" "
Više

    " "

    JEDINI KANDIDAT ZA ŠEFA HDZ-a: Andrej Plenković predstavio program

     

    Jedini kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković predstavlja svoj program koji će koristiti u kampanji za parlamentarne izbore.

    Kazao je kako je službeno postao kandidat za predsjednika HDZ-a i zahvalio se članovima. “Ovim programom želio bih započeti konstruktivan politički dijalog”, rekao je. “Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom HDZ-a”, rekao je.

    HDZ je dio europskog desnog centra, vjeruju u socijalno-tržišno gospodarstvo, kaže. Spomenuo je hrvatske branitelje i izrazio im zahvalnost. “Osuđujemo svaki totalitarizam, neovisno o njegovu ideološkom predznaku i vjerujemo u politiku pomirbe”, rekao je. Nadilaženje ideoloških pitanja je nužno, kazao je i pozvao na konsenzus o važnim pitanjima.

    Demokratičnost u HDZ-u

    Kaže kako je Hrvatskoj nužno zajedništvo. Jedini kandidat za predsjednika HDZ-a kazao je kako po pitanju unutarnjeg ustrojstva HDZ mora biti predvodnik u demokratičnosti. Načelo jedan član, jedan glas mora se proširiti na što više stranačkih razina, kaže.

    Na prvom mjestu programa su pravosuđe, javna uprava i decentralizacija, rekao je Plenković. Treba vratiti povjerenje građana u pravosuđe, a javni centar decentralizirati. Pozvao je na uključivosti. Rekao je kako je nužno njegovati dijalog s Katoličkom crkvom. Bolji životni standard bit će u središtu njegova djelovanja, kaže.

    Deficit i dug

    “Proračunski deficit i javni dug moramo smanjiti kako bismo osigurali bolji kreditni rejting Hrvatske”, rekao je i dodao kako želi aktivno, konkurentno i izvozno orijentirano gospodarstvo. Strateške su grane, kaže, poljoprivreda i turizam.

    Kazao je kako je 2016. pokazala da je bolja politika moguća. Smatra kako je vođena bolja ekonomska politika.

    Govorio je o modernizaciji, selu i poljoprivredi. “Hrvatska je gospodarski jaka koliko je jako njeno selo”, rekao je. Čestitao je ministru turizma i HTZ-u “što će ova turistička sezona biti jedna od najboljih”.

    Energetsko pozicioniranje

    Energetska politika određuje i geostrateško pozicioniranje Hrvatske. Digitalizacija mora smanjiti administrativne prepreke pa ju je potrebno primijeniti u što većem opsegu.

    “Trenutačna demografska pitanja predstavljaju ozbiljnu ugrozu za tržište rade i mirovinski sustav” rekao je. Kazao je kako se roditeljima mora osigurati dostojan život, te kako treba zaustaviti iseljavanje mladih.

    Sloboda medija

    “Zalažem se za nastavak kurikularne reforme”, rekao je, uz “jasnu nacionalnu komponentu kurikuluma”.

    “Kultura je ključan čimbenik okupljanja hrvatskog naroda”, kaže Plenković i dodaje kako je potrebno povećati proračunska izdvajanja za kulturu. “Pluralno i demokratsko društvo temelji se na slobodi medija, koje država mora osigurati”.

    Rekao je da se zalaže za “koncept domovinske sigurnosti” što uključuje koordinaciju svih institucija. “Sudjelovanjem u kreiranju europskih politika, Hrvatska mora aktivno zagovarati europske prioritete”, kazao je. “Moramo se pozicionirati kao glavni partner susjednim državama”, rekao je.

    Spreman sam na sučeljavanje s Milanovićem

    “Pred vama je program za suvremeni HDZ”, kaže Plenković koji vjeruje da će program moći primijeniti. “Uvjeren sam da HDZ može još jednom postati predvodnik modernizacije, uz puno uvažavanje tradicionalnih vrijednosti”.

    “Spreman sam na otvorene rasprave, argumente, sučeljavanja sa Zoranom Milanovićemi svim ostalim političkim liderima”, rekao je.

    Kazao je kako očekuje pun angažman svih svojih stranačkih kolega u kampanji. Kazao je kako će brzo ponuditi konkretna rješenja.

    IFO institut će biti jedan od elemenata na temelju kojeg će skupina na čelu s Ivanom Maletić iznjedriti HDZ-ov program , kazao je. Rekao je kako Vladimir Šeks nije u toj skupini, ali su njegovi savjeti dobrodošli.

    ‘HSS je naša sestrinska stranka’

    “HSS je naša sestrinska stranka, dio smo iste političke obitelji u okviru Europske pučke stranke. Žao mi je što je odluka HSS donesena u vremenskom stisku.” No, kazao je kako očito iza te odluke stoji velik broj članova HSS-a i kako je on poštuje.

    Rekao je kako u Europskom parlamentu Marijana Petir “od njega sjedi tri metra, a od gospodina Picule 70 metara, što govori gdje HSS pripada”.

    Bez komentara na Šustara

    Kazao je kako javna rasprava o kurikularnoj reformi još uvijek traje. “Ono što očekujem jest kvalitetna recenzija programa od domaćih, ali i inozemnih stručnjaka”, rekao je. Nije želio komentirati sporna imenovanja HDZ-ovog ministra Šustara.

    Rekao je kako nudi svoje iskustvo i znanje, upitan koje su njegove prednosti pred Milanovićem, a o prednostima bi trebali suditi drugi, kaže.

    Kazao je kako Brkić jako mnogo pridonosi radu stranke, a nije odgovorio niti na ponovljeno pitanje hoće li Brkić postati teret stranci ako mu diploma bude oduzeta.

    izvor: Net.hr

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...