponekad se kaže da je arhitektura najljepša u ruševnom stanju. Ostaci povijesti privlače brutal­nošću ogoljelih prostora, melankolijom propadanja. No arhitektura koja je izgubila svoje stanare izgubila je svoju svrhu, izvorni smisao postojanja. Serija “Betonski spavači” gradi priču oko mod­erne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća iznimne arhitektonske vrijednosti. Ova epizoda posvećena je Motelu Trogir.

    ČETVRTAK 26.5.2016. / terenski obilazak i valorizacija arhitekture 20. stoljeća /

    10:00 h POLJANA – Terenski obilazak uz stručno vodstvo

    Terenskim obilaskom proći će se kroz naselja Baldekin i Krvavice, uz kratki osvrt na bitnija arhitektonska ostvarenja koja su imala važnu ulogu u povijesnom razvoju grada. U kratkim pauzama obilaska održat će se i pregled povijesti i utjecaja industrije na urbanistički razvoj grada Šibenika uz osvrt na napuštene industrijske objekte. Polazak ispred knjižnice “Jurja Šižgorića”.

    Završetak obilaska planiran je u Luci Šibenik te se mole svi zainteresirani građani koji bi htjeli pristupiti prostoru luke da prethodno ispune formular te pošalju svoje podatke. Detaljnije upute za ulazak u Luku i objašnjenje o slanju podataka nalaze se na zadnjoj stranici programa.

    13:00 h IMPORTANE – lzložba građana “Javni prostori Šibenika”

    U prostoru Importanea održat će se izložba na temu “Javni prostori Šibenika” čija je svrha na jedan dan oživjeti napušteni prostor. Građani su pozvani da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na napuštene prostore ili javne prostore koje koriste (ili su nekoć ko­ristili). Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice. Detaljnije upute za slanje osvrta nalaze se na zadnjoj stranici programa.

    13:15 h ,,Mikrozajednica kao temelj urbaniteta “, predavanje: Diana Magdić

    Stvaranje građanskog društva – uloga emancipacije stanara i njihova motiviranost da

    se uključe u raspravu o upravljanju prostorom na primjeru splitskog naselja Trstenik.

    15:00 h PAUZA ZA RUČAK

    19:00 h GALERIJA SVETOG KRŠEVANA – ”Upravljanje starom jezgrom “, predavanje: David Kabalin

    Predavanje o upravljanju povijesnim gradovima, sustavima planovima upravljanja i UNESCOVIM smjernicama, potkrijepjeno primjerima iz Hrvatske i inozemstva.

    20:00 h GALERIJA SVETOG KRŠEVANA – “Pulski napušteni prostori”, predavanje: Emil Jurcan

    Predavanje o pulskim napuštenim prostorima s osvrtom na bivše vojne objekte i način njihovog korištenja danas.

    FILMSKA PROJEKCIJA

    21:00 h SKALE ISPRED GALERIJE – “Betonski spavači: Megastrukture “,

    dokumentarni film, 2016.

    redatelj: Saša Ban, scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić

    Ponekad se kaže da je arhitektura najljepša u ruševnom stanju. Ostaci povijesti

    privlače brutalnošću ogoljelih prostora, melankolijom propadanja. No arhitektura koja je izgubila svoje stanare izgubila je svoju svrhu, izvorni smisao postojanja. Serija Betons­ki spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, po­dručju jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća iznimne arhitektonske vrijednosti. Ova epizoda posvećena je hotelu Marina Lučica u Primoštenu.

    PETAK 27.5.2016. / analiza problema i zaključci /

    14:00 h HOTEL KRKA

    Šetnja obalom prema Narančastoj zgradi uz osvrt na hotel Krka, hotel Jadran te Dvojne bedeme. Polazak na parkingu ispred hotela Krka.

    15:00 h NARANČASTA ZGRADA – “Problemi mladih i udruga”, predavanje: korisni­ci Narančaste zgrade

    Upoznavanje s problematikom nedostatka vlastitog prostora koji bi koristile različite udruge privremeno smještene u Narančastoj zgradi.

    ——-    RUČAK I DRUŽENJE U NARANČASTOJ ZGRADI  ——-

    17:00 h “Mapiranje Šibenika i potencijali napuštenih prostora”, predavanje: članovi Sobe DAŠ

    Analiza napuštenih prostora bivših vojarni, propale industrije i neostvarenih projekata, te njihov smještaj u prostoru i današnje stanje. Prikaz primjera napuštenih prostora koji su se prenamjenom oblikovali u prostore od koristi za lokalnu zajednicu.

    18:00 h “Okrugli stol: Kako iskoristiti potencijale napuštenih prostora”, sudionici: Dafne Berc, Nataša Bodrožić, Emil Jurcan, David Kab­alin, Diana Magdić, Saša Šimpraga i članovi Sobe DAŠ

    Dok s jedne strane imamo dijelove grada koji propadaju, s druge strane se potencira izgradnja u svrhu turizma te tako dobivamo dva naličja grada – jedno uređeno za turiste i ono drugo zapušteno za građane. Svrha okruglog stola je ispitati kako postići da se grad paralelno razvija i na dobrobit vlastitih stanovnika te kako sačuvati i oživjeti napuštene prostore ako se zna koji bi bili njihovi potencijalni korisnici.

    FILMSKA PROJEKCIJA

    20:00 h – Torre David

    dokumentarni film, 2013.

    redatelji:  Daniel Schwartz, Markus Kneer , scenaristi:  Alfredo Brillembourg

    Kratki film o Torre Davidu, poslovnom neboderu čija gradnja nikad nije dovršena uslijed smrti investitora i kolapsa venezuelanske ekonomije. Danas služi kao improvizirani dom za više od 750 obitelji.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...