Više

  FOTO: Arsenov ‘Brod u boci’ zaplovio na tvrđavi Barone

   

  U svibnju je nakon dugih 28 godina ponovno objavljena prva zbirka pjesama
  Arsena Dedića “Brod u boci” koja je večeras zaplovila na tvrđavi Barone. Promocija se održala povodom koncerta sjećanja na Arsena Dedića “Vraćam se tu”, koji se sutra održava na Tvrđavi sv. Mihovila.

  Zbirka “Brod u boci” prvi put je izašla 1971., kada je pjesme i šansone u
  knjigu sastavio i objavio Zvonimir Golob. Do 1988. zbirka je doživjela osam
  izdanja i ukupno 80.000 prodanih primjeraka, te slovi za najprodavaniju knjigu poezije u bivšoj Jugoslaviji.

  brod u boci

   

  Ovu posebnu večer u prekrasnom ambijentu tvrđave Barone uveličali su Arsenovi prijatelji i kolege koji su podijelili svoje uspomene i pročitali njima drage pjesme, kao i izdavač Krešimir Blažević.

  – Večeras ćemo se koncentrirati na knjigu ‘Brod u boci’. Prvu sam kupio 1971. godine dok sam bio još dječak, volio sam poeziju, ali posebno Arsenovu. U tim pjesmama smo nalazili sebe, u studentskim godinama tu smo pronalazili Šibenik i rekao bih da je ovo prije svega zavičajna knjiga. Ja sam tu knjigu znao napamet, ona prva iz 1971. je bila plave boje, još uvijek to pamtim. Izašlo je devet izdanja ove knjige i čuo sam jedan podatak da je ova zbirka druga po prodaji nakon Biblije na našim prostorima. Zašto? Zato što su ljudi u Arsenovim  pjesmama pronašli sebe, i osim što je Arsen bio pjesnik, on je bio i glazbenik. Kao pjesnik se u počecima predstavljao pod pseudonimima, mada smo svi manje-više znali o kome se radi. Mislim da će i današnja mladež slušati Arsenovu glazbu i Arsenovu poeziji – istaknuo je Branko Bubica koji izdanje iz 1971. nije mogao donijeti jer je knjigu naslijedio njegov sin  koji se u toj istoj poeziji pronašao.

  arseen3

  Pavle Roca nije bio, kako kaže, intimni prijatelj s Arsenom, ali je bio dobar poznanik.

  – On je bio generacija ispred mene, a budući da smo svi imali međusobno dobre odnose, bez obzira na godine, družili smo se. Gimnazijalaca je tada bilo znatno manje pa smo ta prijateljstva održavali i tada i u studentskim danima. U tim grupama je bilo momaka od 20 do 25 godina, a isto tako su se družile i djevojke. Arsena se uvijek viđala kako hoda s knjigama pod rukom i svi su se pitali što to on nosi budući da to nije bio tipično za momke. Ta misteriozna literatura se demistificirala kada sam ga konačno upitao što nosi. Meni osobno je on otkrio neke autore i na tome sam mu i dan danas zahvalan – prisjetio se Roca mladosti i istaknuo da bi bilo lijepo njegovo ime nadjenuti brodu i to prije svega brodu za Jadriju.

  Arsen nije bio samo mladić s knjigom i flautom, participirao je u brojnim društvenim aktivnostima, pa je tako bio član košarkaške ekipe gimnazije i Roca se Arsena sjeća kao dobrog košarkaša.

  arsen

   

  arsen3

  Miroslav Tadić je dao nešto drugačiji kut, kao ‘presađeni Šibenčanin’, koji Arsena nije osobno znao, ali mu je Arsenov rad mnogo značio.

  – Odrastao sam u Beogradu i s 15 godina sam prvi put pročitao tu zbirku i to me kao tinejdžera jako dirnulo. Arsen je za mene uvijek bio nešto posebno i trajno. Kao 18-godišnjak sam otišao u Ameriku na studij i jedna od rijetkih knjiga koje sam ponio je bila upravo zbirka ‘Brod u boci’. Ovo je posebna večer za mene, naći se ovdje i biti dio sjećanja na Arsena – rekao je Tadić koji je sve okupljene pozvao na sutrašnji koncert.

  arsen1

   

  arsen2

  Pjevačicu Leu Deklevu, koja je također pročitala pjesmu, veže desetogodišnje prijateljstvo s Arsenom i za nju je to premalo jer toliko je pitanja još ostalo.

  Koncert ‘Vraćam se tu’, velik, a ujedno i intiman hommage Arsenu, održat će se sutra povodom njegovog rođendana na sv. Mihovilu. Rođendan će obilježiti prijatelji i obitelj, a Matiji i Gabi će se pridružiti  i Lea Dekleva, Miroslav Tadić, Alen Slavica, Ivo Pattiera, Klapa Maslina  i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Glojnarića.

   

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zadnji dan ljeta jugo u jačanju, početak jeseni...

  Posljednji cijeli dan ljeta bit će iznadprosječno topao i u većini krajeva suh, na Jadranu uz jako, pa i olujno jugo. Sutra, s promjenom...

  Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske...

  Šibenčanin Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije. Odlučio je tako Upravni odbor HVS-a, a prvo veliko natjecanje na kojem će Sabioni...

  Krenula nova sezona Mininogometne lige Šibenik, u novom...

  Počela je nova sezona Mininogometne lige Šibenik, koja će se igrati u novom formatu. Naime, više nema prve i druge lige, već samo jedna,...

  NAJNOVIJE

  Zadnji dan ljeta jugo u jačanju, početak jeseni uz obilniju kišu

  Posljednji cijeli dan ljeta bit će iznadprosječno topao i u većini krajeva suh, na Jadranu uz jako, pa i olujno jugo. Sutra, s promjenom...

  Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije

  Šibenčanin Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije. Odlučio je tako Upravni odbor HVS-a, a prvo veliko natjecanje na kojem će Sabioni...

  Krenula nova sezona Mininogometne lige Šibenik, u novom formatu

  Počela je nova sezona Mininogometne lige Šibenik, koja će se igrati u novom formatu. Naime, više nema prve i druge lige, već samo jedna,...